Henri Dunant

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Henry Dunant)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Henry Dunant
Jean Henri Dunant.jpg
Dunant as an elderly man
Lair Jean Henri Dunant
(1828-05-08)Mèi 8, 1828
Geneva, Switzerland
Pati Oktober 30, 1910(1910-10-30) (umur 82)
Heiden, Switzerland
Bangsa Switserlan
Pakaryan social activist, businessman, writer
Kondhang ing Founder of the Red Cross
Wong tuwa Jean-Jacques Dunant
Antoinette Dunant-Colladon
Bebungah Nobel Peace Prize (1901)
Wikisource
Wikisource basa Inggris ndarbeni kaca perkawis

Jean Henry Dunant ya iku pendiri Palang Merah Internasional.[1] Dhèwèké lair ing Janewa (Switserlan) tanggal 8 Mèi 1828.[1] Palang Merah ya iku lembaga kang ngurus tetulungan kurban-kurban perang lan bebaya alam.[1] Sajarah Palah Merah kawiwitan nalika sawijing nom-noman kanthi aran Henry Dunant nganakaké lelungan saka Switserlan anuju Prancis nalika sasi Juli taun 1859.[1] Nalika iku, ana perang antarané Itali karo Prancis merangi Austria.[1] Nalika tekan kutha Solferino (Itali), Dunant ndeleng puluhan èwu bala kang nandhang lara lan kang wis mati ana ing turut ratan.[1] Ngerti kedadeyan mau, Dunant lan para warga padha nulungi.[1] Prastawa Solferino mau tansah ana ing pikire Dunant. Dunant banjur nulis sawijining buku kanthi irah-irahan A Memory of Solferino.[1] Buku mau dicetak ing Janewa nalika sasi Oktober 1862.[1] Ing bukune mau, Dunant nulis ngenani perlune sawijinging paguyuban kang ngemban misi tetulung kanggo para kurban perang kan ora mbedakake ras lan kebangsaan.[1] Pungkasane, Dunant karo kanca-kancane ngadegaké Palang Merah Internasional.[1] Slogane kang misuwur ya iku Tutti Fratelli, kang ateges Dhewe Kabèh Sedulur.[1] Sabubure Perang Dunia II kang niwasake kurban akèh, donya kandha manawa perlu anané aturan perang kang sampurna.[1]

Ing sasi Agustus taun 1949, donya nyepakati Konvensi Janewe ya iku sawijining aturan ngenani perang kang kudu digugu déning kabèh nagara.[2] Isiné aturan mau ya iku pepali nyerang rakyat sipil, jalur komunikasi, lan panggoan ngibadah.[2] Aturan mau uga mènèhi hak istimewa tumrap Palang Merah kanggo nulungi kurban saka pihak ngendi baé.[2] Henry Dunant nampa bebungah Nobel Bedhamèn nalika taun 1901.[2] Henry Dunant tinggal donya nalika tanggal 30 Oktober 1910.[2] Kanggo mengeti jasade Dunant, tanggal laire didadeake dina Palang Merah Dunia ya iku tanggal 8 Mèi.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 121]
  2. a b c d e f [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 122]

Buku basa Inggris[besut | besut sumber]

  • Henry Dunant: A Memory of Solferino. ICRC, Geneva 1986, ISBN 2-88145-006-7 – full text online: [1]
  • Pierre Boissier: [2]History of the International Committee of the Red Cross. Volume I: From Solferino to Tsushima. Henry Dunant Institute, Geneva 1985, ISBN 2-88044-012-2
  • Pierre Boissier: [3]Henri Dunant Henry Dunant Institute, Geneva 1974, ISBN 2-88044-012-2
  • Caroline Moorehead: Dunant's dream: War, Switzerland and the history of the Red Cross. HarperCollins, London 1998, ISBN 0-00-255141-1 (Hardcover edition); HarperCollins, London 1999, ISBN 0-00-638883-3 (Paperback edition)
  • Peter Masters: Men of Destiny. Wakeman Trust, London 2008, ISBN 1-87-085555-8 (Paperback edition). See chapter 8-The Man Behind the Red Cross.

Buku basa Jerman[besut | besut sumber]

  • Eveline Hasler: Der Zeitreisende. Die Visionen des Henry Dunant. Verlag Nagel & Kimche AG, Zürich 1994, ISBN 3-312-00199-4 (Hardcover edition); Deutscher Taschenbuch Verlag, München 2003, ISBN 3-423-13073-3 (Paperback edition)
  • Martin Gumpert: Dunant. Der Roman des Roten Kreuzes. Fischer Taschenbuch Verlag, Frankfurt 1987, ISBN 3-596-25261-X
  • Willy Heudtlass, Walter Gruber: Jean Henry Dunant. Gründer des Roten Kreuzes, Urheber der Genfer Konvention. 4. Auflage. Verlag Kohlhammer, Stuttgart 1985, ISBN 3-17-008670-7

Pranala njaba[besut | besut sumber]