Barack Obama

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Barack Hussein Obama II
Barack Obama

Mangsa jabatan
20 Januari 2009 – ...
Pejabat sadurungé George W. Bush
Pengganti Isih njabat

Lair 4 Agustus 1961
Honolulu, Hawaii, Amerika Sarékat
Kabangsan Amérika Sarékat
Partai pulitik Demokrat
Pasangan Michelle Obama
Agama Kristen
Tapak asma Barack Obama's signature

Barack Hussein Obama II (lair tanggal 4 Agustus 1961 ing Honolulu, Hawaii) kuwi minangka Presidhen Amérika Sarékat sing ka-44. Dheweke dilantik tanggal 20 Januari 2009 bareng karo wakile, Joe Biden, ing Gedhung Capitol Hill, Washington, D.C., Amérika Sarékat, nggantèkaké George Walker Bush. Obama dadi kawigatèn donya sawise pidato utamané ing Konvensi Nasional Partai Demokrat taun 2004, nalika dhèwèké isih dadi Senator Negara Bagéan Illinois. Dhèwèké dadi wong Afrika-Amérika pisanan sing kasil dadi presidhen saka Partai Demokrat. Ing taun 2009, Obama diumumaké minangka pamenang anugerah Bebungah Nobel Damai amarga promosi diplomasi internasional kanggo mecahaké masalah-masalah internasional.

Barack Obama lair ing Queen's Medical Center, Honolulu, Hawaii, saka bapak ekonom lulusan Universitas Harvard, Barack Hussein Obama, Sr., asal Kenya, Afrika, lan ibu Ann Dunham, saka Wichita, Kansas. Wektu Obama miyos, wong tuwané isih dadi mahasiswa ing Pusat Sinau Etan-Kulon, Universitas Hawaii.

Nalika umur rong taun, wong tuwané pisahan. Bapaké mulih menyang Kenya lan mung ketemu anaké sepisan manèh sadurungé tilar donya ing taun 1982. Ann Dunham banjur krama manèh karo Lolo Soetoro (tilar donya tanggal 2 Maret 1993), uga mahasiswa Pusat Sinau Etan-Kulon saka Indonesia. Ing masa ciliké, Barack diceluk nganggo aran Barry. Kulawarga iki banjur pindhah menyang Jakarta, menyang panggonan lairé adhik tiri Obama, Maya Soetoro-Ng. Obama uga duwé sedulur tiri saka bapaké sing krama manèh. Nalika Obama umur 10 taun, dhèwèké bali menyang Hawaii lan diasuh simbahé saka ibu, Madelyn Dunham, banjur déning ibuné disekolahake pisan ing kana supaya olèh pendhidhikan kang luwih apik. Dhèwèké mlebu klas lima ing Punahou School lan lulus kanthi pakurmatan ing taun 1979.

Mangsa cilikan lan karir

Barack Obama dilairaké ing Kapi'olani Medical Center for Women & Children ing Honolulu, Hawaii,[1][2] déning Ann Dunham, wanita Amerika kulit putih saka Wichita, Kansas[3] katurunan campuran saka wong Inggris lan wong Irlandia.[4][5] Bapaké Obama yakuwi Barack Obama, Sr., kuwi wong Luo saka Nyang’oma Kogelo, Provinsi Nyanza, Kenya. Wong tuwané ketemu ing taun 1960 nalika sinau ing Universitas Hawaii ing Manoa, lan bapaké nalika kuwi minangka mahasiswa mancanegara.[6][7] Pasangan iki krama tanggal 2 Februari, 1961;[8] lan urip kapisah nalika Obama isih umur rong taun lan pisahan ing taun1964.[7] Bapaké Obama bali menyang Kenya lan niliki putrané mung sapisan sadurungé séda jroning kacilakan montor ing taun 1982.[9]

Sawisé pisahan, Dunham krama karo mahasiswa saka Indonesia Lolo Soetoro, sing pinuju sinau ing Hawaii. Nalika Soeharto, mengku jabatan minangka Presidhèn ing taun 1967, kabèh mahasiswa sing sinau ing mancanegara diundang bali lan kulawarga iki banjur pindhah menyang Indonesia.[10] Ing Indonesia Obama mlebu sekolah lokal ing Jakarta, yakuwi Sekolah Dhasar Besuki lan St. Francis of Assisi School, nganti umur sepuluh taun.

