Tenzin Gyatso

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Tenzin Gyatso (basa Tibet: བསྟན་འཛིན་རྒྱ་མཚོ་, Bstan 'dzin Rgya mtsho) (lair ing Amdo, Tibet, 6 Juli 1935; umur 81 taun) iku Dalai Lama sing ka-14. Anak kalima saka sanga sasedulur kulawarga petani iki dinyatakaké minangka tulku (reinkarnasi) Dalai Lama ka-13 ing yuswa telung taun. Ing tanggal 17 November 1950, panjenengané munggah takhta minangka kepala nagara Tibet nalika laladan iku isih dikuwasani déning pasukan Républik Rakyat Cina. Sawisé kakalahan obahan perlawanan Tibet taun 1959, Tenzin Gyatso ngungsi menyang India lan ngadegaké pamaréntah Tibet ing pengasingan.

Tenzin Gyatso minangka Dalai Lama pisanan sing ngrawuhi Donya Kulon. Taun 1989, panjenengané nampa Bebungah Nobel Perdamaian.

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Didhisiki déning:
Thubten Gyatso
Dalai Lama
1950–
Diganti déning:
masih menjabat
Didhisiki déning:
Pasukan Penjaga Perdamaian PBB
Bebungah Nobel Perdamaian
1989
Diganti déning:
Mikhail Gorbachev


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tenzin_Gyatso&oldid=1092457"