Radhiasi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Telung jenis radiasi ion kang bisa nembus benda-benda padet: kertas, aluminium lan timbal

Ing fisika, radhiasi ndeskripsikake kabèh proses nalika energi obah ngliwati media utawa ngliwati ruang, lan pungkasane deserap dening benda liya.[1] Wong kang nembe ngerti biasane nghubungke tembung radiasi ionisasi (tuladhane, ana ing nuklir, reaktor nuklir, lan zat radhioaktif), nanging uga bisa ngrujuk ing radhiasi elektromagnetik (yaiku, gelombang radio, cahaya inframerah, cahaya tampak, sinar ultra violet, lan X-ray), radiasi akustik, utawa kanggo proses liya kang luwih jelas.[1] Ing nyebabake raidasi yaiku nalika energi dipancarake (yaiku, obah metu menyang kabeh arah) saka sawijining sumber.[1] geometri iki kanthi alami ngarah ing sistem pengukuran lan unit fisik kang padha kanggo kabeh jenis radiasi.[1]

Radiasi ionisasi[sunting | sunting sumber]

Ana jenis radiasi duwe energi kang cukup kanggo ionisasi partikel.[2] Umume , perkara mau nglibatake elektron kang 'terlempar' saka cangkang atom elektron, kang arep menehi muatan (positif).[2] Perkara iki sering ngganggu ana ing sisitem biologi, lan bisa nyebabake mutasi lan kanker.[2] Jenis radiasi umume kadaden ana ing limbah radioaktif peluruhan radioaktif lan sampah.[2] Telung jenis utama radiasi ditemokake dening Ernest Rutherford, Alfa, Beta, lan sinar gamma.[2] Radiasi mau ditemokake ana ing panjajalan sederhana, Rutherford nggunakake sumber radioaktif lan nemokake yen sinar ngasilake telung daerah kang beda.[2]

Radiasi non-ionisasi[sunting | sunting sumber]

Radiasi non-ionisasi, ngacu ing jenis radiasi kang ora nggawa energi kang cukup per foton kanggo ngionisasi atom utawa molekul.[2] Jenis radiasi non-ionisasi yaiku[2]:

Gunane[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (id)www.batan.go.id
  2. ^ a b c d e f g h (id)[www.warintek.ristek.go.id/.../efek_radiasi_proteksi.pdf www.warintek.ristek.go.id]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Radhiasi&oldid=869124"