Obama banjur bali menyang Honolulu mèlu simbah saka ibuné, Madelyn lan Stanley Dunham, lan sinau ing Sekolah Punahou wiwit kelas lima ing taun 1971 nganti lulus saka Sekolah Menengah Umum taun 1979.[11] Ibuné Obama bali menyang Hawaii ing taun 1972 jroning limang taun lawasé, lan ing taun 1977 bali menyang Indonesia manèh, nyambut gawé minangka pekerja lapangan antropologi. Taun 1994 bali menyang Hawaii lan taun 1995 séda amarga gerah kanker ovarium.[12]

Gambar:Ann Dunham with father and children.jpg
Saka tengen: Barack Obama lan sadulur wadon Maya Soetoro-Ng, lan ibuné Ann Dunham simbah Madelyn lan Stanley Dunham, ing Hawaii (wiwitan taun 1970-an)


Pencalonan minangka Presidhèn AS

Ing pamungutan swara pisanan taun 2008, Hillary Clinton (calon tandhingan saka Partai Dhémokrat), ana ing urutan katelu kanthi 29.45 persèn selèksi delegasi negara bagèyan ing tanggal 3 Januari, 2008 Iowa Democratic caucus déné Obama 37.58 persèn lan Edwards 29.75 persèn.[13] Obama unggul ing poling nasional jronin sawetara dina kanthi pamilih poling mrèdhiksi kamenangané, ing pamilihan pisanan ing Partai Dhémokrat New Hampshire.[14][15] Senadyan mangkono, Clinton pungkasané bisa olèh kamenangan[16] ing tanggal 8 Januari,[17] ngalahaké Obama kanthi 39 persèn nganti 37 persèn.[18] Panjelasan bab iki werna-werna nanging kerep munjer marang sikapé sing simpatik, utamané déning para wanita, nalika nétrané mbrebes mili nalika njawab pitakonan para pamilih sedina sadurungé pamilihan.[17][19] The nature of the contest fractured in the next few days, when several remarks by Bill Clinton[20][21] lan sikap kaibuan liyané,[22][21] sarta komentar bab Martin Luther King, Jr. lan Lyndon B. Johnson.

Obama sabanjuré menang ing sawelas kaukus lan pamilihan pisanan (primary), kerep kanthi béda kang nyolok, lan menangaké kabèh swara delegasi.[23][24][25]

Ing final putaran pisanan yakuwi tanggal 3 Juni, 2008, Obama olèh cukup wakil (delegate) supaya bisa dadi calon dadi (presumptive nominee).[26] Sabanjuré, jroning pidhato ing sangarepé para pendhukung ing tanggal 7 Juni, Clinton sacara formal ngumumaké mungkasi kampanyené, mènèhaké dhukungan swarané marang Obama kanthi pocapan: "Cara nerusaké perjuangan kita kanggo nggayuh tujuan saiki yakuwi ngerahaké tenaga, apa waé sing bisa diayahi kanggo mbiyantu supaya Barrack Obama bisa kapilih."[27] Ing tanggal 23 Agustus, 2008, Obama milih Senator saka Delaware Joe Biden minangka calon Wakil Presidhèn.[28] Jroning konvensi Nasional Demokrat tahun 2008 ing Denver, Colorado, tilas saingan Obama Hillary Clinton pidhato sing uniné ndhukung banget pencalonan Obama lan sabanjuré njaluk supaya Obama dicalonaké sacara aklamasi minangka calon saka Partai Demokrat [29][30] Sawisé McCain dicalonaké déning Partai Republik, polling nuduhaké yèn posisiné tansaya nyedaki (popularitas) Obama. Ana acara débat kaping telu antara Obama lan McCain ing sasi September lan Oktober 2008.[31][32]

Sawisé débat, popularitas Obama tansaya unggul jroning polling nasional. Ing tanggal 4 November, 2008, Barack Obama kasil ngalahaké John McCain lan kapilih dadi Presidhèn Amérika Sarékat pisanan saka katurunan Afrika.[33]

