Kelenjar tiroid

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kelenjar tiroid
Illu endocrine system.jpg
Kelenjar endokrin
Illu thyroid parathyroid.jpg
Tiroid dan paratiroid
Latin glandula thyroidea
Gray's subject #272 1269
Arteri superior thyroid artery, inferior thyroid artery, thyreoidea ima,accessory thyroid arteries from oesophageal and tracheal branches
Vena superior thyroid vein, middle thyroid vein, inferior thyroid vein,kocher's vein or 4th thyroid vein
Saraf sympathetic system middle cervical ganglion, inferior cervical ganglion
Getah bening prelaryngeal, pretracheal, jugulo-diagastric groups of lymph nodes
MeSH Thyroid+Gland
Dorlands/Elsevier Thyroid gland

Kelenjar tiroid iku salah siji saka kelenjar endokrin paling gedhé ing awak manungsa. Kelenjar iki bisa ditemokaké ing pérangan gulu. Kelenjar iki fungsiné kanggo ngatur kacepetan awak ngobong ènèrgi, gawé protèin lan ngatur kasensitifan awak marang hormon liyané.

Wigatiné dat yodhium[sunting | sunting sumber]

Ing tlatah tinentu ing donya sing kakurangan dat yodhium jroning bahan pangan (wigati kanggo prodhuksi thyroxine, sing ngandhut papat atom yodhium), kelenjar tiroid bisa dadi gedhé, ngasilaké wabah gondhok utawa gulu sing abuh goitre.

Thyroxine iku wigati tumrap regulasi metabolisme lan pertumbuhan tumraping krajaan kéwan. Ing antara kéwan ampibi, upamané, kanthi ngontrol dat sing ngeblok tiroid kaya propylthiouracil (PTU) bisa nyegah kecébong tuwuh dadi kodhok; suwaliké, kanthi nata thyroxine bakal nyepetaké metamorfosa dadi kodhok diwasa. Tumrap manungsa, bocah cilik sing lair kanthi kakurangan hormon tiroid bakal ngalami masalah pertumbuhan, uga tuwuhing utek bisa kaganggu, jroning kondhisi sing diarani cretinism.

Uga delengen[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Anatomi
Sistem Utama
Sistem sirkulasi . Sistem pancernan . Sistem endokrin . Sistem pambuwangan . Sistem imun . Sistem integumen . Sistem limfatik . Sistem otot
Sistem saraf . Sistem reproduksi . Sistem ambegan . Sistem rangka
Organ
Anus . Diafragma . Faring . Ginjel . Ati . Irung . Jantung . Kelenjar adrenal . Kelenjar prostat . Kelenjar tiroid . Kulit . Lambung . Laring . Ilat . Limpa . Mata . Otot . Ovarium . Pankreas . Paru-paru . Payudara . Penis . Plasenta . Rahim . Rektum . Kuping . Testis . Umbai cacing . Usus gedhé . Usus alus . Vulva . Vesikula seminalis
Balung
Balung selangka (clavicula) . Balung pupu (femur) . Balung lengen ndhuwur (humerus) . Balung uwang (mandibula) . Balung dhengkul (patella) . Balung pengumpil (radius) . Tengkorak (cranium) . Balung gares (tibia) . Balung lengen (ulna) . Iga (costae) . Balung geger (vertebra) . Balung pinggul (pelvis) . Balung dhadha (sternum)
Kelenjar
Kelenjar payudara . Kelenjar idu . Kelenjar tiroid . Kelenjar paratiroid . Kelenjar adrenal . Kelenjar pituitari . Kelenjar pineal
Jaringan
Jaringan panyambung . Jaringan otot . Jaringan epitel . Jaringan saraf . Kelenjar
Bagéyan Awak
Badan . Bokong . Dhadha . Untu . Kemaluan . Sirah . Kulit . Gulu . Ilat . Mata . Tutuk . Geger . Sendhi . Kuping . Tungkai atas . Tungkai bawah . Ubun-ubun . Rai
Istilah liyané
Arteri . Lambé . Diafragma . Peritoneum . Rambut . Saraf . Vena

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kelenjar_tiroid&oldid=822622"