Sumsum balung

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sèl-sèl sing ana ingsumsum balung (Gray's Anatomy)

Sumsum balung (Basa Inggris: bone marrow, medulla ossea) iku jaringan empuk sing ditemokaké ing rongga interior balung sing dadi papan prodhuksi sebagéyan gedhé sèl getih anyar. Ana rong jinis sumsum balung:

  • sumsum abang, dikenal uga minangka jaringan myeloid. Sèl getih abang, keping getih, lan sebagéyan gedhé sèl getih putih diasilaké ing sumsum abang.
  • sumsum kuning. Sumsum kuning ngasilaké sèl getih putih lan wernané saka sèl-sèl lemak sing akèh dikandhut jroning sumsum kasebut.

Kaloro tipe sumsum balung kasebut ngandhut akèh pembuluh lan kapilèr getih.

Nalika lair, kabèh sumsum balung iku sumsum abang. Sairing karo tuwuhing manungsa, tansaya akèh sing owah dadi sumsum kuning. Wong diwasa nduwèni rata-rata 2,6 kg sumsum balung sing watara setengahé iku sumsum abang. Sumsum abang ditemokaké utamané ing balung pipih kaya balung pinggul, balung dhadha, tengkorak, balung iga-iga, balung geger, balung walikat, lan ing pérangan empuk ing pucuking balung dawa femur lan humerus. Sumsum kuning ditemokaké ing rongga interior bagéyan tengah balung dawa.

Ing kahanan nalika awak kélangan getih sing akèh banget, sumsum kuning bisa diowahi manèh dadi sumsum abang kanggo ningkataké prodhuksi sèl getih.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Sistem limfatik - edit

Simpul limfa | Limfa | Limfosit | Saluran limfa | Duktus toraks | Sumsum balung | Limpa | Timus | Amandel

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sumsum_balung&oldid=833582"