Hillary Clinton

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hillary Rodham Clinton
Hillary Rodham Clinton
Jabatan: Menteri Jaban rangkah, AS ka-67.
Partai pulitik: Demokrat
Mangsa jabatan: Januari 2001–saiki
Didhisiki déning: Daniel Patrick Moynihan
Diterusaké déning: isih mengku jabatan
Lair: 27 Oktober 1947
Chicago, Illinois
Pasangan: Bill Clinton

Hillary Rodham Clinton (lair Hillary Diane Rodham ing 27 Oktober 1947) kuwi senator junior Amérika Sarékat saka negara bagéan New York, sawijining jabatan kang diwengku wiwit tanggal 3 Januari 2001. Hliiary krama karo Bill Clinton, Presidhèn Amérika Sarékat ka-42 lan Ibu Negara Amérika Sarékat jroning loro mangsa jabatan (1993 - 2001). Sadurungé, Hillary kuwi dadi pengacara.

Hillary Clinton minangka mantan Ibu Negara pisanan kang menangaké pamilihan umum kanggo sawijining jabatan ing AS. Tanggal 20 Januari 2007 Hillary resmi mèlu Pamilihan umum presidhèn Amérika Sarékat 2008.[1]

Masa anom lan pendhidhikan[sunting | sunting sumber]

Hillary Rodham dilairaké ing Chicago, Illinois, lan tuwuh diwasa jroning kulawarga Methodist ing Park Ridge, Illinois. Bapaké, Hugh Ellsworth Rodham, panganut konservatif, kuwi sawijining eksekutif ing industri tekstil, lan ibuné, Dorothy Emma Howell Rodham, minangka ibu rumah tangga. Hillary duwé sadulur lanang cacahé loro, yakuwi Hugh lan Tony.

Sajarah pamilihan umum[sunting | sunting sumber]

Kampanye kanggo Senat AS, 2000[sunting | sunting sumber]

  • Hillary Rodham Clinton (D), 55,27% / 3.747.310
  • Rick Lazio (R), 43,01% / 2.915.730

Kampanye kanggo Senat AS, 2006[sunting | sunting sumber]

  • Hillary Rodham Clinton (D), 67,00% / 3.008.428
  • John Spencer (R), 31,01% / 1.392.189

Pencalonan minangka presidhèn 2008[sunting | sunting sumber]

Tanggal 20 Januari 2007, Hillary Clinton ngumumaké pambentukan komite penjajakan kanggo pencalonané minangka Presidhèn AS, mung sawetara dina sawisé Senator Barack Obama (D-Illinois) ngumumaké rencana kang padha.

Clinton kampanye ing Augsburg College ing Minneapolis, Minnesota.

Ing pamungutan swara pisanan taun 2008, Hillary ana ing urutan katelu kanthi 29.45 persèn selèksi delegasi negara bagèyan ing tanggal 3 Januari, 2008 Iowa Democratic caucus déné Obama 37.58 percent lan Edwards 29.75 percsèn.[2] Obama unggul ing poling nasional jronin sawetara dina kanthi pamilih poling mrèdhiksi kamenangané, ing pamilihan pisanan ing Partai Dhémokrat New Hampshire.[3][4] Senadyan mangkono, Clinton pungkasané bisa olèh kamenangan[5] ing tanggal January 8,[6] ngalahaké Obama kanthi 39 persèn nganti 37 persèn.[7] Panjelasan bab iki werna-werna nanging kerep munjer marang sikapé sing simpatik, utamané déning para wanita, nalika nétrané mbrebes mili nalika njawab pitakonan para pamilih sedina sadurungé pamilihan.[6][8] The nature of the contest fractured in the next few days, when several remarks by Bill Clinton[9][10] lan sikap kaibuan liyané,[11][10] sarta komentar bab Martin Luther King, Jr. lan Lyndon B. Johnson.

Obama sabanjuré menang ing sawelas kaukus lan pamilihan pisanan (primary), kerep kanthi béda kang nyolok, lan menangaké kabèh swara delegasi.[12][13][14]

Ing final putaran pisanan yakuwi tanggal 3 Juni, 2008, Obama olèh cukup wakil (delegate) supaya bisa dadi calon dadi (presumptive nominee).[15] Sabanjuré, jroning pidhato ing sangarepé para pendhukung ing tanggal 7 Juni, Clinton sacara formal ngumumaké mungkasi kampanyené, mènèhaké dhukungan swarané marang Obama kanthi pocapan: "Cara nerusaké perjuangan kita kanggo nggayuh tujuan saiki yakuwi ngerahaké tenaga, apa waé sing bisa diayahi kanggo mbiyantu supaya Barrack Obama bisa kapilih."[16]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Analysis: Clinton enters historic race
  2. ^ "Iowa Democratic Party Caucus Results". Iowa Democratic Party. http://www.iowacaucusresults.com/. Retrieved 2008-01-23.
  3. ^ Meyer, Dick. "Analysis: Mrs. Comeback Kid & Obama's Wave", CBS News, 2008-01-08. diaksès tanggal 2008-01-08. 
  4. ^ "New Hampshire Democratic Primary". RealClearPolitics. 2008-01-08. http://www.realclearpolitics.com/epolls/2008/president/nh/new_hampshire_democratic_primary-194.html. Retrieved 2008-01-09.
  5. ^ Whitesides, John. "Clinton scores surprise win in New Hampshire", Reuters, 2008-01-09. diaksès tanggal 2008-01-09. 
  6. ^ a b "Clinton's stunning victory", Chicago Tribune, 2008-01-08. diaksès tanggal 2008-01-08. Archived from the original on 2008-01-12. 
  7. ^ "Official Results", Associated Press, 2008-01-10. diaksès tanggal 2008-01-13. 
  8. ^ Decker, Cathleen; Barabak, Mark Z. "Clinton had voters' sympathy — and a message they liked", Los Angeles Times, 2008-01-10. diaksès tanggal 2008-01-14. 
  9. ^ Hulse, Carl; Healy, Patrick. "Bill Clinton Tries to Tamp Down ‘Fairy-Tale’ Remark About Obama", The New York Times, 2008-01-11. diaksès tanggal 2008-01-28. 
  10. ^ a b Ververs, Vaughn. "Analysis: Bill Clinton's Lost Legacy", CBS News, 2008-01-26. diaksès tanggal 2008-01-28. 
  11. ^ Levs, Josh. "Drugs, race raised in Clinton-Obama fight", CNN, 2008-01-14. diaksès tanggal 2008-04-27. 
  12. ^ Adams, Glenn. "Obama defeats Clinton in Maine caucuses", ABC News, 2008-02-11. diaksès tanggal 2008-04-24. 
  13. ^ Broder, John M.; Sussman, Dalia. "Obama and McCain Sweep 3 Primaries", The New York Times, 2008-02-13. diaksès tanggal 2008-02-14. 
  14. ^ "Obama, McCain extend winning streaks", CNN, 2008-02-20. diaksès tanggal 2008-02-20. 
  15. ^ "Obama: I will be the Democratic nominee", CNN, 2008-06-03. diaksès tanggal 2008-06-03. 
  16. ^ "Clinton ends historic bid, endorses Obama", Associated Press for MSNBC, 2008-06-07. diaksès tanggal 2008-06-07. 

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Hillary Rodham Clinton kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity

Pranala resmi[sunting | sunting sumber]

Pranala ora resmi[sunting | sunting sumber]

Kampanye kanggo Senat[sunting | sunting sumber]

Kamungkinan pencalonan minangka presidhèn[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hillary_Clinton&oldid=884794"