Istana Fontainebleau

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pura Fontainebleau
The central range of Fontainebleau: patterned parterres have been replaced with lawn.
Situs Warisan Donya UNESCO
Pernah Prancis Edit this on Wikidata[1]
Kalebu Gallery of Francis I
Musée national du Château de Fontainebleau Edit this on Wikidata
Paugeran ii, vi[2]
Rujukan 160
Koordhinat 48°24′08″N 2°42′02″E / 48.4022°N 2.7006°E / 48.4022; 2.7006
Prasasti 1981 (Sèsi 5th)

Pura Fontainebleau utawi Château de Fontainebleau inggih punika salah satunggalipun pura ingkang wonten ing Prancis.[3] Tebihipun watawis 40 mil saking Kutha Paris.[4] Pura Fontainebleau sampun dipun-ginakaken raja-raja Prancis awit abad ka-12.[3] Pura punika mapan ing satengahing wana Fontainebleau ingkang wiyaripun 17 hèktar.[3] Sadèrèngipun dipunéwahi, pura punika mapan ing wana ingkang wiyar ing Île-de-France, salajengipun dipunéwahi lan dipunwiyaraken malih déning François I ing abad ka-16.[3] François I kagungan pikajeng badhé damel pura kasebat saéngga mémper kados pura-pura ing Kutha Roma.[3]

Pura Fontainebleau ingkang asring sinebat Pura Italianate punika dipunkupengi taman ageng.[5] Wangunan punika nggabungaken seni arsitèktur Renaisans lan tradisi artistik Prancis.[5] Pura lan taman Fontainebleau sampun kadhaptar minangka situs warisan donya UNESCO awit taun 1981.[5]

Arsitèktur lan dhékorasi Pura Fontainebleau kalebet karya ageng artistik Prancis-Éropah.[6] Dipundamel kanthi pambiyantu seniman saking Italia, ingkang nepangaken éstetika rénaisans dhateng Prancis.[6] Pura punika dados salah satunggaling situs paling wigati lan merbawani ing Prancis.[6] Pambangunan pura karajan dipunwiwiti saking pamaréntahan François I.[6] Modhifikasi pura salajengipun dipunterasaken ing abad ka-19.[6] Wonten ing wekdal samangké Pura Fontainebleau kapérang dados gangsal latar lan dipunkupengi taman lan wangunan sanès ingkang dipuntata kanthi saé.[6]

Sajarah[besut | besut sumber]

Wangunan punika dipunyasa antawisipun taun 1528 ngantos 1540 kanthi pangawasan arsitèk Gilles le Breton, ingkang nyepeng tanggel jawab damel wangunan Pengadhilan Oval, sapunika mapan ing sawétaning kompléks pura.[6] Awit taun 1533-1540 Rosso Fiorentino damel dhékorasi lukisan tembok lan mléster.[6] Francesco Primaticcio nyepeng tanggel jawab kanggé pangecoran prunggu ingkang wonten ing pura punika.[6]

François I saking Prancis, pangadeg Pura Fontainebleau

Taun 1530 Rosso Fiorentino (1494-1540) seniman saking Florentine, Perino del Vaga (1501-1547) saking Roma, lan tukang lukis Francesco Primaticcio (1504-1570) saking Mantua dugi dhateng Prancis.[7] Kanthi arahan Rosso Fiorentino, para seniman punika yasa wangunan tambahan ing kompléks pura arupi wangunan sekolah Fontainebleau.[7] Tigang seniman punika damel karya wangunan kanthi tambahan seni lukis lan dhékorasi interior ing Pura Fontainebleau.[7]

François I nyuwun pambiyantunipun seniman Italia kados Leonardo da Vinci lan Benvenuto Cellini kanggé ndamel éndahing pura Fontainebleau.[8] Benvenuto Cellini damel reca Diane, Vénus lan Jupiter.[8] Tukang lukis Italia Rosso Fiorentino lan Primatice (1504-1570) rawuh ing Prancis kanggé ndamel rerenggan kamar ing pura punika.[8] Tembok-tembok ing sacaketipun monumen dipuntambahi rerenggan arupi tokoh/paraga-paraga mitologi.[8] Galéri Castle lan Galéri François I, dipunparingi pamanis (rerenggan) kanthi lukisan karyanipun Rosso Fiorentino ingkang nggambar Déwa Olympus.[8] Pamanis permadani lan karpèt karyanipun Primatice ugi dipunpasang ing Pura Fontainebleau.[8]

