Kérata basa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Kerata basa)

Kérata basa ugi sinebat jarwa dhosok. Kérata ateges asal usul tegesing tembung. Kerata basa ateges bab negesi suraosing tembung awewaton asal utawi mula-bukanipun, limrahipun kapirid saking wewancahanipun, kapendhet sunduk prayoginipun. Jarwa mengku teges wedharan utawi katrangan, déné dhosok mengku pikajeng ndhesek, nyodohakaken majeng. Jarwa dhosok kenging dipuntegesi katrangan menggahing tembung sarana dipunkinten-kinten utawi miturut pikajengipun ingkang nerangaken.

Tuladha:

  • Bapak = bab apa-apa wis pepak (pepak kawruh lan pengalaman).
  • Batur = embat-embataning tutur.
  • Bocah = mangane kaya kebo, pagawéane ora kecacah.
  • Brekat = mak breg diangkat.
  • Cangkir = dianggo nyancang pikir.
  • Cengkir = kencenging pikir.
  • Copet = ngaco karo mepet-mepet.
  • Denawa = ngeden hawa (nguja hawa napsu).
  • Desember= gedhe-gedhene sumber.
  • Garwa = sigaraning nyawa.
  • Gedhang = digeget leh bar madhang.
  • Gelas = yèn tugel ora bisa dilas
  • Gethuk = yèn digeget karo manthuk-manthuk.
  • Gerang = segere wis arang.
  • Guru = digugu lan ditiru.
  • Gusti = bagusing ati.
  • Jungkat = majuning tekat
  • Kaji = tekade mung siji(ngantebi panembahe marang Gusti Allah).
  • Kathok = diangkat sithok-sithok.
  • Kodhok = teka-teka ndhodhok.
  • Krikil = keri ing sikil.
  • Kuping = kaku njepiping.
  • Kupluk = kaku nyempluk.
  • Kursi = yèn diungkurake banjur isi.
  • Ludruk = gulune gela-gelo, sikile gedrag-gedrug.
  • Maling = njupuk amale wong sing ora eling.
  • Mantu = dieman-eman meksa metu.
  • Perawan = yèn pepara (lelungan) kudu wayah awan.
  • Saru = kasar tur kleru.
  • Sekuter = sambi sedheku mlaku banter.
  • Sepuh = sabdane ampuh.
  • Simah = isining omah.
  • Sirah = isining rah.
  • Siti = isi bulu bekti.
  • Sopir = yèn ngaso mampir (ing warung).
  • Sruwal = saru yèn nganti uwal.
  • Tandur = nata karo mundur.
  • Tapa = tatane kaya wong papa.
  • Tarub = ditata dimen murub.
  • Tebu = antebing kalbu.
  • Tepas = titip napas.
  • Tuwa = ngenteni metune nyawa ; untune wia rowa.
  • Wanita = wani mranata.
  • Wedang = dianggo gawé kadang.
  • Weteng = ruwet tur peteng.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kérata_basa&oldid=1089320"