Guru

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Kanggé kagunan sanès saking ', mangga mriksani [[]].
Guru kang nembe nerangake ana ing ngarep kelas

Guru (seka Sanskerta: गुरू sing artiné guru, nanging tembung iki nduwé teges wantah "abot") iku wong sing ngajari èlmu. Ing basa Jawa lan basa Indonesia, guru umumé ngrujuk marang wong sing ngajaraké èlmu kanthi profèsional kanthi tugas utama ndhidhik, ngajar, mbimbing, mernahaké, nglatih, mbiji, lan évaluasi murid.

Kerata basa[sunting | sunting sumber]

Guru, wonten ing basa Jawi, saget dipun pecah "dipun guGU" lan "dipun tiRU", ingkang wonten basa inggris saged dipunsebat teacher.

Saged di "gugu" punika gadhah artos mbok bilih tiyang ingkang wicaksana (basa inggris ingih wise) saged maringi wejangan ingkang luhur lan saged maringi prisip gesang ingkang saè (sanget maringi futuristic concept kanggo sangu gesang).

Di "tiru" punika gadhah artos sageta dipun conto tingkah lakunipun boten ngrusak ananging saged dados turunan semangat ambangun. Wonten ukara Guru|Guru punika wonten arti bilih guru kedah saged ambangun lan nyelarasaken konsep "gugu lan tiru", gugu konsep "ideologi pemikiran" lan tiru konsep "perilaku badan" utawi sebaliknya ingih saged.

Guru kaloka ing Indonesia[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Guru&oldid=805074"