Jaringan epitel

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Тыпы эпітэлію:
уверсе - аднаслойны (плоскі, кубічны, прызматычны);
унізе - мнагаслойны
Jaringan epitel

Jaringan Epitel

Pangértosan Jaringan Èpitèl[sunting | sunting sumber]

Èpitèl saking témbung èpi ingkang tégésipun ing ènggal lan thele ingkang tégésipun tutuk, jaringan èpitèl saking spesialisasi lapisan èktodérm.[1](dipununduh Tanggal 1 Oktober 2012). Jaringan èpitèl inggih punika kapèrang saking sèl-sèl kasusun ing lembaran-lembaran. Saking lembaran punika saking satunggal lapisan utawi langkung. Lembaran punika ngélapisi utawi nutupi permukaan jawi slira utawi ngelapisi permukaan rongga ing salira. Jaringan èpitèl gadahi mupangat dados pelindung jaringan ing ngandap saking kerusakan amérgi gèsèkan mèkanis, radiasi ultraviolèt utawi serangan baktèri. Mupangat sanès saking èpitèl inggih punika nyrép utawi absorbsi ing lapisan dinding usus halus lan pengeluaran Èkskrèsi ing kélénjar kulit. [2] Jaringan èpitèl inggih punika jaringan salah satungggaling saking sékawan jenés jaringan utama ing awak. sékawan jénis sanèsipun ingkang utami inggih punika jaringan otot, jaringan Saraf, jaringanikat. [3](dipununduh Tanggal 1 Oktober 2012). Jaringan epitel inggih punika jaringan ingkang melipisi permukaan salira, organ salira utawi permukaansaluran awake kewan.[4](dipununduh Tanggal 1 Oktober 2012).

Sifat jaringan Èpitèl[sunting | sunting sumber]

secara umum jaringan punika kasusun saking pintén-pintén sèl kaliyan bagian pembatas ingkang cétha. panggénanè jaringan ménika radi rapat antawis jaringan satunggal lan jaringan sanèsipun. jaringan punika ménapa dipun tingali saking asal-usulipun kapèrang dados 3 sumbér: 1. Èktodérm, tuladhanipun saking jarinan punika ing bagian kulit manungsa. 2. Èntodérm, jaringan menika kados ing saluran pencernaan. 3. Mesoderm, tuladhainipu inggih punika jaringan ing bagian saluran kemih.[5](dipununduh Tanggal 1 Oktober 2012)

Klasifikasi Jaringan Èpitèl[sunting | sunting sumber]

1. Èpitèl pipih sélapis Jaringan èpitèl pipih sélapis kasusun saking sélapis sèl ingkang bentukipun pipih. Sèl-sèl ing jaringan èpitèl pipih seéapis kasusun sangté rapét, panggénan èpitèl pipih sélapis ing jaringan Èpitèlium pémbuluh limfé gétah béning, pémbuluh gétih kapilèr, sélaput pembungkus jantung, paru-paru, ginjal lan sélaput pérut. Fungsinipun jaringan punika ing prosès difusi, osmosis, filtrasi, sèkresi. 2. Èpitèl Pipih Bérlapis Katah ing jaringan èpitèl pipih berlapis kang kasusun saking langkung saking satunggal sèl ingkang béntukipun pipih, sèl-sèl ing jaringan èpitèl pipih bérlapis katah kasusun sangèt rakétè. Panggènanipun jaringan èpitèl pipih berlapising salebeting jaringan epitelium rongga mulut, rongga hidung, esofagus, telapak kaki, saha vagina. Fungsinipun jaringan punika dados pelindung. 3. Èpitèl Silindris Sélapis Jaringan èpitl jaringan sélapis Jaringan punika kasusun saking sléapis sèl ingkang béntukipun silindris. Panggènanipun jaringan punika ing èpitèlium kélénjar pencernaan, jonjot usus, kantung éméedu, lambung véntrikulus, lan usus intéstinum. Fungsinipun jaringan èpitèlium kanggè nyérép nutrisi ing usus lan sèkrèsi. 4. Èpitèl Silindris Berlapis Jaringan punika kasusun saking langkung satunggal lapis sèl kang béntukipun silindris. Panggènanipun jaringan punika ing salébéting jaringan èpitèlium laring, faring, trakèa saha kélénjar ludah, fungsinipun jaringan èpiteè silindris berlapis inggih punika ing sèkrèsi saha dados pelindung.[6](dipinunduh Tanggal 1 Oktober 2012)

Fungsinipun Jaringan Èpitèl[sunting | sunting sumber]

1. Dados pélindung ing bagian punapa kémawon ing jaringan 2. jaringan punika dados sèkrèsi 3. kiat nampi impuls utawi rangsang. 4. dados bagian penyaringan ingkang zat-zat ingkang mlébté 5. dados alat pényerapan 6. dados alat rèspirasi ing jaringan punika gadahi fungsi dados pélindung, èpitèl kasebut badhè ngèlindungi ingkang dipunwastani lapisa tanduk utawi [[kornèum silia ugi lapisan léndir. [7](dipununduh Tanggal 1 Oktober 2012)


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ www.google.co.id/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&cad=rja&ved=0CFEQFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.anneahira.com%2Fjaringan-epitel.htm&ei=4blpUJO4E4qgiAKU9YCoCQ&usg=AFQjCNG2hmJlg59n_wTLQ-w4wpQH9_sICw
  2. ^ >Winarsih,anni,dkk."IPA Terpadu untuk SMP/MTs Kelas VII".ISBN.Bengawan Ilmu.(2008:280)
  3. ^ http://www.anneahira.com/jaringan-epitel.htm
  4. ^ http://free.vlsm.org/v12/sponsor/Sponsor-Pendamping/Praweda/Biologi/0043%20Bio%202-1b.htm
  5. ^ www.google.co.id/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&cad=rja&ved=0CFEQFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.anneahira.com%2Fjaringan-epitel.htm&ei=4blpUJO4E4qgiAKU9YCoCQ&usg=AFQjCNG2hmJlg59n_wTLQ-w4wpQH9_sICw
  6. ^ http://www.slideshare.net/NoberBumbungan/jaringan-epitel-dan-jaringan-ikat
  7. ^ www.google.co.id/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&cad=rja&ved=0CFEQFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.anneahira.com%2Fjaringan-epitel.htm&ei=4blpUJO4E4qgiAKU9YCoCQ&usg=AFQjCNG2hmJlg59n_wTLQ-w4wpQH9_sICw

nda:Epithel

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jaringan_epitel&oldid=834583"