Pilihan umum présidhèn Indonésia 2004

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Pilihan umum Indonésia 2004 iku pemilu pisanan sing ngéntukaké rakyat milih présidhèn kanthi langsung, lan cara pamilihané nyata-nyata béda karo Pemilu sadurungé. Ing Pemilu iki, rakyat bisa milih langsung présidhèn lan wakil présidhèn (sadurungé présidhèn lan wakil présidhèn dipilih déning MPR sing anggota-anggotané dipilih liwat Présidhèn). Saliyané iku, ing Pemilu iki pamilihan présidhèn lan wakil présidhèn tidak dilakukan kanthi terpisah (seperti Pemilu 1999) -- sajeroning Pemilu iki, sing dipilih ya iku pasangan calon (pasangan calon présidhèn lan wakil présidhèn), bukan calon présidhèn lan calon wakil présidhèn kanthi terpisah.

Pentahapan Pemilu 2004[besut | besut sumber]

Pemilu iki dipérang maksimal dadi telung tahap (minimal rong tahap):

  • Tahap pisanan (utawa "Pemilu lègislatif") ya iku Pemilu kanggo milih parté pulitik (kanggo persyaratan Pemilu présidhèn) lan anggotané kanggo dicalonaké dadi anggota DPR, DPRD, lan DPD. Tahap pisanan iki wis ditindakaké tanggal 5 April 2004.
  • Tahap kapidho (utawa "Pemilu présidhèn ubengan pisanan") ya iku kanggo milih pasangan calon présidhèn lan wakil présidhèn kanthi langsung. Tahap kaloro iki wis ditindakaké tanggal 5 Juli 2004.
  • Tahap katelu (utawa "Pemilu présidhèn ubengan kaloro") ya iku babak pungkasan sing ditindakaké mung yèn sajeroning tahap kaloro durung ana pasangan calon sing olèh swara paling ora 50 persèn (Yèn kahanané mangkono, rong pasangan calon sing olèh swara paling akèh bakal mèlu Pemilu présidhèn ubengan kaloro. Nanging, yèn sajeroning Pemilu présidhèn ubengan pisanan wis ana pasangan calon sing olèh swara punjul 50 persèn, pasangan calon mau bakal langsung diangkat dadi présidhèn lan wakil présidhèn). Tahap katelu iki wis ditindakaké tanggal 20 September 2004.

Partisipasi pihak jaba[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki sawetara partisipasi pihak jaba (maksudé pihak sing dudu lembaga pamaréntah) sajeroning Pemilu 2004:

Pétungan swara pihak jaba[besut | besut sumber]

Sajeroning Pemilu 2004 iki ana sawijining trèn (anyar) ya iku pihak-pihak jaba mèlu partisipasi ngitung swara. Pihak-pihak mau ya iku saliyané saka para calon, uga saka médhia mangsa, lembaga-lembaga indepènden, lan uga saka lembaga-lembaga manca nagara. Pihak-pihak mau antarané ya iku:

Lembaga pamantau Pemilu 2004[besut | besut sumber]

Saliyané dipantau déning Komisi Pemilihan Umum dhéwé, Pemilu 2004 iki uga dipantau déning sawetara lembaga saka jero lan manca nagara. Ing ngisor iki pratélan lembaga-lembaga pemantau Pemilu 2004 sing kaakreditasi déning KPU (lembaga pamaréntah ora kalebu):

Lembaga-lembaga saka jero nagara: [1]