Sasampunipun Rosso Fiorentino tilar donya taun 1540, Francesco Primaticcio dados sesulihipun Rosso minangka pandheganing proyék Pura Fontainebleau.[7] Kanthi arahan saking Primaticcio, modhél interior pura dipuntambahi manéka tambahan kados warni-warni ingkang padhang, lan ing tembok dipunpajang gambar-gambar lukisan tokoh.[7]

Primaticcio lajeng nimbali seniman Niccolò dell'Abbate (1512-1571) saking Modena kanggé mbiyantu padamelanipun.[7] Nicollo paring pambiyantu arupi nambahi dhékorasi ing Galéri François I, Gladri d'Ulysse, lan Salle de Bal.[7] Nicollo nambahaken dhékorasi kanggé gendhung Gladri François dipunatur kanthi arsitèktur lan pajangan lukisan.[7] Modhél gladri dipunparingi pamanis arupi lukisan naratif, dipuntambah reca, lan dhékorasi sanèsipun ingkang taksih wonten ngantos samangke.[7]

Taun 1540-an, satunggaling golongan seniman ingkang dipunpandhégani Primaticcio damel téknik céthak énggal kanggé damel karya lukisan minangka pamanis pura Fontainebleau.[7] Ing golongan punika wonten tukang lukis Antonio Fantuzzi saking Bologna lan tukang lukis saking Prancis Jean Mignon, lan tukang ngukir Leon Davent.[7] Awit saking panjurung para seniman kalawau damel karya céthak lukis lan dhékorasi, Pura Fontainebleau saged nilaraken karya seni ingkang kathah.[7]

Wekdal Prancis dipunpandhégani Raja Napoléon (1769-1821), panjenenganipun maréntahaken supados sedaya piranti Pura Fontainebleau dipun-gantos piranti énggal.[9] Bab punika dipunsebabaken pura punika badhé dados papan jumenengan Raja Napoléon déning Paus taun 1804.[9] Pura Fontainebleau ugi dados papan klangenaning Raja Napoléon.[9] Panjenenganipun damel singgasana raja dados saé kanthi pamanis arupi karpet lan dhékorasi ingkang éndah.[9] Raja Napoleon ndadosaken pura punika minangka pralambanging kaagunganipun raja.[10]

Taun 1944 Pura Fontainebleau dipun-ginakaken basis koordinasi Sekutu Komandho Inggris kanggé pambebasan Éropah.[11]

Konstruksi[besut | besut sumber]

Pura Fontainebleau dipunyasa lan dipunkembangaken saking satunggaling wangunan bètèng.[12] Bab punika dipunbuktékaken saking piagam ingkang dipunserat déning Louis VII taun 1137.[12] Saking satunggaling bukti arupi serat/layang saking Charles VII tanggal 1431 nedahaken bilih Pura Fontainebleau dipunyasa ing kawitaning abad kaping gangsal welas.[12]

Wekdal taun 1528, François I ngrobohaken sapérangan ageng saking wangunan bètèng lan dipunéwahi, lajeng dipundamel fondhasi énggal ingkang sapunika dados wangunan Oval.[12] Salajengipun dipunyasa galéri, menara, taman, lan kolam.[12] Sasampunipun pura dados lajeng dipunparingi pamanis (rerenggan) arupi lukisan lan ukiran karya seniman gaya rénaisans saking Italia.[12] Manéka piranti antik, lukisan, reca, lan seni kanthi kwalitas saé lajeng dipuntambahaken ing pura punika.[12]

Wangunan ing Kompléks Pura Fontainebleau[besut | besut sumber]

Galéri François I
Kapél Triniti
Kamar Napoléon I
Ruwang Throne
Ruwang de l'abdication

