Kelenjar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Kelenjar (Basa Inggris: gland) iku organ awak sing nyintésa dat, kayadéné hormon kanggo diwetokaké sèkrèsi liwat aliran getih (kelenjar endokrin), utawa menyang ruang-ruang jroning awak utawa lumahing awak (kelenjar èksokrin).

Kategori[sunting | sunting sumber]

Kelenjar bisa dikategori jroning 2 jenis:

  • Kelenjar endokrin – kelenjar sing ngetokaké prodhuk liwat lamina basalis lan ora nduwèni saluran.
  • Kelenjar èksokrin – kelenjar sing nduwèni saluran kanggo ngetokaké prodhuk utawa tumuju marang permukaan apikal. Kelenjar èksokrin bisa dikategori manèh jroning 3 jenis:
    • Kelenjar apokrin – bagian saka sèl sèkrèsi ilang nalika sèkrèsi lumaku. Istilah kelenjar apokrin kerep dikaitaké karo kelenjar apokrin kringet senadyan pernyataan iki diduga salah amarga metode sèkrèsiné ora padha.
    • Kelenjar holokrin – kabèh sèl ajur nalika sèkrèsi lumaku.
    • Kelenjar merokrin – sèkrèsi diayahi kanthi eksositosis.

Kelenjar eksokrin uga bisa dikategori dadi:

    • Kelenjar serosa – produknya bersifat encer dan seringkali kaya protein.
    • Kelenjar mukosa – prodhuké asipat kenthel lan kerep sugih karbohidrat.
    • Kelenjar minyak – prodhuké arupa lemak.


Sistem endokrin - sunting

Kelenjar adrenal | Corpus luteum | Hipotalamus | Ovarium | Pankreas | Kelenjar paratiroid | Kelenjar pineal | Kelenjar pituitari | Testis | Kelenjar tiroid

Sistem organ menungsa - sunting

Sistem kardiovaskular | Sistem pandulu | Sistem pancernan | Sistem endokrin | Sistem kekebalan | Sistem indriya | Sistem integumen | Sistem limfatik | Sistem otot | Sistem saraf | Sistem réproduksi | Sistem ambegan | Sistem rangka | Sistem urin

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kelenjar&oldid=826413"