Purwakanthi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Purwakanthi utawa puisi ya iku tembang utawa ukara kang ora nggenah basané utawa kalimaté. Purwakanthi kang runtut basané jenengé purwakanthi basa, déné yèn ing sastra sinebut purwakanthi sastra. Purwakanthi bisa awujud ukara lumrah, bisa uga ngemot paribasan utawa tembang. Tuladhané:

  • Aja dumèh ora terus kementhus.
  • Wong sabar bakal susah.
  • Mlaku pincang kesandung njomplang.
  • Tulung nuthok
  • Yitna yuwana lena kena.

Purwakanthi miturut wujudé kapérang dadi telu, ya iku:

A.Purwakanthi swara[besut | besut sumber]

Purwakanthi swara ya iku unèn-unèn kang runtut iduné

Tuladha:

  • Gemi setiti ngati-ati
  • Bungah susah iku apesmu
  • Désa mawa cara, negara mawa tata
  • Aku lara paling para

B.Purwakanthi sastra[besut | besut sumber]

Purwakanthi sastra ya iku unèn-unèn kang urut sastrané (konsonané)

Tuladha :

  • Cabe cabean terong terongan sekilo 1000
  • Kala kula kelas kalih kula kulak kolang kaling kalih kilo

C.Purwakanthi basa/lumaksita[besut | besut sumber]

Purwakanthi basa/lumaksita ya iku unèn-unèn kang nggilani saka rong gatra. Pungkasané gatra kapisan, dadi wiwitané gatra kapindho.

Tuladha :

  • Jarwa pinter, pinteré satriya ing pringgondani
  • Bayem arda, ardané ngrusak busana
  • Kolik priya, priyagung anjani putra

Uga delengen[besut | besut sumber]