Limpa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Katon sisih manungsa, bagéyan awarna ijo iku lokasi limpa

Limpa iku kelenjar tanpa saluran (ductless) sing magepokan karo [[sistem saliyané sirkulasi]] lan nduwèni fungsi ngajuraké sèl getih abang tuwa. Limpa kalebu salah siji organ sistem limfoid, saliyané timus, tonsil, lan kelenjar limfe. [1] Sistem limfoid nduwèni fungsi kanggo ngayomi awak saka karusakan akibat dat asing. Sèl-sèl ing sistem iki ingkenal minangka sèl imunokompeten ya iku sèl sing mampu mbédakaké sèl awak karo dat asing lan nyelenggarakaké inaktivasi utawa perusakan barang-barang asing [2]. Sèl imunokompeten dumadi saka

Anatomi lan Fungsi[sunting | sunting sumber]

Limpa minangka organ limfoid paling gedhé lan dumunung ing bagéyan ngarep lan cedhak geger rongga weteng ing antara ingafragma lan lambung [3]. Sacara anatomis, pinggiran limpa sing normal awangun pipih. Fungsi limpa ya iku ngakumulasi limfosit lan makrofaga, degradasi eritrosit, papan cadhangan getih, lan minangka organ pertahanan marang infèksi partikel asing sing mlebu jroning getih [2].

Limpa dibungkus déning kapsula, sing dumadi saka dua lapisan, ya iku siji lapisan jaringan penyokong sing kandel lan siji lapisan otot alus. Perpanjangan kapsula jroning parenkim limpa diarani trabekula. Trabekula ngandhut artèri, véna, saraf, lan pembuluh limfe [1]. Parenkim limpa diarani pulpa sing dumadi saka pulpa abang lan pulpa putih [3]. Pulpa abang awarna abang peteng ing potongan limpa sing seger. Pulpa abang dumadi saka sinusoid limpa [3]. Pulpa putih kasebar jroning pulpa abang, awangun oval lan awarna putih klawu. Pulpa putih dumadi saka pariarteriolar limphoid sheats (PALS), folikel limfoid, lan zona marginal. Folikel limfoid umumé kasusun jroning sèl limfosit B, makrofaga, lan sèl debri [4]

Peradangan Limpa[sunting | sunting sumber]

Peradangan limpa diarani splenitis [4]. Patologi limpa akibat peradangan bisa asipat akut, kronis, granulomatous, utawa absès [4]. Bab iki biasané bisa diamati ing pulpa abang. Saliyané iku, inflamasi limpa sekundhèr bisa kedadéyan akibat tumor. Pendarahan bisa kedadéyan akibat paparan bahan kimia utawa radhiasi [4].

Sacara histologis, ana kesulitan kanggo mbédakaké hemoragi, kongèsti, utawa angiektasis saka kondhisi fisiologis limpa amarga organ iki nduwèni akèh sèl eritrosit [4]. Tumrap indhividhu anom, histopatologi splenitis akibat racun sing akut ya iku anané pusat germinal epiteloid. Saliyané iku, infèksi bakteri gram negatif sing parah ing saluran pencernaan ing kéwan anom bisa nyebabaké kabentuké fokus kolonisasi bakteri ing limpa [5]. Ing kéwan sing luwih tuwa, histopatologi splenitis ya iku anané neutrofil ing zona mantel sinus lan penurunan gunggung sèl ing sentra germinativum.[5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (en) Aughey E, Frye FL. 2001. Comparative Veterinary Histology with Clinical Correlates. London: Iowa State University Press. Hlm 215-226, 250-251
  2. ^ a b c (id) Junquereira LC, Carneiro J. 1982. Histologi Dasar. Ed ke-3. Dharma A, penerjemah. Jakarta: EGC. Terjemahan dari: Basic Histology. Hlm 287-308, 323-335.
  3. ^ a b c (id) Geneser F. 1994. Buku Teks Histologi Jilid 2. Gunawijaya AF, penerjemah. Jakarta: Binarupa Aksara. Terjemahan saka: Textbook of Histology.
  4. ^ a b c d e (en) Ward JM, Mann PC, Morishima H, Frith CH. 1999. Thymus, Spleen, and Lymph Nodes. Ing dalam: Maronpot RR, GA Boorman, BW Gaul, Eingtor. Pathology of the Mouse Reference and Atlas. Vienna: Cache River Press. Hlm 333-357
  5. ^ a b (en) Valli VEO, Parry BW. 1993. The Hematopietic System. Ing dalam: Jubb KVF, Kennedy PC, Palmer N, Eingtor. Pathology of Domestic Animals Volume 3. Ed ke-4. California: Academic Press. Hlm 234-236.

Gambar-gambar[sunting | sunting sumber]

Sistem limfatik - edit

Simpul limfa | Limfa | Limfosit | Saluran limfa | Duktus toraks | Sumsum balung | Limpa | Timus | Amandel

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Limpa&oldid=833609"