Martti Ahtisaari

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Martti AhtisaariNobel prize medal.svg
Martti Ahtisaari.jpg
Ahtisaari in Helsinki. (4 Juli 2007)
Présidhèn Finlan kaping 10
Linggih
1 Maret 1994 – 1 Maret 2000
Mahamantri Esko Aho
Paavo Lipponen
Kang sadurungé Mauno Koivisto
Kang sawisé Tarja Halonen
Rerincèn dhiri
Lair 23 Juni 1937 (umur 82)
Viipuri, Finlan (sapunika Vyborg, Rusia)
Parté pulitik Parté Sosial Dhémokratik
Sisihan

Eeva

Hyvärinen[1]
Anak Marko Ahtisaari
Profési Guru
Diplomat
Agama Luteranisme

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari (ungelipun Ngenani wuni iki [ˈmɑrt:i ˈoivɑ ˈkɑleʋi ˈɑhtisɑ:ri]) (lair ing Viipuri, Finlan (sapunika Vyborg, Rusia), 23 Juni 1937; umur 82 taun) inggih punika Présidhèn Finlandia kaping 10 (1 Maret 19941 Maret 2000) lan Pikantuk kanugrahan bebungah Nobel Perdaméan taun 2008.[2] Panjenenganipun misuwur minangka négosiator véteran ingkang gadhah panyurung tumrap perdaméan ing manéka warni dhaérang ing donya.[2] Panjenenganipun gadhah panyurung ingkang ageng tumrap perdaméan antawisipun Indonésia lan pamberontak Acèh ing taun 2005.[2] Perdaméan punika saged mungkasi konflik sadangunipun tigang dasawarsa ingkang sampun niwasaken 15.000 tiyang.[2] Amargi panyurungipun punika, saged ndadosaken panjenenganipun pikantuk Nobel Perdaméan ing taun 2008.[2] Sasanèsipun punika Ahtisaari ugi gadhah panyurung ingkang ageng tumrap kamardikanipun Namibia saking panguwaosipun Afrika Kidul.[2]

Pendidikan[besut | besut sumber]

Ahtisaari lulus saking Universitas Oulu Finlandia ing taun 1959 lan pikantuk gelar Dhoktor Kaurmatan (honoris causa) babagan Pedagogi ing taun 1989.[3] Panjenenganipun pikantuk 19 jinis dhoktor kaurmatan ing manéka warni babagan ing donya.[3]

Kanugrahan[besut | besut sumber]

Ahtisaari sampun kathah nampi kanugrahan, ing antawisipun inggih punika Franklin D. Roosevelt Freedom Award ing taun 2000, The Hessen Prize ing taun 2000, J. William Fulbright Award ing taun 2000.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. http://www.tpk.fi/ahtisaari/fin/henkilot/eeva_ahtisaari.cv.html.
  2. a b c d e f [1] dipunundhuh tanggal 7 September 2011)
  3. a b c [2] dipunundhuh tanggal 7 September 2011)

Pranala njawi[besut | besut sumber]

[3]