Franklin Pierce

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Franklin Pierce
Franklin Pierce

Masa jabatan
4 Maret 1853 – 4 Maret 1857
Wakil Presiden William R. King (1853)
Tidak ada (1853-1857)
Sadurungé Millard Fillmore
Pengganti James Buchanan

Masa jabatan
4 Maret 1837 – 28 Februari 1842
Sadurungé John Page
Pengganti Leonard Wilcox

Lahir 23 November 1804
Hillsborough, New Hampshire
Meninggal 8 Oktober 1869 (umur 64)
Concord, New Hampshire
Kebangsaan Amerika Serikat
Partai politik Demokrat
Suami/Istri Jane Appleton Pierce
Almamater Bowdoin College
Pekerjaan Pengacara
Agama Episkopal
Tanda tangan Franklin Pierce's signature

Franklin Pierce (lair ing Hillsborough, New Hampshire, 23 November 1804 – tilar donya ing Concord, New Hampshire, 8 Oktober 1869 kanthi umur64 taun) yaiku politikus Amerika lan Présidhèn Amérika Sarékat ka-14, njabat ing 1853-1857.[1] Pierce asalé saka Partai Demokrat lan didampingi dening William R. King minangka wakil presidhen[2] Ing mangsa Presidhèn Franklin Pierce, Amerika lagi diambang bahaya perpecahané perang sedulur. Sejarah nyatet menawa Franklin Pierce kapilih dadi presidhèn kanthi beda tipis saka pesaingé kanthi karep menawa Franklin Pierce bisa ngredam perang sedulur.[3]

Perjalanan Karier[sunting | sunting sumber]

Franklin Pierce dilairake ing tanggal 23 November 1804 ing Hillsborough, New Hampshire.[4] Bapake, Benjamin Pierce, yaiku salah sijining pejuang ing Revolusi Kamardikan Amerika lan ping pindho njabat Gubernur negara bagian New Hampshire.[5]

Franklin Pierce sinau ing Bowdoin College, Maine, lan panjenengané lulus peringkat ka-5 ing kelasé. Kapribadiané sing nyenengaké Nataniel Hawthorne (novelis paling terkenal ing Amerika) sing salanjuté dadi seduluré sing langgeng saumuré urip. Bar lulus, Pierce ngenekake petualangan ing pirang-pirang kantor hukum kanggo golèk pelatihan. Ing wektu kuwi, bapake sing ing puncak karier politike ing New Hampshire. Frank Pierce salanjute melu ing kampanye politik bapaké lan kasil metik kasil nyambut gawene.[6] Keloro Pierce metu bareng lan ngalami mangsa gemilang ing Mangsa Jacksonian.

Ing taun 1827 bapaké kapilih dadi Gubernur New Hamshire, lan rong taun salanjuté Pierce kapilih dadi politikus[7].

Ing wulan Maret 1833, Pierce enom, ing yuswa 24 taun, kapilih dadi anggota kongres kanggo negara bagian New Hampshire. Kanggo wong-wong kampung halamane ing Granite Hills, New Hampshire, prestasi Frank Pierce sing mbanggakaké banget. Ananging ing Washington "dadi wong sing ramah" waé ora cukup kanggo entuk peningkatan ing karier. Kamlampahan karier Pierce sing gemilang sejatiné anomali (anèh) kanggo salah sijining wong sing ora pati berpendhidhikan lan ora tertarik kanggo maca buku lan sinau. Malah, menawa wong kuwi kanthi cara sosial aktif ngomong-ngomong lan ngombe ing papan-papan pertemuan ing Washington.[8]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • The Presidents, A Reference History. Editor. Henry F. Graff. Edisi kedua. Penerbit Scribners 1996. Bab mengenai Franklin Pierce oleh William W. Freehling.
  • Presiden - Presiden Amerika Serikat; Diterbitake dening Dinas Penerangan lan Kebudayaan Amerika Serikat, Jakarta (2003)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Franklin_Pierce&oldid=834527"