Franklin Delano Roosevelt

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Franklin Delano Roosevelt
Franklin Delano Roosevelt

Masa jabatan
4 Maret 1933 – 12 April 1945
Wakil Presiden John N. Garner (1933-1941),
Henry A. Wallace (1941-1945),
Harry S. Truman (1945)
Sadurungé Herbert Hoover
Pengganti Harry S. Truman

Masa jabatan
1 Januari 1929 – 31 Desember 1932
Sadurungé Alfred E. Smith
Pengganti Herbert H. Lehman

Lahir 30 Januari 1882
Hyde Park, New York
Meninggal 12 April 1945 (umur 63)
Warm Springs, Georgia
Kebangsaan Amérika
Partai politik Demokrat
Suami/Istri Eleanor Roosevelt
Anak Anna Roosevelt Halsted
James Roosevelt
Franklin Delano Roosevelt, Jr. (I)
Elliott Roosevelt
Franklin Delano Roosevelt, Jr.
John Aspinwall Roosevelt
Almamater Universitas Harvard
Pekerjaan Lawyer (Corporate)
Tanda tangan Franklin Delano Roosevelt's signature

Franklin Delano Roosevelt (lair ing Hyde Park, New York, 30 Januari 1882 – tilar donya ing Warm Springs, Georgia, 12 April 1945 kanthi umur63 taun) punika Présidhèn Amérika Sarékat kaping 32 lan arupi satunggil-satunggilipun Présidhèn Amérika ingkang kapilih kaping sekawan salebetipun mangsa jabatan saking taun 1933 dumugi taun 1945.

Panjenenganipun salah satunggil tokoh abad kaping 20 lan mapan ing urutan angka tiga salebeting sajarah kaprésidhènan Amérika Sarékat. Miyos ing kahanan kacekapan, panjenenganipun ugi ngliwati wekdal gerah ingkang damel cacat. Panjenenganipun manggènaken piyambakipun ing barisan ngajeng pendhukung réformasi. Kuluwarga lan réncang caketipun ngundang panjenenganipun Frank. Kanggé warga Amérika, panjenenganipun akrab dipuntepangi minangka FDR.

Salah satunggil panggayuhan Roosevelt ingkang misuwur inggih punika amargi kapamimpinanipun mbiyantu Amérika Sarékat mulihaken dhiri saking mangsa "Depresi Hebat".

Salebetipun parencanan dhumateng Perang Donya II, panjenenganipun nyiapaken AS kanggé dados "Gudhang Gegaman Demokrasi" nglawan kakiyatan Jerman Nazi lan Kakaisaran Jepang, nanging aspèk-aspèk kapamimpinananipun, utaminipun sikapipun dhumateng Joseph Stalin ingkang dipunpandang naif, sampun dipunkritik déning sapérangan sajarawan.

Pungkasanipun visinipun perkawis organisasi internasional ingkang èfèktif kanggé njagi katentreman kagayuh kanthi dipunwangunipun Perserikatan Bangsa-Bangsa.


Sing mengku  sadurungé:
Thomas R. Marshall
Kandidat Wakil Présidhèn Partai Demokrat
1920 (kalah)
Diganti déning:
Charles W. Bryan
Sing mengku  sadurungé:
Alfred E. Smith
Gubernur New York
19291933
Diganti déning:
Herbert H. Lehman
Sing mengku  sadurungé:
Al Smith
Kandidat Présidhèn Partai Demokrat
1932 (menang), 1936 (menang), 1940 (menang), 1944 (menang)
Diganti déning:
Harry Truman
Sing mengku  sadurungé:
Herbert Hoover
Présidhèn Amérika Sarékat
4 Maret 193312 April 1945
Diganti déning:
Harry Truman


Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  • Buku Presiden - Presiden Amerika Serikat, diterbitkan oleh Dinas Penerangan dan Kebudayaan Amerika Serikat, Jakarta (2003)

Médhia[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Dengar Cithakan:Dengar Cithakan:Dengar

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]