Andrei Sakharov

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Andrei Sakharov
Андрей Сахаров
1991 CPA 6322 crop.jpg
Andrei Sakharov
Lair (1921-05-21)Mèi 21, 1921
Moscow, RSFSR
Pati Dhésèmber 14, 1989(1989-12-14) (umur 68)
Moscow, USSR
Warga nagara Uni Sovyèt
Alma mater Moscow State University, FIAN
Kondhang ing nuklir fisikawan, pambangkang, aktivis hak asasi manungsa.
Bebungah Hero of Socialist Labor (1953, 1955, 1962), Stalin Prize (1953), Lenin Prize (1956), Bebungah Nobel Bedhamèn (1975), Elliott Cresson Medal (1985)
Karièr ngèlmiah
Babagan Fisika Nuklir

Andrei Dmitrievich Sakharov (basa Rusia: Андре́й Дми́триевич Са́харов, 21 Mèi 192114 Dhésèmber 1989), punika fisikawan nuklir Sovyèt. Panjenenganipun ugi pambangkang lan aktivis HAM misuwur. Sakharov punika advokat kabébasan sipil lan réformasi ing Uni Sovyèt. Nalika taun 1975, panjenenganipun nampi Bebungah Nobel Bedhamèn kanggé obahan hak asasi manungsanipun.