  • Pemantau Buruh Independen Pemilu (PBIP),
  • Yayasan Mustika Nagara Républik Indonésia (JAMUS NEGRI),
  • Lembaga Independent Pemantau Pemilu (LIPPI),
  • Forum Peduli Indonésia (FOPIN),
  • Masarakat lan Persatuan Wartawan Indonésia Pemantau Pemilihan Umum (MAPILU-PWI),
  • Komite Pemantau Pemilu Rakyat Miskin (KPP-PRAKIN),
  • Masarakat Peduli Pemilu (MAPELU),
  • Forum Komunikasi Penerus Pejuang Kemerdekaan Indonésia (FKPPK),
  • Pemantau Independent Pemilu Indonésia (PIPI),
  • Persatuan Wartawan Independen Indonésia-Setia Press (PWII-SP),
  • LPAB-Yapernus,
  • Komite Pemantau Pemilu-Garda Santri Nusantara (KPP-GARSANTARA),
  • Pro Sosial Pengkajian Ékonomi Kerakyatan (LSM PROSPEK),
  • Transparency International Indonésia (TI Indonésia),
  • Komite Pemantau Pemilu-Korps Alumni Himpunan Mahasiswa Islam (KAHMI),
  • LSM Patriot Indonésia (LSM-PI),
  • Indonésian Volunteers Organization Ning Mulya Sejahtera,
  • Indonésia Corruption Watch (ICW),
  • Lembaga Penelitian, Wiyata lan Penerangan Ékonomi lan Sosial (LP3ES),
  • The Habibie Center,
  • PM3-UI,
  • Kemitraan Masarakat Indonésia (KMI),
  • Komisi Advokasi Pemilihan Umum-Ikatan Penasehat Hukum Indonésia (KAPU-IPHI),
  • Bina Swadaya (Yayasan Pengembangan Swadaya Masarakat),
  • Forum Rektor Indonésia (Yayasan Pengembangan Swadaya Masarakat),
  • Lembaga Kajian lan Informasi Pemilu (LKIP),
  • Jaringan Masarakat Pemantau Pemilu (JAMPPI),
  • Jaringan Wiyata Pemilih Untuk Rakyat (JPPR),
  • Konsorsium 9 LSM]].

Lembaga-lembaga saka manca nagara: [2]

  • European Union Electoral Observation Mission (EU-EOM),
  • National Democratic Institute for International Affairs (NDI),
  • International Foundation for Election System (IFES),
  • The Asia Foundation,
  • The Carter Center,
  • Australian Electoral Commission (AEC),
  • Asian Network for Free Election (ANFREL),
  • International Republican Institute (IRI),
  • Taiwan Association for Human Rights.

Pemilu Legislatif 2004[besut | besut sumber]

Pemilu lègislatif ya iku tahap pisanan saka rangkéan tahapan Pemilu 2004. Pemilu lègislatif iki diiloni déning 24 parté pulitik, lan wis ditindakaké tanggal 5 April 2004. Pemilu iki kanggo milih parté pulitik (minangka syarat Pemilu présidhèn) lan anggotané kanggo dicalonaké dadi anggota DPR, DPRD, lan DPD. Parté-parté pulitik sing olèh swara luwih gedhé utawa padha karo telung persèn bisa nyalonaké pasangan calon kanggo maju menyang tahap sabanjuré, ya iku sajeroning Pemilu présidhèn ubengan pisanan.

Peserta Pemilu Legislatif 2004[besut | besut sumber]

Pemilu lègislatif sajeroning Pemilu 2004 iki diiloni 24 parté pulitik, ya iku:

Kasil Pemilu Legislatif 2004[besut | besut sumber]

Kasil Pemilu lègislatif sajeroning Pemilu 2004 ya iku: [3]

Tabel kasil perolehan swara saben parté pulitik:

