Likud

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Likud (basa Ibrani: הַלִּכּוּד HaLikud; kanthi harafiah tegesé "konsolidasi") ya iku parté pulitik sayap tengen ana Israèl. Parté iku dianakaké ing taun 1973 déning Menachem Begin ana aliansi karo pirang-pirang parté sayap tengen uga liberal. Menangé Likud ana pemilu 1977 ya iku titik walik gedhé ing sajarah pulitik Israèl. Iku nandakaké kaping sepisané ilangé kakuwatan kiwa. Saliyané iku, ya iku kaping sepisan ana Israèl, parté sayap tengen menangaké pluralitas swara. Ananging, sawisé mréntah nagara kanggo saakèhé taun 1980-an, parté iku kalah ana pemilihan Knesset ing taun 1992. Sanadyan, calon saka Likud, Benjamin Netanyahu ora antuk swara kanggo Perdana Menteri ing taun 1996, uga diwènèhi ayahan mbentuk pamaréntahan sawisé pemilu 1996. Sawisé kamenangan ana pemilihan 2003, Likud ana pepecahan gedhé ing taun 2005, wektu iku pemimpin Likud Ariel Sharon ninggal parté kanggo mbentuk parté Kadima kang anyar. Iku marakaké Likud mrosot ana posisi kapapat ana pemilu 2006. Sawisé pemilu 2009, pirang-pirang akéhé parté pulih bali saka karugén, uga mimpin pamaréntah Israèl ana ngisor Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu. Ana pemilu 2013, parté iku menangaké 20 kursi, lan iku 2 (loro) Yisrael Beiteinu. Anggota parté iku mau dadi Likudnik (Ibrani: לִכּוּדְנִיק ‏).‏(7)

Pranala njaba[besut | besut sumber]