Henri Dunant

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Henry Dunant
Jean Henri Dunant.jpg
Dunant as an elderly man
Lair Jean Henri Dunant
(1828-05-08)Mèi 8, 1828
Geneva, Switzerland
Pati Oktober 30, 1910(1910-10-30) (umur 82)
Heiden, Switzerland
Bangsa Swiss
Pakarya social activist, businessman, writer
Kondhang awit Founder of the Red Cross
Agama Calvinism (early years)
nonreligious in later life
Wong tuwa Jean-Jacques Dunant
Antoinette Dunant-Colladon
Bebungah Nobel Peace Prize (1901)
Wikisource
Wikisource basa Inggris ndarbeni kaca perkawis
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Jean Henry Dunant ya iku pendiri Palang Merah Internasional.[1] Dheweke lair ing Janewa (Swiss) tanggal 8 Mei 1828.[1] Palang Merah ya iku lembaga kang ngurus tetulungan korban-korban perang lan bebaya alam.[1] Sejarah Palah Merah kawiwitan nalika sawijing nom-noman kanthi aran Henry Dunant nganakaké lelungan saka Swiss anuju Prancis nalika sasi Juli taun 1859.[1] Nalika iku, ana perang antarane Italia karo Prancis merangi Austria.[1] Nalika tekan kutha Solferino (Italia), Dunant ndeleng puluhan ewu tentara kang nandhang lara lan kang wis mati ana ing turut ratan.[1] Ngerti kedadeyan mau, Dunant lan para warga padha nulungi.[1] Prastawa Solferino mau tansah ana ing pikire Dunant. Dunant banjur nulis sawijining buku kanthi irah-irahan A Memory of Solferino.[1] Buku mau dicetak ing Janewa nalika sasi Oktober 1862.[1] Ing bukune mau, Dunant nulis ngenani perlune sawijinging paguyuban kang ngemban misi tetulung kanggo para korban perang kan ora mbedakake ras lan kebangsaan.[1] Pungkasane, Dunant karo kanca-kancane ngedekake Palang Merah Internasional.[1] Slogane kang misuwur ya iku Tutti Fratelli, kang ateges Dhewe Kabeh Sedulur.[1] Sabubure Perang Dunia II kang niwasake korban akeh, donya kandha manawa perlu anane aturan perang kang sempurna.[1]

Ing sasi Agustus taun 1949, donya nyepakati Konvensi Janewe ya iku sawijining aturan ngenani perang kang kudhu digugu déning kabeh nagara.[2] Isine aturan mau ya iku pepali nyerang rakyat sipil, jalur komunikasi, lan panggoan ngibadah.[2] Aturan mau uga menehi hak istimewa tumrap Palang Merah kanggo nulungi korban saka pihak ngendi wae.[2] Henry Dunant nampa bebungah Nobel Perdamaian nalika taun 1901.[2] Henry Dunant tinggal donya nalika tanggal 30 Oktober 1910.[2] Kanggo mengeti jasade Dunant, tanggal laire didadeake dina Palang Merah Dunia ya iku tanggal 8 Mei.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 121]
  2. ^ a b c d e f (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 122]

Buku basa Inggris[besut | besut sumber]

  • Henry Dunant: A Memory of Solferino. ICRC, Geneva 1986, ISBN 2-88145-006-7 – full text online: [1]
  • Pierre Boissier: [2]History of the International Committee of the Red Cross. Volume I: From Solferino to Tsushima. Henry Dunant Institute, Geneva 1985, ISBN 2-88044-012-2
  • Pierre Boissier: [3]Henri Dunant Henry Dunant Institute, Geneva 1974, ISBN 2-88044-012-2
  • Caroline Moorehead: Dunant's dream: War, Switzerland and the history of the Red Cross. HarperCollins, London 1998, ISBN 0-00-255141-1 (Hardcover edition); HarperCollins, London 1999, ISBN 0-00-638883-3 (Paperback edition)
  • Peter Masters: Men of Destiny. Wakeman Trust, London 2008, ISBN 1-87-085555-8 (Paperback edition). See chapter 8 - The Man Behind the Red Cross.

Buku basa Jerman[besut | besut sumber]

  • Eveline Hasler: Der Zeitreisende. Die Visionen des Henry Dunant. Verlag Nagel & Kimche AG, Zürich 1994, ISBN 3-312-00199-4 (Hardcover edition); Deutscher Taschenbuch Verlag, München 2003, ISBN 3-423-13073-3 (Paperback edition)
  • Martin Gumpert: Dunant. Der Roman des Roten Kreuzes. Fischer Taschenbuch Verlag, Frankfurt 1987, ISBN 3-596-25261-X
  • Willy Heudtlass, Walter Gruber: Jean Henry Dunant. Gründer des Roten Kreuzes, Urheber der Genfer Konvention. 4. Auflage. Verlag Kohlhammer, Stuttgart 1985, ISBN 3-17-008670-7

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Henri_Dunant&oldid=1013237"