Nomer Urut Jeneng Parté Pulitik Gunggung Swara Persèn Gunggung Kursi
1. PNI Marhaenisme 923.159 0,81% 1
2. Parté Buruh Sosial Dhémokrat 636.397 0,56% 0
3. Parté Bulan Bintang 2.970.487 2,62% 11
4. Parté Merdeka 842.541 0,74% 0
5. Parté Persatuan Pangyasa 9.248.764 8,15% 58
6. Parté Persatuan Dhémokrasi Kebangsaan 1.313.654 1,16% 5
7. Parté Perhimpunan Indonésia Baru 672.952 0,59% 0
8. Parté Nasional Banteng Kemerdekaan 1.230.455 1,08% 1
9. Parté Dhémokrat 8.455.225 7,45% 57
10. Parté Keadilan dan Persatuan Indonésia 1.424.240 1,26% 1
11. Parté Penegak Dhémokrasi Indonésia 855.811 0,75% 1
12. Parté Persatuan Nahdlatul Ummah Indonésia 895.610 0,79% 0
13. Parté Amanat Nasional 7.303.324 6,44% 52
14. Parté Karya Peduli Bangsa 2.399.290 2,11% 2
15. Parté Kebangkitan Bangsa (*) 11.989.564 10,57% 52
16. Parté Keadilan Sejahtera 8.325.020 7,34% 45
17. Parté Bintang Reformasi 2.764.998 2,44% 13
18. Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan 21.026.629 18,53% 109
19. Parté Damai Sejahtera 2.414.254 2,13% 12
20. Parté Golongan Karya 24.480.757 21,58% 128
21. Parté Patriot Pancasila 1.073.139 0,95% 0
22. Parté Sarikat Indonésia 679.296 0,60% 0
23. Parté Persatuan Laladan 657.916 0,58% 0
24. Parté Pelopor 878.932 0,77% 2
JUMLAH
SWARA SAH
113.462.414 100,00% 550

Perbandingan gunggung pamilih sing swarané sah karo gunggung pamilih sing swarané ora sah:

Pamilih Jumlah Persentase
Swara Sah 113.462.414 91,19%
Swara Ora Sah 10.957.925 8,81%
TOTAL
PAMILIH
124.420.339 100,00%

Perbandingan gunggung pamilih (kalebu swara ora sah) karo gunggung wong sing ora migunakaké hak pilihé (golput):

Jinis Gunggung Persèntase
Milih 124.420.339 84,07%
Golput 23.580.030 15,93%
GRAND
TOTAL
148.000.369 100,00%

Saka kasil Pemilu lègislatif ing dhuwur, bisa dititèni akèhé gunggung swara sing ora sah, ya iku 10 yuta swara (8,81%) saka total gunggung pamilih, ya iku 124.420.339 jiwa.

Saliyané iku, bisa dititèni uga akèhé calon pemilih sing ora migunakaké hak pilih (golput), ya iku 24 yuta calon pemilih (15,93%) saka total gunggung calon pemilih, ya iku 148 yuta sing ndunungi. [4]

CATHETAN:

  • Parté sing 'dikandelaké ya iku parté sing nyalonaké pasangan calon présidhèn lan calon wakil présidhèn sajeroning pemilu présidhèn 2004.
  • (*) Parté Kebangkitan Bangsa nyalonaké pasangan calon kanggo maju menyang pemilu présidhèn, ya iku KH. Abdurrahman Wahid lan Marwah Daud Ibrahim. Nanging,amarga kasil pamriksaan kaséhatan déning IDI (sing dadi sarat sing kudu dipenuhi) nyatakaké yèn calon présidhèn Parté Kebangkitan Bangsa ya iku KH. Abdurrahman Wahid dianggep ora memenuhi sarat kamampuan jasmani lan rohani, Parté Kebangkitan Bangsa ora bisa nyalonaké pasangan caloné. Nampa kaputusan mau, Abdurrahman Wahid mutusaké nggugat IDI lan KPU gedhéné sak triliun rupiah amarga KPU dianggep wis ngrampas haké kanggo dipilih sajeroning pancalonan minangka Présidhèn RI sajeroning Pemilu 5 Juli sing bakal teka. [5]

Pemilu Présidhèn Puteran Pisanan 2004[besut | besut sumber]

Sawisé Pemilu lègislatif rampung, parté sing duwé swara luwih gedhé utawa padha karo telung persèn, bisa nyalonaké pasangan calon présidhèn lan wakil présidhèn kanggo maju menyang Pemilu présidhèn puteran pisanan. Yèn sajeroning Pemilu iki ora ana pasangan calon sing olèh swara punjul 50 persèn, pasangan calon iku langsung diangkat dadi présidhèn lan wakil présidhèn. Sabanjuré, Pemilu présidhèn ubengan kaloro bakal diadani kanthi loro pasangan calon kanthi swara paling akèh. Pemilu présidhèn puteran pisanan 2004 iki diiloni déning 5 pasangan calon présidhèn lan wakil présidhèn, lan wis diadani tanggal 5 Juli 2004. Kasil pemilu iki dhéwé wis diumumaké tanggal 26 Juli 2004, kanthi kasil isih perlu dianakaké pemilu présidhèn ubengan kaloro amarga durung anané pasangan calon sing ngéntukaké swara paling ora 50 persèn.

