Likud

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Likud (basa Ibrani: הַלִּכּוּד HaLikud; sacara harafiah tegesé "konsolidasi") ya iku parté pulitik sayap tengen ana Israèl. Parté iku dianakaké ing taun 1973 déning Menachem Begin ana aliansi karo pirang-pirang parté sayap tengen uga liberal. Menangé Likud ana pemilu 1977 ya iku titik walik gedhé ing sejarah pulitik Israèl. Iku nandakaké kaping sepisané ilangé kakuwatan kiwa. Sakliyané iku, ya iku kaping sepisan ana Israèl, parté sayap tengen menangaké pluralitas swara. Ananging, sakwisé mréntah nagara kanggo saakèhé taun 1980-an, parté iku kalah ana pemilihan Knesset ing taun 1992. Sanadyan, calon saka Likud, Benjamin Netanyahu ora menangaké swara kanggo Perdana Menteri ing taun 1996, uga diwènèhi ayahan mbentuk pamaréntahan sakwisé pemilu 1996. Sakwisé kamenangan ana pemilihan 2003, Likud ana pepecahan gedhé ing taun 2005, wektu iku pemimpin Likud Ariel Sharon ninggalaké parté kanggo mbentuk parté Kadima kang anyar. Iku marakaké Likud mrosot ana posisi kapapat ana pemilu 2006. Sakwisé pemilu 2009, pirang-pirang akéhé parté pulih bali saka karugén, uga mimpin pamaréntah Israèl ana ngisor Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu. Ana pemilu 2013, parté iku menangaké 20 kursi, lan iku 2 (loro) Yisrael Beiteinu. Anggota parté iku kasebut dadi Likudnik (Ibrani: לִכּוּדְנִיק ‏) .‏(7 )

Pranala njaba[besut | besut sumber]