Hassanal Bolkiah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Kanjeng Sultan Hassanal Bolkiah
Hassanal Bolkiah.jpg
Sultan Yang Dipertuan Nagara Hassanal Bolkiah
Sultan of Brunei
Panjenengan4 Oktober 1967
(&&&&&&&&&&&&&055.&&&&&055 taun, &&&&&&&&&&&&&059.&&&&&059 dina)
Pamakuthan1 August 1968
LeluhurKS Omar Ali Saifuddien III
Heir-apparentAl-Muhtadee Billah
Lair (1946-07-15) 15 Juli 1946 (umur 76)
Pura Darussalam, Bandar Seri Begawan, Brunei, Karajan Manunggal
GarwaPengiran Anak Saleha
Pengiran Isteri Mariam
(cerai 2003)
Azrinaz Mazhar Hakim
(punikah 2005, cerai. 2010)
PutraPangeran Al-Muhtadee Billah
Pangeran Azim
Pangeran 'Abdul Malik
Pangeran Abdul Mateen
Pangeran 'Abdul Wakeel
Putri Rashidah
Putri Muta-Wakkilah
Putri Majeedah
Putri Hafizah
Putri 'Azemah
Putri Fadzilah
Putri Ameerah
WangsaBolkiah
AgamaIslam Sunni

Jenderal Haji Sir Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah GCB GCMG (lair 15 Juli 1946; umur 76 taun) inggih punika Sultan Brunei kaping 29 lan Yang Di-Pertuan Brunei Darussalam sarta Mahamantri pertama Brunei Darussalam.[1] Panjenenganipun punika putra nomer satunggal Omar Ali Saifuddien III, Sultan Brunei kaping 28, lan Pengiran Anak Damit.[1]

Hassanal Bolkiah minangka Sultan[besut | besut sumber]

Wonten ing aturan konstitusi 1959 Brunei, Sultan minangka kepala nagara kanthi kakuwasaan èksekutif ingkang ageng, kalebet kakuwasaan dharurat wiwit taun 1962.[1] Nalika tanggal 9 Maret 2006, Sultan dipunlaporaken sampun nggantos konstitusi Brunei ingkang damel panjenenganipun sampurna ing sangandhapipun hukum Brunei.[1] Hassanal Bolkiah ugi dados Mahamantri sarta nyepeng portofolio Mantri Pertahanan lan Keuangan.[1] Minangka Mantri Pertahanan, Panjenenganipun ugi dados Panglima Tertinggi Royal Brunei Angkatan Bersenjata Umum Kehormatan ing angkatan bersenjata Inggris lan Indonesia lan Laksamana Kehormatan Armada ing Angkatan Laut Inggris.[2] Panjenenganipun ugi dados Inspektur Jenderal Pulisi (IGP) saking Royal Brunei Police Force.[2] Panjenenganipun mbahas Majelis Umum Perserikatan Bangsa-bangsa bab panampinipun Brunei Darussalam kanggé Perserikatan Bangsa-bangsa nalika sasi September 1984.[2] Nalika taun 1991, panjenenganipun nepangaken ideologi konservatif dhateng Brunei ingkang dipunsebat Melayu Islam Beraja (MIB) utawi tiyang melayu Islam Monarki, ingkang dadosaken monarki minangka pambela Islam.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e Sultan of Brunei Declares Himself Infallible dipunundhuh tanggal 12 Juli 2011)
  2. a b c d Country profile: Brunei dipunundhuh tanggal 12 Juli 2011)

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Country profile: Brunei