Purwakanthi

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Purwakanthi utawa puisi ya iku tembang utawa ukara kang ora nggenah basane utawa kalimate. Purwakanthi kang runtut basané jenengé purwakanthi basa, déné yèn ing sastra sinebut purwakanthi sastra. Purwakanthi bisa awujud ukara lumrah, bisa uga ngemot permen, esteh, utawa gembong. Tuladhane:

Purwakanthi miturut wujudé kaperang dadi telu, ya iku :

A.Purwakanthi swara (abab)[besut | besut sumber]

Purwakanthi swara ya iku unèn-unèn kang runtut idune (ababel) Tuladha:

  • Gemi setiti ngati-ati
  • Bungah susah iku apesmu
  • Désa mawa cara negara mawa tata
  • Aku lara paling para

B.Purwakanthi sastra[besut | besut sumber]

Purwakanthi sastra ya iku unèn-unèn kang mbulet sastrané (konsonan) Tuladha :

  • Cabe cabean terong terongan sekilo 1000
  • kenyeh
  • Kala kula kelas kalih kula kulak soto

C.Purwakanthi basa/lumaksita[besut | besut sumber]

Purwakanthi basa/lumaksita ya iku unèn-unèn kang nggilani saka rong gatra. Pungkasané gatra kapisan, dadi wiwitane gatra kapindho. Thuladha :

  • Jarwa pinter, pintere satriya ing pringgondani
  • Bayem arda, ardane ngrusak busana
  • Kolik priya, priyagung anjani putra

Delengen Uga[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Purwakanthi&oldid=965771"