Galéri François I[besut | besut sumber]

Galéri François I dados satunggaling wangunan renaisans misuwur ing Prancis.[13] Galéri François I dipunyasa taun 1528.[12] Wangunan galéri François I dipunrancang déning Rosso Primaticcio saking Italia.[14] Kanthi rancangan arsitèk Rosso dipunasilaken galéri kanthi pajangan lukisan lan panél kayu ingkang mujudaken modhél arsitèktur "à la française".[14] Lukisan karya Fiorentino dipunkombinasikaken kaliyan lukisan semèn, ukiran lan kajeng kanthi pikajeng damel gaya dhékoratif.[15] Ing galéri punika dipunpajang lukisan ingkang nggambaraken Déwa Olympus.[15] Sanèsipun lukisan Olympus, dipunpajang kalih welas lukisan naratif, réliéf, reca, lan ukir-ukiran.[15]

Musiyum Napoléon I[besut | besut sumber]

Ing musiyum ingkang manggén ing kompléks Pura Fontainebleau punika dipunsimpen piranti-piranti tilaranipun kaisar lan kulawarginipun.[14] Piranti tilaran kaisar kados furnitur, seni lukisan, reca, gaman, ageman, kramik lan dhokumén sajarah.[16] Kanggé damel musiyum punika, Napoléon nelasaken arta kalih welas yuta franc sadangunipun sedasa taun.[17] Wekdal Révolusi Prancis wangunan punika risak lan dipunyasa malih tanggal 20 April 1814.[17]

Kapél Triniti[besut | besut sumber]

Ing wangunan punika dipunpajang lukisan Henri IV karyanipun Martin Fréminet.[14] Taun 1725 ing kapél punika dipunwontenaken pahargyan palakraminipun Louis XV kaliyan Marie Leszczinska.[14] Taun 1810 Raja Napoleon III dipunbaptis ing kapél punika.[14] Taun 1605 Raja Henri IV nambahaken kubah ing wangunan punika.[18] Karya lukisan ingkang kawitan dipunpajang taun 1608.[18] Ing kubah kapél dipuntambahi manéka pamanis arupi dhékorasi, céthakan saking semén, lan dipuncat.[18] Wonten ing mimbar kapél wonten karya lukis ingkang nggambaraken: Madhepipun Allah dhateng Nuh ingkang nitih kapal, gambar-gambar malaikat, Yésus Kristus ing penghakiman ingkang pungkasan, lukisan malaikat jibril, wolung raja-raja Israèl lan Yahudi, para leluhur lan nabi.[18]

Apartemén Napoléon I[besut | besut sumber]

Apartemén punika dipunjangkepi kamar lan lukisan ingkang misuwur sasampunipun panjenenganipun mandhap keprabon (boten dados raja malih) ing taun 1814.[14] Sanèsipun punika, wangunan Apartemén Napoléon ugi taksih njagi karya dhékorasi tilaranipun Louis XVI.[19] Dhékorasi ruwangan dipuntambahi pamanis lan dhékorasi sanès déning Simon Frederick Moench taun 1811.[19] Ruwangan punika ugi dipunjangkepi karpét tenunan ing taun 1809.[19]

Ruwang de l'abdication[besut | besut sumber]

Satunggaling ruwang ing pura ingkang dipunyasa taun 1808.[20] April 1814 Napoléon napak asmani serat mandhap saking kalungguhan raja Prancis ing wangunan punika.[20] Piranti ruwangan tilaran Napoléon taksih dipunjagi ing ngriki ngantos dumugi sapunika.[20]

Wangunan Ballroom[besut | besut sumber]

Dipunwangun ing mangsa pamaréntahanipun François I lan purna wekdal jaman Henri II.[14] Ing wangunan punika dipunpajang lukisan karyanipun Primaticcio lan Nicollo dell'Abate, sarta ubin lan langit-langit ingkang dipunripta Louis Philippe.[14]

Wangunan Ratu Boudoir[besut | besut sumber]

Wangunan punika dados tandha kamajenganipun arsitèktur Prancis abad-18.[14] Dhékorasi wangunan punika dipunripta Marie-Antoinette.[14]

