Istana Fontainebleau

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Istana Fontainebleau*
Situs Warisan Donya UNESCO

The central range of Fontainebleau: patterned parterres have been replaced with lawn.
Nagara Prancis
Jinis Budaya
Wewaton ii, vi
Rujukan 160
Wewengkon Éropah
Sajarah didaftaraké
Didaftar resmi 1981  (Sèsi 5th)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.

Istana Fontainebleau utawi Château de Fontainebleau inggih punika salah satunggalipun istana ingkang wonten ing Prancis.[1] Tebihipun watawis 40 mil saking Kutha Paris.[2] Istana Fontainebleau sampun dipun-ginakaken raja-raja Prancis awit abad ka-12.[1] Istana punika mapan ing satengahing wana Fontainebleau ingkang wiyaripun 17 hèktar.[1] Sadèrèngipun dipunéwahi, istana punika mapan ing wana ingkang wiyar ing Île-de-France, salajengipun dipunéwahi lan dipunwiyaraken malih déning François I ing abad ka-16.[1] François I kagungan pikajeng badhé damel istana kasebat saéngga mémper kados istana-istana ing Kutha Roma.[1]

Istana Fontainebleau ingkang asring sinebat Istana Italianate punika dipunkupengi taman ageng.[3] Wangunan punika nggabungaken seni arsitèktur Renaisans lan tradisi artistik Prancis.[3] Istana lan taman Fontainebleau sampun kadhaptar minangka situs warisan donya UNESCO awit taun 1981.[3]

Arsitèktur lan dhékorasi Istana Fontainebleau kalebet karya ageng artistik Prancis-Éropah.[4] Dipundamel kanthi pambiyantu seniman saking Italia, ingkang nepangaken éstetika rénaisans dhateng Prancis.[4] Istana punika dados salah satunggaling situs paling penting lan merbawani ing Prancis.[4] Pambangunan istana karajan dipunwiwiti saking pamaréntahan François I.[4] Modhifikasi istana salajengipun dipunterasaken ing abad ka-19.[4] Wonten ing wekdal samangké Istana Fontainebleau kapérang dados gangsal latar lan dipunkupengi taman lan wangunan sanès ingkang dipuntata kanthi saé.[4]

Sajarah[besut | besut sumber]

Wangunan punika dipunwangun antawisipun taun 1528 ngantos 1540 kanthi pangawasan arsitèk Gilles le Breton, ingkang nyepeng tanggel jawab damel wangunan Pengadhilan Oval, sapunika mapan ing sawétaning kompléks istana.[4] Awit taun 1533-1540 Rosso Fiorentino damel dhékorasi lukisan tembok lan mléster.[4] Francesco Primaticcio nyepeng tanggel jawab kanggé pangecoran prunggu ingkang wonten ing istana punika.[4]

François I saking Prancis, pangadeg Istana Fontainebleau

Taun 1530 Rosso Fiorentino (1494-1540) seniman saking Florentine, Perino del Vaga (1501-1547) saking Roma, lan tukang lukis Francesco Primaticcio (1504-1570) saking Mantua dugi dhateng Prancis.[5] Kanthi arahan Rosso Fiorentino, para seniman punika mbangun wangunan tambahan ing kompléks istana arupi wangunan sekolah Fontainebleau.[5] Tigang seniman punika damel karya wangunan kanthi tambahan seni lukis lan dhékorasi interior ing Istana Fontainebleau.[5]

François I nyuwun pambiyantunipun seniman Italia kados Leonardo da Vinci lan Benvenuto Cellini kangge ndamel éndahing istana Fontainebleau.[6] Benvenuto Cellini damel reca Diane, Vénus lan Jupiter.[6] Tukang lukis Italia Rosso Fiorentino lan Primatice (1504-1570) rawuh ing Prancis kanggé ndamel hiasan kamar ing istana punika.[6] Tembok-tembok ing sacaketipun monumen dipuntambahi hiasan arupi tokoh/paraga-paraga mitologi.[6] Galéri Castle lan Galéri François I, dipunparingi pamanis (hiasan) kanthi lukisan karyanipun Rosso Fiorentino ingkang nggambar Déwa Olympus.[6] Pamanis permadani lan karpèt karyanipun Primatice ugi dipunpasang ing Istana Fontainebleau.[6]

Sasampunipun Rosso Fiorentino tilar donya taun 1540, Francesco Primaticcio dados sesulihipun Rosso minangka pandheganing proyék Istana Fontainebleau.[5] Kanthi arahan saking Primaticcio, modhél interior istana dipuntambahi manéka tambahan kados warni-warni ingkang padhang, lan ing tembok dipunpajang gambar-gambar lukisan tokoh.[5]

