Henri Dunant

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Henry Dunant

Dunant as an elderly man
Lair Jean Henri Dunant
8 Mei 1828
Geneva, Switzerland
Pati 30 Oktober 1910 (umur 82)
Heiden, Switzerland
Kabangsan Swiss
Pakaryan social activist, businessman, writer
Misuwur bab Founder of the Red Cross
Agama Calvinism (early years)
nonreligious in later life
Tiyang sepuh Jean-Jacques Dunant
Antoinette Dunant-Colladon
Bebungah Nobel Peace Prize (1901)
Wikisource
Wikisource basa Inggris ndarbeni kaca perkawis
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Jean Henry Dunant yaiku pendiri Palang Merah Internasional. [1]Dheweke lair ing Janewa (Swiss) tanggal 8 Mei 1828.[1] Palang Merah yaiku lembaga kang ngurus tetulungan korban-korban perang lan bebaya alam.[1] Sejarah Palah Merah kawiwitan nalika sawijing nom-noman kanthi aran Henry Dunant nganakake lelungan saka Swiss anuju Prancis nalika sasi Juli taun 1859.[1] Nalika kuwi, ana perang antarane Italia karo Prancis merangi Austria.[1] Nalika tekan kutha Solferino (Italia), Dunant ndeleng puluhan ewu tentara kang nandhang lara lan kang wis mati ana ing turut ratan.[1] Ngerti kedadeyan mau, Dunant lan para warga padha nulungi.[1] Prastawa Solferino mau tansah ana ing pikire Dunant. Dunant banjur nulis sawijining buku kanthi irah-irahan A Memory of Solferino.[1] Buku mau dicetak ing Janewa nalika sasi Oktober 1862. [1]Ing bukune mau, Dunant nulis ngenani perlune sawijinging paguyuban kang ngemban misi tetulung kanggo para korban perang kan ora mbedakake ras lan kebangsaan.[1] Pungkasane, Dunant karo kanca-kancane ngedekake Palang Merah Internasional. [1]Slogane kang misuwur yaiku Tutti Fratelli, kang ateges Dhewe Kabeh Sedulur. [1]Sabubure Perang Dunia II kang niwasake korban akeh, donya kandha menawa perlu anane aturan perang kang sempurna. [1]

Ing sasi Agustus taun 1949, donya nyepakati Konvensi Janewe yaiku sawijining aturan ngenani perang kang kudhu digugu dening kabeh negara. [2]Isine aturan mau yaiku pepali nyerang rakyat sipil, jalur komunikasi, lan panggoan ngibadah.[2] Aturan mau uga menehi hak istimewa tumrap Palang Merah kanggo nulungi korban saka pihak ngendi wae. [2]Henry Dunant nampa bebungah Nobel Perdamaian nalika taun 1901. [2]Henry Dunant tinggal donya nalika tanggal 30 Oktober 1910. [2]Kanggo mengeti jasade Dunant, tanggal laire didadeake dina Palang Merah Dunia yaiku tanggal 8 Mei.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 121]
  2. ^ a b c d e f (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 122]

Buku basa Inggris[sunting | sunting sumber]

  • Henry Dunant: A Memory of Solferino. ICRC, Geneva 1986, ISBN 2-88145-006-7 – full text online: [1]
  • Pierre Boissier: [2]History of the International Committee of the Red Cross. Volume I: From Solferino to Tsushima. Henry Dunant Institute, Geneva 1985, ISBN 2-88044-012-2
  • Pierre Boissier: [3]Henri Dunant Henry Dunant Institute, Geneva 1974, ISBN 2-88044-012-2
  • Caroline Moorehead: Dunant's dream: War, Switzerland and the history of the Red Cross. HarperCollins, London 1998, ISBN 0-00-255141-1 (Hardcover edition); HarperCollins, London 1999, ISBN 0-00-638883-3 (Paperback edition)
  • Peter Masters: Men of Destiny. Wakeman Trust, London 2008, ISBN 1-87-085555-8 (Paperback edition). See chapter 8 - The Man Behind the Red Cross.

Buku basa Jerman[sunting | sunting sumber]

  • Eveline Hasler: Der Zeitreisende. Die Visionen des Henry Dunant. Verlag Nagel & Kimche AG, Zürich 1994, ISBN 3-312-00199-4 (Hardcover edition); Deutscher Taschenbuch Verlag, München 2003, ISBN 3-423-13073-3 (Paperback edition)
  • Martin Gumpert: Dunant. Der Roman des Roten Kreuzes. Fischer Taschenbuch Verlag, Frankfurt 1987, ISBN 3-596-25261-X
  • Willy Heudtlass, Walter Gruber: Jean Henry Dunant. Gründer des Roten Kreuzes, Urheber der Genfer Konvention. 4. Auflage. Verlag Kohlhammer, Stuttgart 1985, ISBN 3-17-008670-7

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Henri_Dunant&oldid=830333"