Jimmy Carter

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
James Earl Carter, Jr
Jimmy Carter

Masa jabatan
20 Januari 1977 – 20 Januari 1981
Wakil Presiden Walter Mondale
Sadurungé Gerald Ford
Pengganti Ronald Reagan

Masa jabatan
12 Januari 1971 – 14 Januari 1975
Sadurungé Lester Maddox
Pengganti George Busbee

Lahir 1 Oktober 1924 (umur 89)
Plains, Georgia
Partai politik Demokrat
Suami/Istri Rosalynn Smith Carter
Anak John William Carter
James Earl Carter III
Donnel Jeffrey Carter
Amy Lynn Carter
Almamater United States Naval Academy
Georgia Southwestern College
Georgia Tech
Profesi Petani (kacang)
Perwira
Agama Baptis
Tanda tangan Jimmy Carter's signature

James Earl Carter, Jr. lair ing Plains, Georgia, utawi asring dipunsebat kanthi asma Jimmy Carter inggih menika Presiden Amerika Serikat kaping-39 (1977 - 1981) lan nate pikantuk kanugrahan Nobel Pardamean ing taun 2002. Saderengipun dados presiden, Carter nglenggahi jabatan minangka Senat Georgia lan Gubernur Georgia ingkang kaping-76 (1971 - 1975).[1]

Ing taun 1976, Carter dipunnominasikaken minangka kandidat "kuda hitam" dening Demokrat dados gantosipun presiden Gerald Ford ing pemilu presiden Amerika Serikat taun 1976.[1]

Salah satyunggalipun prastawa ingkang kontroversial nalika panjenenganipun dados presiden inggih menika warga Amerika Serikat cacahipun 450 dipunsandera ing Kadutaan Ageng Amerika Serikat ing Teheran, Iran.[1] Jimmy Carter nate pikantuk Nobel Perdamean ing taun 2002.[1]

Karier[2][sunting | sunting sumber]

Sasampunipun sekolah satunggal taun ing Universitas Teknik Georgia, ing taun 1946, Jimmy Carter mbangun bale wisma kaliyan Rosalynn ingkang ugi asalipun saking Georgia.[2] Panjenenganipun kagungan sekawan putra, tigang jaler lan satunggal estri.[2] Setunggal taun sasampunipun lulus saking Akademi lajeng makarya ing dinas militer aktif ing armada kapal selam. Taun 1952, Jimmy Carter pikantuk tugas ing program kapal selam nuklir ingkang dipunpandhegani dening Laksamana hyman Rickover.[2] Sataun salajengipun, Carter nyinaoni fisika nuklir, wekdal menika panjenenganipun dipuncalonaken dados perwira mesin ingkang badhe dipuntugasi ing kapal selam nulkir Amerika ingkang kaping kalih.[2] Ananging taun 1953, wonten musibah ing kulawarganipun lan bapanipun Carter tilar donya.[2] Jimmy Carter kondur dhateng Georgia saperlu ngurus perusahaan kacang kagunganipun kulawarga Carter.[2]

Ing taun 1962, Carter wangsul malih dhateng karieripun. Wekdal menika rayinipun ingkang asmanipun Billy dados gantosipun minangka pangurus perusahaan kacang.[2] Jimmy Carter saged menangaken pamilihan senator negara bagian georgia.[2] Sasampunipun dados senat ing Georgia, Jimmy Carter lajeng ndherek nyalon dados Gubernur Georgia, ananging gagal piakntuk dhukungan saking partenipun. Ing taun 1970, Jimmy nyalon malih dados gubernur lan menang saengga saged lenggah minangka gubenur Georgia.[2]

taun 1976, Jimmy Carter nyalon dados presiden Amerika seriakat. Jimmy Carter menang nyalon presiden lan ngalahaken Presiden Gerald Ford.[2]

Masa kepresidenan[sunting | sunting sumber]


Sing mengku  sadurungé:
Lester Maddox
Gubernur Georgia
19711975
Diganti déning:
George Busbee
Sing mengku  sadurungé:
George McGovern
Nominator Presiden Partai Demokrat
1976 (menang), [[Pemilu
Presiden Amerika Serikat 1980|1980]] (kalah)
Diganti déning:
Walter Mondale
Sing mengku  sadurungé:
Gerald Ford
Presiden Amerika Serikat
20 Januari 197720 Januari 1981
Diganti déning:
Ronald Reagan
Sing mengku  sadurungé:
PBB
Kofi Annan
Pemenang Nobel Perdamaian
2002
Diganti déning:
Shirin Ebadi
Sing mengku  sadurungé:
Gerald Ford
Urutan protokoler Amerika Serikat
Hingga tahun 2006
Diganti déning:
George H. W. Bush



Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (id)Carter New Georgia Encyclopedia (dipunundhuh tanggal 27 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k (en)James Carter ] dipunundhuh tanggal 27 Juni 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

(en) Jimmy Carter

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jimmy_Carter&oldid=830736"