Kelenjar adrenal

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kelenjar adrenal katon saka ngarep.
Kelenjar adrenal katon saka mburi.

Ing mamalia, kelenjar adrenal (utawa kelenjar suprarenalis) iku kelenjar endokrin wangun segitelu sing ana ing ndhuwur ginjal (ad, "cerak" utawa "di" + renes, "ginjal"). Kelenjar iki tanggung jawabé ngatur réspon stress ing sintesis kortikosteroid lan katekolamin, kalebu kortisol lan hormon adrenalin.

Ikhtisar[sunting | sunting sumber]

Kelenjar adrenal.

Sacara anatomi, kelenjar adrenal ana ing njero awak, ing sisih anteriosuperior (ngarep-nduwur) ginjal. Ing menungsa, kelenjar adrenal papané sejajar karo balung geger thorax ka-12 lan entuk suplai getih saka arteri adrenalis.

Sacara histologis, kabagi dadi rong bagéan yaiku medula lan korteks. Bagéan medula arupa sumber sing ngasilaké katekolamin hormon adrenalin epinefrin lan norepinefrin. Éwadéné bagéan korteks ngasilaké kortisol. Sel sing ngasilaké kortisol bisa uga ngasilaké homron androgen kaya testosteron.



Referensi[sunting | sunting sumber]


Sistem endokrin - sunting

Kelenjar adrenal | Corpus luteum | Hipotalamus | Ovarium | Pankreas | Kelenjar paratiroid | Kelenjar pineal | Kelenjar pituitari | Testis | Kelenjar tiroid

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kelenjar_adrenal&oldid=813750"