Balung selangka

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Illu pectoral girdles.jpg
Clavicula kiwa - katon ndhuwur
Clavicula tengen - katon ngisor

Jroning anatomi manungsa, balung selangka utawa clavicula iku balung sing mbentuk bahu lan ngubungaké lengen ndhuwur ing awak.

Ikhtisar[sunting | sunting sumber]

Clavicula awangun kurva-gandha lan dawa. Iki siji-sijiné balung sing dawa horizontal ing awak. Dumunung ing ndhuwur balung iga pisanan. Ing ujung medial, clavicula mawa sendhi ing manubrium saka sternum (balung dhadha) ing sendi sternoclavicularis. Ing bagéan ujung lateral mawa sendhi kanthi acromion saka scapula (balung walikat) kanthi sendi acromioclavicularis.

Tumrap wanita, clavicula luwih cendhak, tipis, kurang mlengkung, lan permukaané luwih alus.

Fungsi[sunting | sunting sumber]

Clavicula migunani kanggo:

  • Minangka ganjel kanggo ngadohaké anggota gerak ndhuwur saka bagéan dhadha supaya lengen bisa obah kanthi leluasa.
  • Nerusaké goncangan saka anggota obah ndhuwur menyang kerangka awak (aksial).

Senadyan diklompokaké jroning balung dawa, clavicula iku balung siji-sijiné sing ora nduwèni rongga sumsum balung kaya ing balung dawa liyané. Clavicula kasusun saka balung spons.

Panèmpèlan[sunting | sunting sumber]

Otot-otot lan ligamentum sing nèmpèl ing clavicula:

Permukaan superior:

Permukaan inferior:

Batas anterior:

Perkembangan[sunting | sunting sumber]

Clavicula iku balung pisanan sing ngalami prosès pangerasan osifikasi sajroning perkembangan embrio minggu ka-5 lan 6. Clavicula uga minangka balung pungkasan sing ngrampungaké prosès pangerasan yakuwi ing umur 21 taun.

Cidra umum[sunting | sunting sumber]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Chung, Kyung. Board Review Series: Gross Anatomy, 4th edition.
  • Moore, Keith L. and Arthur F. Dalley. Clinically Oriented Anatomy, 4th edition.
  • Stedman's Medical Dictionary, 27th edition.
  • Mosby's Medical, Nursing, and Allied Health Dictionary, 5th ed.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Balung_selangka&oldid=822667"