Pelantikan Présidhèn

Upacara pelantikan Présidhèn AS Barack Obama dianakaké ing tanggal 20 Januari, 2009, ngarujuk marang katentuan amandemèn undhang-undahang AS kaping 20. Upacara minangka tandha miwiti mengku jabatan patang taun Barack Obama lan Joe Biden minangka Présidhèn lan Wakil Présidhèn . Upacara diangkah bakal diseksèni déning luwih saka rong yuta tamu.[34] Téma upacara yakuwi lairé (manèh) kabébasan ("A New Birth of Freedom") kanggo mèngeti ambal warsa kaping 200 kalairan Abraham Lincoln.[35]

Referensi

  1. ^ Maraniss, David. "Though Obama Had to Leave to Find Himself, It Is Hawaii That Made His Rise Possible", Politics, Washington Post, August 24, 2008. diaksès tanggal 2008-10-27. 
  2. ^ Serafin, Peter. "Punahou grad stirs up Illinois politics" (Article), Special to the Star-Bulletin, Honolulu Star-Bulletin, March 21, 2004. diaksès tanggal November 30 2008. 
  3. ^ "Born in the U.S.A.". FactCheck. August 21, 2008. http://www.factcheck.org/elections-2008/born_in_the_usa.html.
  4. ^ Hutton, Brian. "For sure, Obama's South Side Irish", Politics, The Chicago Sun-Times, May 3, 2007. diaksès tanggal 2008-11-23. 
  5. ^ "Tiny Irish Village Is Latest Place to Claim Obama as Its Own - washingtonpost.com". Washingtonpost.com. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/05/12/AR2007051201551.html. Retrieved 2008-11-08.
  6. ^ Obama (1995, 2004), pp. 9–10. For book excerpts, see "Barack Obama: Creation of Tales", East African, 2004-11-01. diaksès tanggal 2008-04-13. Archived from the original on 2007-09-27. 
  7. ^ a b Jones, Tim. "Obama's mom: Not just a girl from Kansas: Strong personalities shaped a future senator", Chicago Tribune, reprinted in The Baltimore Sun, 2007-03-27. diaksès tanggal 2008-10-27. 
  8. ^ Ripley, Amanda. "The Story of Barack Obama's Mother", Time, 2008-04-09. diaksès tanggal 2007-04-09. 
  9. ^ Merida, Kevin. "The Ghost of a Father", Washington Post, 2007-12-14. diaksès tanggal 2008-06-24.  Deleng uga: Ochieng, Philip. "From Home Squared to the US Senate: How Barack Obama Was Lost and Found", East African, 2004-11-01. diaksès tanggal 2008-06-24. Archived from the original on 2007-09-27.  Ing sasi Agustus 2006, Obama karo bojo lan anak-anaké niliki tanah kelairan bapaké, sawijining désa cedhak Kisumu ing tlatah padésan sisih kulon Kenya. Gnecchi, Nico. "Obama Receives Hero's Welcome at His Family's Ancestral Village in Kenya", Voice of America, 2006-02-27. diaksès tanggal 2008-06-24. Archived from the original on 2008-01-16. 
  10. ^ Obama (1995, 2004), pp. 44–45.
  11. ^ Serafin, Peter. "Punahou Grad Stirs Up Illinois Politics", Honolulu Star-Bulletin, 2004-03-21. diaksès tanggal 2008-04-13.  Deleng uga: Obama (1995, 2004), Chapters 3 and 4.
  12. ^ Ripley, Amanda. "The Story of Barack Obama's Mother", Time, 2008-04-09. diaksès tanggal 2008-06-24.  Deleng uga: Suryakusuma, Julia. "Obama for President... of Indonesia", Jakarta Post, 2006-11-29. diaksès tanggal 2008-06-24. 
  13. ^ "Iowa Democratic Party Caucus Results". Iowa Democratic Party. http://www.iowacaucusresults.com/. Retrieved 2008-01-23.
  14. ^ Meyer, Dick. "Analysis: Mrs. Comeback Kid & Obama's Wave", CBS News, 2008-01-08. diaksès tanggal 2008-01-08. 