Primaticcio lajeng nimbali seniman Niccolò dell'Abbate (1512-1571) saking Modena kanggé mbiyantu padamelanipun.[5] Nicollo paring pambiyantu arupi nambahi dhékorasi ing Galéri François I, Galeri d'Ulysse, lan Salle de Bal.[5] Nicollo nambahaken dhékorasi kanggé gendhung Galeri François dipunatur kanthi arsitèktur lan pajangan lukisan.[5] Modhél galeri dipunparingi pamanis arupi lukisan naratif, dipuntambah reca, lan dhékorasi sanèsipun ingkang taksih wonten ngantos samangke.[5]

Taun 1540-an, satunggaling klompok seniman ingkang dipunpandhégani Primaticcio damel téknik céthak énggal kanggé damel karya lukisan minangka pamanis istana Fontainebleau.[5] Ing klompok punika wonten tukang lukis Antonio Fantuzzi saking Bologna lan tukang lukis saking Prancis Jean Mignon, lan tukang ngukir Leon Davent.[5] Awit saking panjurung para seniman kalawau damel karya céthak lukis lan dhékorasi, Istana Fontainebleau saged nilaraken karya seni ingkang kathah.[5]

Wekdal Prancis dipunpandhégani Raja Napoléon (1769-1821), panjenenganipun maréntahaken supados sedaya piranti Istana Fontainebleau dipun-gantos piranti énggal.[7] Bab punika dipunsebabaken istana punika badhé dados papan jumenengan Raja Napoléon déning Paus taun 1804.[7] Istana Fontainebleau ugi dados papan klangenaning Raja Napoléon.[7] Panjenenganipun damel singgasana raja dados sae kanthi pamanis arupi karpet lan dhékorasi ingkang éndah.[7] Raja Napoleon ndadosaken istana punika minangka pralambanging kaagunganipun raja.[8]

Taun 1944 Istana Fontainebleau dipun-ginakaken basis koordinasi Sekutu Komandho Inggris kanggé pambebasan Éropah.[9]

Konstruksi[besut | besut sumber]

Istana Fontainebleau dipunwangun lan dipunkembangaken saking satunggaling wangunan bèntèng.[10] Bab punika dipunbuktékaken saking piagam ingkang dipunserat déning Louis VII taun 1137.[10] Saking satunggaling bukti arupi serat/layang saking Charles VII tanggal 1431 nedahaken bilih Istana Fontainebleau dipunwangun ing kawitaning abad kaping gangsal welas.[10]

Wekdal taun 1528, François I ngrobohaken sapérangan ageng saking wangunan bèntèng lan dipunéwahi, lajeng dipundamel fondhasi énggal ingkang sapunika dados wangunan Oval.[10] Salajengipun dipunwangun galéri, menara, taman, lan kolam.[10] Sasampunipun istana dados lajeng dipunparingi pamanis (hiasan) arupi lukisan lan ukiran karya seniman gaya rénaisans saking Italia.[10] Manéka piranti antik, lukisan, reca, lan seni kanthi kwalitas saé lajeng dipuntambahaken ing istana punika.[10]

Wangunan ing Kompléks Istana Fontainebleau[besut | besut sumber]

Galéri François I
Kapél Triniti
Kamar Napoléon I
Ruwang Throne
Ruwang de l'abdication

Galéri François I[besut | besut sumber]

Galéri François I dados satunggaling wangunan renaisans misuwur ing Prancis.[11] Galéri François I dipunwangun taun 1528.[10] Wangunan galéri François I dipunrancang déning Rosso Primaticcio saking Italia.[12] Kanthi rancangan arsitèk Rosso dipunasilaken galéri kanthi pajangan lukisan lan panél kayu ingkang mujudaken modhél arsitèktur "à la française".[12] Lukisan karya Fiorentino dipunkombinasikaken kaliyan lukisan semèn, ukiran lan kajeng kanthi pikajeng damel gaya dhékoratif.[13] Ing galéri punika dipunpajang lukisan ingkang nggambaraken Déwa Olympus.[13] Sanèsipun lukisan Olympus, dipunpajang kalih welas lukisan naratif, réliéf, reca, lan ukir-ukiran.[13]

Muséum Napoléon I[besut | besut sumber]

Ing muséum ingkang manggén ing kompléks Istana Fontainebleau punika dipunsimpen piranti-piranti tilaranipun kaisar lan kulawarginipun.[12] Piranti tilaran kaisar kados furnitur, seni lukisan, reca, gaman, ageman, kramik lan dhokumén sajarah.[14] Kanggé damel muséum punika, Napoléon nelasaken arta kalih welas yuta franc sadangunipun sedasa taun.[15] Wekdal Révolusi Prancis wangunan punika risak lan dipunwangun malih tanggal 20 April 1814.[15]

Kapél Triniti[besut | besut sumber]