Peserta Pemilu Présidhèn Puteran Pisanan 2004[besut | besut sumber]

Ana limang pasangan calon présidhèn lan calon wakil présidhèn sing dicalonaké ing pemilu présidhèn puteran pisanan ya iku:

Kasil Pemilu Présidhèn Putaran Pisanan 2004[besut | besut sumber]

Kasil Pemilu présidhèn puteran pisanan wis rampung diitung lan wis diumumaké déning KPU tanggal 26 Juli 2004. Ing ngisor iki kasil pètungan: [6]

Tabel kasil swara saben pasangan calon:

Nomer Urut Jeneng Pasangan Calon Présidhèn
lan Calon Wakil Présidhèn
Jumlah Swara Persentase
1. H. Wiranto, SH.
Ir. H. Salahuddin Wahid
26.286.788 22,15%
2. Hj. Megawati Soekarnoputri
KH. Ahmad Hasyim Muzadi
31.569.104 26,61%
3. Prof. Dr. HM. Amien Rais
Dr. Ir. H. Siswono Yudohusodo
17.392.931 14,66%
4. H. Susilo Bambang Yudhoyono
Drs. H. Muhammad Jusuf Kalla
39.838.184 33,57%
5. Dr. H. Hamzah Haz
H. Agum Gumelar, M.Sc.
3.569.861 3,01%
JUMLAH
SWARA SAH
119.656.868 100,00%

Perbandingan gunggung pamilih sing swarané sah karo gunggung pamilih sing swarané ora sah:

Pamilih Gunggung Persentase
Swara Sah 119.656.868 97,84%
Swara Ora Sah 2.636.976 2,16%
TOTAL
PAMILIH
122.293.844 100,00%

Perbandingan gunggung pamilih (kalebu swara ora sah) karo gunggung wong sing ora migunakaké hak pilihé (golput):

Jinis Gunggung Persèntase
Milih 122.293.844 79,76%
Golput 31.026.700 20,24%
GRAND
TOTAL
153.320.544 100,00%

Saka kasil pemilu présidhèn puteran pisanan ing dhuwur, bisa dititèni gunggungé swara sing ora sah mudhun drastis (yèn dibandingaké karo pemilu lègislatif sing kapungkur, 10 yuta swara), ya iku mung 2 yuta swara waé (2,16%) saka total gunggung pamilih (122.293.844 pamilih).

Saliyané iku, bisa dititèni uga tansaya akèh calon pamilih sing ora migunakaké hak pilih (golput), ya iku 31 yuta calon pamilih (20,24%) saka total gunggung calon pamilih (153 yuta sing ndunungi). [7]

Saliyané iku, mundhaké gunggung calon pamilih (watara 5 yuta pamilih) sing, dijurung kanthi mudhuné gunggung swara ora sah (mudhun watara 8 yuta swara ora sah), ndadèkaké mundhaking gunggung pamilih kanthi swara sah (mundhak watara 6 yuta swara sah).

CATHETAN:

  • Pasangan calon sing dikandelaké iku pasangan calon sing lolos menyang pemilu présidhèn ubengan kaloro (mung rong pasangan calon kanthi swara paling akèh sing lolos).

Pemilu Présidhèn Puteran Kaloro 2004[besut | besut sumber]

Saka kasil Pemilu présidhèn puteran pisanan ing dhuwur, ya iku durung anané pasangan calon sing olèh swara punjul 50 persèn, banjur dianakaké Pemilu présidhèn ubengan kaloro 2004. Pasangan-pasangan calon sing mèlu Pemilu présidhèn puteran kaloro 2004 ya iku rong pasangan calon kanthi swara paling akèh sajeroning Pemilu présidhèn puteran pisanan 2004. Pemilu iki dianakaké tanggal 20 September 2004.

