Baktèri

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bakteri
Escherichia coli
Escherichia coli, salah siji baktèri awangun batang
Klasifikasi Ilmiah
Regnum: Baktèri
Phyla/Pentarafan

Actinobacteria
Aquificae
Bacteroidetes/Chlorobi
Chlamydiae/Verrucomicrobia
Chloroflexi
Chrysiogenetes
Cyanobacteria
Deferribacteres
Deinococcus-Thermus
Dictyoglomi
Fibrobacteres/Acidobacteria
Firmicutes
Fusobacteria
Gemmatimonadetes
Nitrospirae
Omnibacteria
Planctomycetes
Proteobacteria
Spirochaetes
Thermodesulfobacteria
Thermomicrobia
Thermotogae

Baktèri, saka tembung Latin bacterium (jamak, bacteria), iku klompok raseksa saka organisme urip. Baktèri iku cilik banget (mikroskopik) lan akèh-akèhé unisèlular (sèl tunggal), kanthi struktur sèl sing rélatif prasaja tanpa nukleus/inti sel, cytoskeleton, lan organel liya kaya mitokondria lan kloroplas. Struktur sèl baktèri dijlentrèhaké luwih pepak jroning artikel ngenani prokariota, amarga baktèri minangka prokariota, kanggo mbédakaké saka organisme sing nduwèni sèl luwih komplèks, diarani eukariota. Jeneng "baktèri" wis ditrapaké kanggo kabèh prokariota utawa kanggo klompok gedhéné, gumantung marang panyaru ngenani hubungané.

Baktèri iku sing paling akèh saka kabèh organisme. Baktèri kasebar ing lemah, banyu, lan minangka simbiosis saka organisme liya. Akèh patogen arupa bakteri. Akèh saka baktèri, padatan ukurané mung 0,5-5 μm, senajan ana jinis sing ukurané bisa nganti 0,3 mm ing dhiamèteré. Padatan nduwèni dinding sèl kayata kéwan lan jamur, nanging kanthi komposisi béda banget (peptidoglikan). Akèh obah nganggo flagela sing béda ing struktur saka flagela klompok liya.


Baktèri patogen[sunting | sunting sumber]

Minangka klompok bakteri parasit sing nimbulaké panyakit ing manungsa, sato kéwan lan tetanduran.

Baktèri panyebab panyakit ing manungsa:

No. Jeneng baktèri Panyakit sing ditimbulaké
1. Salmonella typhosa Tipes
2. Shigella dysenteriae Disentri basiler
3. Vibrio comma Kolèra
4. Haemophilus influenza Influensa
5. Diplococcus pneumoniae Pneumonia (radhang paru-paru)
6. Mycobacterium tuberculosis TBC paru-paru
7. Clostridium tetani Tétanes
8. Neiseria meningitis Meningitis (radhang selaput otak)
9. Neiseria gonorrhoeae Gonorrhaeae (kencing nanah)
10. Treponema pallidum Sifilis utawa Lues utawa raja singa
11. Mycobacterium leprae Lépra (kusta)
12. Treponema pertenue Puru utawa pathèk


Baktèri panyebab panyakit ing kéwan:

No. Jeneng baktèri Panyakit sing ditimbulaké
1. Brucella abortus Brucellosis ing sapi
2. Streptococcus agalactia Mastitis ing sapi (radang payudara)
3. Bacillus anthracis Antraks
4. Actinomyces bovis Bengkak rahang ing sapi
5. Cytophaga columnaris Panyakit ing iwak


Baktèri panyebab panyakit ing tetanduran:

No. Jeneng baktèri Panyakit sing ditimbulaké
1. Xanthomonas oryzae Nyerang pucuk wit pari
2. Xanthomonas campestris Nyerang tanduran kubis
3. Pseudomonas solanacaerum Panyakit alum jroning famili térong-térongan
4. Erwinia amylovora Panyakit bonyok ing woh-wohan


Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Daftar pustaka[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]



Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Baktèri&oldid=868862"