Ing wangunan punika dipunpajang lukisan Henri IV karyanipun Martin Fréminet.[12] Taun 1725 ing kapél punika dipunwontenaken pahargyan palakraminipun Louis XV kaliyan Marie Leszczinska.[12] Taun 1810 Raja Napoleon III dipunbaptis ing kapél punika.[12] Taun 1605 Raja Henri IV nambahaken kubah ing wangunan punika.[16] Karya lukisan ingkang kawitan dipunpajang taun 1608.[16] Ing kubah kapél dipuntambahi manéka pamanis arupi dhékorasi, céthakan saking semén, lan dipuncat.[16] Wonten ing mimbar kapél wonten karya lukis ingkang nggambaraken: Madhepipun Allah dhateng Nuh ingkang nitih kapal, gambar-gambar malaikat, Yésus Kristus ing penghakiman ingkang pungkasan, lukisan malaikat jibril, wolung raja-raja Israèl lan Yahudi, para leluhur lan nabi.[16]

Apartemén Napoléon I[besut | besut sumber]

Apartemén punika dipunjangkepi kamar lan lukisan ingkang misuwur sasampunipun panjenenganipun mandhap keprabon (boten dados raja malih) ing taun 1814.[12] Sanèsipun punika, wangunan Apartemén Napoléon ugi taksih njagi karya dhékorasi tilaranipun Louis XVI.[17] Dhékorasi ruwangan dipuntambahi pamanis lan dhékorasi sanès déning Simon Frederick Moench taun 1811.[17] Ruwangan punika ugi dipunjangkepi karpét tenunan ing taun 1809.[17]

Ruwang de l'abdication[besut | besut sumber]

Satunggaling ruwang ing istana ingkang dipunwangun taun 1808.[18] April 1814 Napoléon napak asmani serat mandhap saking jabatan raja Prancis ing wangunan punika.[18] Piranti ruwangan tilaran Napoléon taksih dipunjagi ing ngriki ngantos dumugi sapunika.[18]

Wangunan Ballroom[besut | besut sumber]

Dipunwangun ing mangsa pamaréntahanipun François I lan purna wekdal jaman Henri II.[12] Ing wangunan punika dipunpajang lukisan karyanipun Primaticcio lan Nicollo dell'Abate, sarta ubin lan langit-langit ingkang dipunripta Louis Philippe.[12]

Wangunan Ratu Boudoir[besut | besut sumber]

Wangunan punika dados tandha kamajenganipun arsitèktur Prancis abad-18.[12] Dhékorasi wangunan punika dipunripta Marie-Antoinette.[12]

Wangunan Dhéwan[besut | besut sumber]

Wangunan punika dipundhékor lan dipunpajang lukisan déning Carl Van Loo lan Jean Baptiste Pierre.[12]

Wangunan Throne[besut | besut sumber]

Wangunan punika dados papan saré Raja Henri IV lan Louis XVI.[12]

Wangunan Pengadilan[besut | besut sumber]

Wangunan karya arsitèk Primaticcio punika dipunwangun ing taun 1750.[12] Wangunan Pengadilan dipunwangun ing mangsa pamaréntahanipun Henri IV lan Louis XIV.[12] Wangunan punika dipunjangkepi kolam ulam.[12]

Wangunan Oval[besut | besut sumber]

Wangunan Oval dipunwangun ing mangsa pamaréntahanipun Henri IV.[12] Wangunan punika dipunjangkepi kubah ageng ing taun 1601.[12] Raja Louis XIII dipunbaptis ing Gedhung Oval taun 1601.[12] Wangunan Oval dipunwangun kanthi arsitèktur gaya rénaisans.[10]

Muséum Cina[besut | besut sumber]

Museum punika dipunwangun taun 1863 kanggé Ratu Eugenie.[12] Muséum Cina ngempalaken manéka warni koléksi saking Cina klangenanipun Ratu Eugenie.[12] Muséum Cina punika dipunrénovasi taun 1984.[12]

Sesawangan Istana Fontainebleau[besut | besut sumber]

Istana Fontainebleau, Prancis
Istana Fontainebleau, Prancis

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e (en)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  2. ^ (en)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  3. ^ a b c (en)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  4. ^ a b c d e f g h i (en)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  5. ^ a b c d e f g h i j k l (en)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  6. ^ a b c d e f (en)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  7. ^ a b c d (en)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  8. ^ (en)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  9. ^ (en)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  10. ^ a b c d e f g h i (fr)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found. Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "KompleksIstana2" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "KompleksIstana2" defined multiple times with different content
  11. ^ (en)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  12. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v (en)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  13. ^ a b c (en)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  14. ^ (fr)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  15. ^ a b (fr)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  16. ^ a b c d (en)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  17. ^ a b c (fr)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  18. ^ a b c (fr)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.

Pranala Njawi[besut | besut sumber]