Rèmi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
jinising 52 kartu remi dipunjejer.

Rèmi (basa Inggris: playing cards), utawi misuwur dipunastani kaliyan kopik, inggih punika sakkempalan kopik sakukuran tangan lan dimupangatake kagem main kartu.Pigunanipun kartu rèmi punika sanesnipun kados diangge sulap, enkripsi lan dolanan kartu. Ukara “rèmi” inggih enika dipunpendet saking salah satunggalipun asma saking dolanan kartu (kopik).

Jinis[besut | besut sumber]

Wonteng kirang langkung 1001 (satunggal èwu satunggal) jinis dolanan kartu (kopik). Saben nagara ngadahiag asma ingkang bénten-bénten,tuladhanipun ing salah satunggalipun ing nagara Indonesia, misuwur karan dolanan 41, “rèmi”, “cangkulan”, minuman, pokeran lan jémeh , dsb.Ingkang misuwur ing saben nagara inggihpunika poker, canasta, blackjack, casino, solitaire, bridge, kanthi cacahipun ingkang dolanan bénten-bénten.

Cara dolanan[besut | besut sumber]

  • Bridge inggih punika saged dipunmainake déning 4 wong - kang saged pasangan kaliyan piyantun sanès. Dolanan punika (Rèmi) punika ndadosake jinis ulah raga kang misuwur ing salah satunggaling nomer ing kelompok Indonésia ing sakjroninipun kagiyatan ulah raga rèmi kanggé menang kajuaraa tethandingan bridge ing donya.

Satunggal pak kartu/kopik cacahipun 52 lémbar. Dipun para/bagi dados 4 suit utawi jinis kartu (Spade, Heart, Diamond, Club) ingkang kapengkar saben tiang (pamain) dipunaturi 13 kartu (saking As, 2, 3, dst. sampai King). Plus kartu tambahan berupa dua kartu joker, ireng dan merah.
.Rèmi ugi diangge dolanan kanggé piyantun diwasa lan sanèsipun kaya ta:

Sajarah[besut | besut sumber]

Kartu tarot.

Ting pundhi lan sinten ingkang nemu dipunira-ira asalipun saking tlatah Cina utawa Hindustan (India)kirang langkung taun 800.Dospundi cariosipun saged mlebet ngantos dumugi Éropah lan ngantos sapunika taksih samar-samar boten wonten tinemu. Saget ugi dipunasta pedagang, tentara,utawisuku-suku nomaden.Kang gamblang, jinis dolanan kartu punika saged ugi saking wétan kados mesir utawi Arab.Rèmi saged dipunpanggiho sapidahan ing Italia kintén-kinten taun 1200-an. Sakbajuripun sumebar ing saben nagara kados Jerman, Perancis, lanSpanyol.

Pranala njaba[besut | besut sumber]