Hassanal Bolkiah

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Hassanal Bolkiah
Hassanal Bolkiah.jpg
Sultan Yang Dipertuan Nagara Hassanal Bolkiah
Sultan of Brunei
Panjenengan 4 Oktober 1967
(&&&&&&&&&&&&&048.&&&&&048 taun, &&&&&&&&&&&&0301.&&&&&0301 dina)
Pamakuthan 1 August 1968
Leluhur Omar Ali Saifuddien III
Heir-apparent Al-Muhtadee Billah
Lair 15 Juli 1946 (umur 70)
Istana Darussalam, Bandar Seri Begawan, Brunei, British Empire
Garwa Pengiran Anak Saleha
Pengiran Isteri Mariam
(cerai 2003)
Azrinaz Mazhar Hakim
(punikah 2005, cerai. 2010)
Putra Al-Muhtadee Billah
Azim
'Abdul Malik
Abdul Mateen
'Abdul Wakeel
Rashidah
Muta-Wakkilah
Majeedah
Hafizah
'Azemah
Fadzilah
Ameerah
Wangsa Keluarga Bolkiah
Agama Muslim - Sunni

Jenderal Haji Sir Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah GCB GCMG (lair 15 Juli 1946; umur 70 taun) inggih punika Sultan Brunei kaping 29 lan Yang Di-Pertuan Brunei Darussalam sarta Perdana Menteri pertama Brunei Darussalam.[1] Panjenenganipun punika putra nomer setunggal Omar Ali Saifuddien III, Sultan Brunei kaping 28, lan Pengiran Anak Damit.[1]

Hassanal Bolkiah minangka Sultan[besut | besut sumber]

Sultan Hassanal Bolkiah kaliyan Presiden Republik Rakyat China, Hu Jintao

Wonten ing aturan konstitusi 1959 Brunei, Sultan minangka kepala nagara kanthi kakuwasaan eksekutif ingkang ageng, kalebet kakuwasaan dharurat wiwit taun 1962.[1] Nalika tanggal 9 Maret 2006, Sultan dipunlaporaken sampun nggantos konstitusi Brunei ingkang damel panjenenganipun sampurna ing sangandhapipun hukum Brunei.[1] Hassanal Bolkiah ugi dados Perdana Menteri sarta nyepeng portofolio Menteri Pertahanan lan Keuangan.[1] Minangka Menteri Pertahanan, Panjenenganipun ugi dados Panglima Tertinggi Royal Brunei Angkatan Bersenjata Umum Kehormatan ing angkatan bersenjata Inggris lan Indonesia lan Laksamana Kehormatan Armada ing Angkatan Laut Inggris.[2] Panjenenganipun ugi dados Inspektur Jenderal Pulisi (IGP) saking Royal Brunei Police Force.[2] Panjenenganipun mbahas Majelis Umum Perserikatan Bangsa-bangsa bab panampinipun Brunei Darussalam kagem Perserikatan Bangsa-bangsa nalika sasi September 1984.[2] Nalika taun 1991, panjenenganipun nepangaken ideologi konservatif dhateng Brunei ingkang dipunsebat Melayu Islam Beraja (MIB) utawi tiyang melayu Islam Monarki, ingkang dadosaken monarki minangka pambela Islam.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e (en)Sultan of Brunei Declares Himself Infallible dipunundhuh tanggal 12 Juli 2011)
  2. ^ a b c d (en)Country profile: Brunei dipunundhuh tanggal 12 Juli 2011)

Pranala Njawi[besut | besut sumber]

(en)Country profile: Brunei

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hassanal_Bolkiah&oldid=1002701"