Martti Ahtisaari

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Martti AhtisaariNobel prize medal.svg
Martti Ahtisaari.jpg
Ahtisaari in Helsinki. (4 Juli 2007)
Présidhèn Finlan kaping 10
Linggih
1 Maret 1994 – 1 Maret 2000
MahamantriEsko Aho
Paavo Lipponen
Kang sadurungéMauno Koivisto
Kang sawiséTarja Halonen
Rerincèn dhiri
Lair23 Juni 1937 (umur 83)
Viipuri, Finlan (sapunika Vyborg, Rusia)
Parté pulitikParté Sosial Dhémokratik
SisihanEeva Hyvärinen[1]
AnakMarko Ahtisaari
ProfésiGuru
Diplomat
AgamaLuteranisme

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari (ungelipun Ngenani wuni iki [ˈmɑrt:i ˈoivɑ ˈkɑleʋi ˈɑhtisɑ:ri]) (lair ing Viipuri, Finlan (sapunika Vyborg, Rusia), 23 Juni 1937; umur 83 taun) inggih punika Présidhèn Finlandia kaping 10 (1 Maret 19941 Maret 2000) lan Pikantuk kanugrahan bebungah Nobel Perdaméan taun 2008.[2] Panjenenganipun misuwur minangka négosiator véteran ingkang gadhah panyurung tumrap perdaméan ing manéka warni dhaérang ing donya.[2] Panjenenganipun gadhah panyurung ingkang ageng tumrap perdaméan antawisipun Indonésia lan pamberontak Acèh ing taun 2005.[2] Perdaméan punika saged mungkasi konflik sadangunipun tigang dasawarsa ingkang sampun niwasaken 15.000 tiyang.[2] Amargi panyurungipun punika, saged ndadosaken panjenenganipun pikantuk Nobel Perdaméan ing taun 2008.[2] Sasanèsipun punika Ahtisaari ugi gadhah panyurung ingkang ageng tumrap kamardikanipun Namibia saking panguwaosipun Afrika Kidul.[2]

Pendidikan[besut | besut sumber]

Ahtisaari lulus saking Universitas Oulu Finlandia ing taun 1959 lan pikantuk gelar Dhoktor Kaurmatan (honoris causa) babagan Pedagogi ing taun 1989.[3] Panjenenganipun pikantuk 19 jinis dhoktor kaurmatan ing manéka warni babagan ing donya.[3]

Kanugrahan[besut | besut sumber]

Ahtisaari sampun kathah nampi kanugrahan, ing antawisipun inggih punika Franklin D. Roosevelt Freedom Award ing taun 2000, The Hessen Prize ing taun 2000, J. William Fulbright Award ing taun 2000.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. http://www.tpk.fi/ahtisaari/fin/henkilot/eeva_ahtisaari.cv.html.
  2. a b c d e f [1] dipunundhuh tanggal 7 September 2011)
  3. a b c [2] dipunundhuh tanggal 7 September 2011)

Pranala njawi[besut | besut sumber]

[3]