Peserta Pemilu Présidhèn Puteran Kaloro 2004[besut | besut sumber]

Ana rong pasangan calon présidhèn lan wakil présidhèn (sing olèh swara paling akèh sajeroning Pemilu présidhèn puteran pisanan) sing dicalonaké ing Pemilu présidhèn puteran kaloro 2004, ya iku:

Kasil Pemilu Présidhèn Puteran Kaloro 2004[besut | besut sumber]

Kasil Pemilu présidhèn puteran kaloro wis rampung diitung lan wis diumumaké déning KPU tanggal 4 Oktober 2004 liwat Kaputusan KPU nomer 98/SK/KPU/2004 [8]. Ing ngisor iki kasil pètungané: [9]

Tabel kasil swara saben pasangan calon:

Nomer Urut Jeneng Pasangan Calon Présidhèn
lan Calon Wakil Présidhèn
Gunggung Swara Persèntase
2. Hj. Megawati Soekarnoputri
KH. Ahmad Hasyim Muzadi
44.990.704 39,38%
4. H. Susilo Bambang Yudhoyono
Drs. H. Muhammad Jusuf Kalla
69.266.350 60,62%
GUNGGUNG
SWARA SAH
114.257.054 100,00%

Perbandingan gunggung pamilih sing swarané sah karo gunggung pamilih sing swarané ora sah:

Pamilih Gunggung Persèntase
Swara Sah 114.257.054 97,94%
Swara Ora Sah 2.405.651 2,06%
TOTAL
PAMILIH
116.662.705 100,00%

Perbandingan gunggung pamilih (kalebu swara ora sah) karo gunggung wong sing ora migunakaké hak pilihé (golput):

Jinis Jumlah Persèntase
Milih 116.662.705 77,44%
Golput 33.981.479 22,56%
GRAND
TOTAL
150.644.184 100,00%

Saka kasil pemilu présidhèn puteran kaloro ing dhuwur, bisa dititèni akèhé swara sing ora sah kurang luwih padha (yèn dibandingaké karo pemilu lègislatif sadurungé 10 yuta swara), ya iku mung 2 yuta swara waé (2,06%) saka total gunggung pamilih, ya iku 116.662.705 pamilih.

Saliyané iku, bisa dititèni uga tansaya akèhé calon pamilih sing ora migunakaké hak pilih (golput), ya iku 34 yuta calon pamilih (22,56%) saka total gunggung calon pamilih 150 yuta sing ndunungi.

Bisa dititèni uga, mudhuné jumlah calon pamilih sing ndadèkaké mudhuné gunggung pamilih (pamilih mudhun watara 6 yuta, déné calon pamilih mudhun watara 3 yuta).

Miturut kasil pemilu présidhèn puteran kaloro ing dhuwur, pasangan calon pemenang Pemilu, ya iku Susilo Bambang Yudhoyono lan Jusuf Kalla, dadi Présidhèn lan Wakil Présidhèn RI. Pelantikané tanggal 20 Oktober 2004 déning MPR, sajeroning sawijining acara pelantikan sing - kanggo pisanan - dirawuhi pamimpin-pamimpin nagara sahabat, ya iku: PM Australia John Howard, PM Singapura Lee Hsien Loong, PM Malaysia Abdullah Ahmad Badawi, PM Timor Leste Mari Alkatiri, lan Sultan Brunei Hassanal Bolkiah sarta 5 utusan-utusan nagara lyané. Présidhèn sadurungé, Megawati Soekarnoputri ora ngrawuhi acara pelantikan mau. Wenginé, watara jam 23.50 WIB, Présidhèn Susilo Bambang Yudhoyono mbiwara anggota kabinèt sing anyar, ya iku Kabinet Indonésia Bersatu.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Situs lembaga-lembaga pamaréntah[besut | besut sumber]

Situs parté-parté pulitik[besut | besut sumber]

Situs Capres lan Cawapres[besut | besut sumber]

Situs LSM-LSM[besut | besut sumber]

Situs-situs warta lan informasi Pemilu[besut | besut sumber]

Cithakan:Pemilu Indonésia