Anatomi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gambaran anatomis otot menungsa.


Anatomi (asalé saka basa Yunani ἀνατομία anatomia, saka ἀνατέμνειν anatemnein, tegesé ngiris) iku cabang biologi kang gegandhéngan karo struktur lan organisasi saka makluk urip. Ana uga anatomi kéwan utawa zootomi lan anatomi tetanduran utawa fitotomi. Sapérangan cabang èlmu anatomi yaiku anatomi perbandhingan, histologi, lan anatomi manungsa.

Anatomi kéwan[sunting | sunting sumber]

Anatomi kéwan iku sinebut anatomi perbandhingan utawa morfologi kéwan. Menawa arep nyinaoni struktur manéka warna kéwan, lan sinebut anatomi khusus menawa mung nyinaoni sakjenis kéwan.

Anatomi menungsa[sunting | sunting sumber]

! Katrangan ingkang langkung jangkep saged dipunpriksani wonten ing artikel utami prakawis Anatomi manungsa.
Gambaran anatomi saka taun 1728

Saka kagunaané, bagéyan paling penting anatomi khusus iku nyinaoni menungsa kanthi manéka warna pendekatan kang béda.

Saka bagéyan medis, anatomi kapérang saka manéka warna pengetauan bab wangun, papan panggonan, ukuran, lan gandhéngan manéka warna struktur saka badan menungsa sehat saéngga asring kasebut anatomi deskriptif utawa topografis.

Karumitan badan menungsa njalari mung sithik ahli anatomi menungsa profesional kang bener-bener nguwasani bidang èlmu iki; sapérangan gedhé duwé spesialisasi ing bagéyan tartemtu kaya utek utawa bagéyan njero.

Anatomi topografi kudu disinaoni kanthi mbedhah lan mriksa makaping-kaping ing badan menungsa kang wus mati (kadaver).

Anatomi ora mung sakedhar èlmu biasa, nanging kudu bener-bener nduwèni kaakuratan kang dhuwur amarga bisa dipigunaaké ing situasi kang darurat.

Patologi anatomi iku èlmu bab organ kang duwé kelainan lan ana ing kaanan lara. Èlmu iki diterapaké kanggo manéka warna tujuan kaya bedhah lan ginekologi.

Anatomi modhérn[sunting | sunting sumber]

Saiki anatomi dikenal dadi èlmu kang kasusun sistematis. Pendhak bagéyan anatomis (kaya saraf, arteri, lan liyané) diklumpukaké miturut sistem organé. Tujuanné yaiku kanggo nggampangaké pamahaman bagéyan kasebut ing èlmu liyané kaya fisiologi, bedhah, lan patologi.

Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Anatomi
Sistem Utama
Sistem sirkulasi . Sistem pancernan . Sistem endokrin . Sistem pambuwangan . Sistem imun . Sistem integumen . Sistem limfatik . Sistem otot
Sistem saraf . Sistem reproduksi . Sistem ambegan . Sistem rangka
Organ
Anus . Diafragma . Faring . Ginjel . Ati . Irung . Jantung . Kelenjar adrenal . Kelenjar prostat . Kelenjar tiroid . Kulit . Lambung . Laring . Ilat . Limpa . Mata . Otot . Ovarium . Pankreas . Paru-paru . Payudara . Penis . Plasenta . Rahim . Rektum . Kuping . Testis . Umbai cacing . Usus gedhé . Usus alus . Vulva . Vesikula seminalis
Balung
Balung selangka (clavicula) . Balung pupu (femur) . Balung lengen ndhuwur (humerus) . Balung uwang (mandibula) . Balung dhengkul (patella) . Balung pengumpil (radius) . Tengkorak (cranium) . Balung gares (tibia) . Balung lengen (ulna) . Iga (costae) . Balung geger (vertebra) . Balung pinggul (pelvis) . Balung dhadha (sternum)
Kelenjar
Kelenjar payudara . Kelenjar idu . Kelenjar tiroid . Kelenjar paratiroid . Kelenjar adrenal . Kelenjar pituitari . Kelenjar pineal
Jaringan
Jaringan panyambung . Jaringan otot . Jaringan epitel . Jaringan saraf . Kelenjar
Bagéyan Awak
Badan . Bokong . Dhadha . Untu . Kemaluan . Sirah . Kulit . Gulu . Ilat . Mata . Tutuk . Geger . Sendhi . Kuping . Tungkai atas . Tungkai bawah . Ubun-ubun . Rai
Istilah liyané
Arteri . Lambé . Diafragma . Peritoneum . Rambut . Saraf . Vena
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Anatomi&oldid=813676"