  15. ^ "New Hampshire Democratic Primary". RealClearPolitics. 2008-01-08. http://www.realclearpolitics.com/epolls/2008/president/nh/new_hampshire_democratic_primary-194.html. Retrieved 2008-01-09.
  16. ^ Whitesides, John. "Clinton scores surprise win in New Hampshire", Reuters, 2008-01-09. diaksès tanggal 2008-01-09. 
  17. ^ a b "Clinton's stunning victory", Chicago Tribune, 2008-01-08. diaksès tanggal 2008-01-08. Archived from the original on 2008-01-12. 
  18. ^ "Official Results", Associated Press, 2008-01-10. diaksès tanggal 2008-01-13. Archived from the original on 2009-07-03. 
  19. ^ Decker, Cathleen; Barabak, Mark Z. "Clinton had voters' sympathy — and a message they liked", Los Angeles Times, 2008-01-10. diaksès tanggal 2008-01-14. 
  20. ^ Hulse, Carl; Healy, Patrick. "Bill Clinton Tries to Tamp Down ‘Fairy-Tale’ Remark About Obama", The New York Times, 2008-01-11. diaksès tanggal 2008-01-28. 
  21. ^ a b Ververs, Vaughn. "Analysis: Bill Clinton's Lost Legacy", CBS News, 2008-01-26. diaksès tanggal 2008-01-28. 
  22. ^ Levs, Josh. "Drugs, race raised in Clinton-Obama fight", CNN, 2008-01-14. diaksès tanggal 2008-04-27. 
  23. ^ Adams, Glenn. "Obama defeats Clinton in Maine caucuses", ABC News, 2008-02-11. diaksès tanggal 2008-04-24. 
  24. ^ Broder, John M.; Sussman, Dalia. "Obama and McCain Sweep 3 Primaries", The New York Times, 2008-02-13. diaksès tanggal 2008-02-14. 
  25. ^ "Obama, McCain extend winning streaks", CNN, 2008-02-20. diaksès tanggal 2008-02-20. 
  26. ^ "Obama: I will be the Democratic nominee", CNN, 2008-06-03. diaksès tanggal 2008-06-03. 
  27. ^ "Clinton ends historic bid, endorses Obama", Associated Press for MSNBC, 2008-06-07. diaksès tanggal 2008-06-07. 
  28. ^ Sidoti, Liz; Fouhy, Beth (Associated Press). "Obama picks Biden for veep", San Francisco Chronicle, 2008-08-22. diaksès tanggal 2008-09-20. 
  29. ^ Tom Baldwin. "Hillary Clinton: 'Barack is my candidate'", TimesOnline, 2008-08-27. diaksès tanggal 2008-08-27. 
  30. ^ Nagourney, Adam. "Obama Wins Hard-Fought Nomination as Biden and Bill Clinton Rally the Party", The New York Times, 2008-08-27. diaksès tanggal 2008-08-27. 
  31. ^ Commission on Presidential Debates Announces Sites, Dates, Formats and Candidate Selection Criteria for 2008 General Election, Commission on Presidential Debates, 2007-11-19. Retrieved 2008-07-06.
  32. ^ "Gun Ruling Reverberates," The Hartford Courant, 2008-06-27. Retrieved 2008-07-06.
  33. ^ "BBC NEWS | World | Americas | US Elections 2008 | Obama wins historic US election". News.bbc.co.uk. Page last updated at 06:09 GMT, Wednesday, 5 November 2008. http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/us_elections_2008/7709978.stm. Retrieved 2008-11-05.
  34. ^ Sheridan, Mary Beth. "Inauguration Day Crowd Estimate Reduced by Half", Washington Post, 2008-12-22, p. A1. diaksès tanggal 2008-12-24. 
  35. ^ "Senator Feinstein Announces 2009 Inaugural Theme", Press Release, Joint Congressional Committee on Inaugural Ceremonies, 2008-11-05. diaksès tanggal 2009-01-15. 

Mangga mirsani ugi


Sumber wacan

Njaban rangkah

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Barack_Obama&oldid=884868"