Lyndon B. Johnson

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lyndon B. Johnson
Lyndon B. Johnson

Masa jabatan
22 November 1963 – 20 Januari 1969
Wakil Presiden Ora ana (1963–1965),
Hubert Humphrey (1965–1969)
Sadurungé John F. Kennedy
Pengganti Richard Nixon

Masa jabatan
20 Januari 1961 – 22 November 1963
Presiden John F. Kennedy
Sadurungé Richard Nixon
Pengganti Hubert Humphrey

Mangsa jabatan
3 Januari 1949 – 3 Januari 1961
Sadurungé W. Lee O'Daniel
Pengganti William Blakley

Lahir 27 Agustus 1908
Stonewall, Texas
Meninggal 22 Januari 1973 (umur 64)
Stonewall, Texas
Kebangsaan Amerikas
Partai politik Demokrat
Suami/Istri Lady Bird Johnson
Anak Lynda Bird Johnson Robb
Luci Baines Johnson Turpin
Almamater Southwest Texas State Teachers' College
Profesi Pendidik
Agama Disciple of Christ
Tanda tangan Lyndon B. Johnson's signature

Lyndon Baines Johnson (lair ing Stonewall, Texas, 27 Agustus 1908 – tilar donya ing Stonewall, Texas, 22 Januari 1973 kanthi umur64 taun) kang diparabi LBJ yaiku Présidhèn Amérika Sarékat ka-36 (1963–1969). Sawisé ngléwati salah sijining karir sing dawa ing Kongrès Amérika Sarékat, Johnson njabat minangka Wakil Presiden Amérika Sarékat sing ka-37. Ing taun 1963, panjenengané nggantekaké John F. Kennedy sing tilar donya amarga dipejahi.

Panjenengané uga pernah njabat Ketua Minoritas Partai Demokrat ing Senat. Minangka presidhèn, panjenengané tanggungjawab kanggo pengesahan sapropirané undang-undang sing ambuné liberal, kamasuk Gerakan Hak Sipil Amerika taun 1955-1968, Medicare, program "War on Poverty". Kuwi kabeh ènèk ing program Great Society. Kanthi urut, LBJ ningkataké pasukan AS ing Perang Vietnam, saka 16,000 ing taun 1963 dadi 550,000 ing awal 1968, nalika luwih saka 1000 tentara AS mati per wulan. LBJ dipilih menèh ing taun 1964, ananging pencalonané ing taun 1968 gagal minangka kasil gejolak ing njero partainé, banjur panjenengané ngumumaké menawa panjenengané ora gelem melu pamilihan. Johnson dikenal jembar amarga kapribadian sing sok kuasa lan nyerang para politikus utama. Warisané angèl diukur, amarga kemajuan sing digawé ing bidang hak-hak sipil lan program "Great Society", dikisruhaké dening masalah Perang Vietnam.

Amarga nggantekaké Presidhèn Kennedy, ing mangsa jabatan kapisan panjenengané ora dikancani dening wakil presidhèn. Salanjuté kapilih nalika nglakokaké mangsa jabatan keloro, panjenengané dikancani dening Wakil Presidhen Hubert H. Humphrey. Garwa saka Lady Bird Johnson iki tilar donya ing peternakan LBJ ing Stonewall, Texas, tanggal 22 Januari 1973.

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Buku Presiden - Presiden Amerika Serikat, diterbitake dening Dinas Penerangan lan Kebudayaan Amerika Serikat, Jakarta (2003)
  • White House Biography

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lyndon_B._Johnson&oldid=870122"