Martti Ahtisaari

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Martti AhtisaariNobel prize medal.svg
Martti Ahtisaari.jpg
Ahtisaari in Helsinki. (4 Juli 2007)
Presiden Finlandia kaping 10
Lungguh
1 Maret 1994 – 1 Maret 2000
Wasir Esko Aho
Paavo Lipponen
Kadhisiki Mauno Koivisto
Kagantèni Tarja Halonen
Rerincèn priangga
Lair 23 Juni 1937 (umur 79)
Viipuri, Finlandia (sapunika Vyborg, Rusia)
Parté pulitik Parté Sosial Dhémokratik
Sisihan

Eeva

Hyvärinen[1]
Anak Marko Ahtisaari
Propési Guru
Diplomat
Agama Luteranisme

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari (ungelipun Ngenani wuni iki [ˈmɑrt:i ˈoivɑ ˈkɑleʋi ˈɑhtisɑ:ri]) (lair ing Viipuri, Finlandia (sapunika Vyborg, Rusia), 23 Juni 1937; umur 79 taun) inggih punika Présidhèn Finlandia kaping 10 (1 Maret 19941 Maret 2000) lan Pikantuk kanugrahan hadiyah Nobel Perdaméan taun 2008.[2] Panjenenganipun misuwur minangka négosiator véteran ingkang nggadhahi panyurung tumrap perdaméan ing maneka warni dhaérang ing donya.[2] Panjenenganipun nggadhahi panyurung ingkang ageng tumrap perdaméan antawisipun Indonésia lan pamberontak Acèh ing taun 2005.[2] Perdaméan punika saged mungkasi konflik sadangunipun tigang dékadé ingkang sampun niwasaken 15.000 tiyang.[2] Amargi panyurungipun punika, saged ndadosaken panjenenganipun pikantuk Nobel Perdaméan ing taun 2008.[2] Sasanèsipun punika Ahtisaari ugi nggadhahi panyurung ingkang ageng tumrap kamardikanipun Namibia saking panguwaosipun Afrika Kidul.[2]

Pendidikan[besut | besut sumber]

Ahtisaari lulus saking Universitas Oulu Finlandia ing taun 1959 lan pikantuk gelar Dhoktor Kaurmatan (honoris causa) babagan Pedagogi ing taun 1989.[3] Panjenenganipun pikantuk 19 jinis dhoktor kaurmatan ing maneka warni bidhang ing donya.[3]

Kanugrahan[besut | besut sumber]

Ahtisaari sampun kathah nampi kanugrahan, ing antawisipun inggih punika Franklin D. Roosevelt Freedom Award ing taun 2000, The Hessen Prize ing taun 2000, J. William Fulbright Award ing taun 2000.[3]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ http://www.tpk.fi/ahtisaari/fin/henkilot/eeva_ahtisaari.cv.html.
  2. ^ a b c d e f (en)[1] dipunundhuh tanggal 7 September 2011)
  3. ^ a b c (en)[2] dipunundhuh tanggal 7 September 2011)

Pranala Njawi[besut | besut sumber]

(en)[3]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Martti_Ahtisaari&oldid=1092468"