Wangunan Dhéwan[besut | besut sumber]

Wangunan punika dipundhékor lan dipunpajang lukisan déning Carl Van Loo lan Jean Baptiste Pierre.[14]

Wangunan Throne[besut | besut sumber]

Wangunan punika dados papan saré Raja Henri IV lan Louis XVI.[14]

Wangunan Pengadilan[besut | besut sumber]

Wangunan karya arsitèk Primaticcio punika dipunyasa ing taun 1750.[14] Wangunan Pengadilan dipunyasa ing mangsa pamaréntahanipun Henri IV lan Louis XIV.[14] Wangunan punika dipunjangkepi kolam ulam.[14]

Wangunan Oval[besut | besut sumber]

Wangunan Oval dipunyasa ing mangsa pamaréntahanipun Henri IV.[14] Wangunan punika dipunjangkepi kubah ageng ing taun 1601.[14] Raja Louis XIII dipunbaptis ing Gedhung Oval taun 1601.[14] Wangunan Oval dipunyasa kanthi arsitèktur gaya rénaisans.[12]

Musiyum Cina[besut | besut sumber]

Museum punika dipunyasa taun 1863 kanggé Ratu Eugenie.[14] Musiyum Cina ngempalaken manéka warni koléksi saking Cina klangenanipun Ratu Eugenie.[14] Musiyum Cina punika dipunrénovasi taun 1984.[14]

Sesawangan Pura Fontainebleau[besut | besut sumber]

Pura Fontainebleau, Prancis
Pura Fontainebleau, Prancis

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Q809830.
  2. ^ http://whc.unesco.org/en/list/160.
  3. ^ a b c d e castles.org. "Fontainebleau". castles.org. Dijupuk 6 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  4. ^ buffaloah.com. "Exterior - Fontainebleau Palace". buffaloah.com. Dijupuk 13 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  5. ^ a b c france.fr. "The Palace of Fontainebleau". france.fr. Dijupuk 6 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  6. ^ a b c d e f g h i whc.unesco.org. "Palace and Park of Fontainebleau". whc.unesco.org. Dijupuk 8 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  7. ^ a b c d e f g h i j k l metmuseum.org. "Fontainebleau". metmuseum.org. Dijupuk 11April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  8. ^ a b c d e f georgianindex.net. "Fontainebleau". georgianindex.net. Dijupuk 8 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  9. ^ a b c d castles.org. "Fontainebleau". castles.org. Dijupuk 11April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  10. ^ buffaloah.com. "Fontainebleau". buffaloah.com. Dijupuk 13 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  11. ^ buffaloah.com. "Exterior - Fontainebleau Palace". buffaloah.com. Dijupuk 13 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  12. ^ a b c d e f g h i (ing basa Prancis)la-seine-et-marne.com. "Construction d'une résidence royale ". la-seine-et-marne.com. Dijupuk 17 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung) Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "KompleksIstana2" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "KompleksIstana2" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  13. ^ panoramadelart.com. "Galerie François Ier". panoramadelart.com. Dijupuk 15 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  14. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v bonjourlafrance.com. "France Tourist Attractions - Fontainebleau Castle and Forest". bonjourlafrance.com. Dijupuk 11 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  15. ^ a b c artble.com. "Galerie of Francois I". artble.com. Dijupuk 15 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  16. ^ (ing basa Prancis)lankaart.orgmusee-chateau-fontainebleau.fr. "Le musée Napoléon Ier (1986)". musee-chateau-fontainebleau.fr. Dijupuk 15 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  17. ^ a b (ing basa Prancis)la-seine-et-marne.com. "Fontainebleau Le Château". la-seine-et-marne.com. Dijupuk 17 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  18. ^ a b c d archivesdefrance.culture.gouv.fr. "Martin Fréminet : décor de la chapelle de la Trinité". archivesdefrance.culture.gouv.fr. Dijupuk 15 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  19. ^ a b c (ing basa Prancis)lankaart.org. "Fontainebleau - Napoléon et l'Empire". lankaart.org. Dijupuk 15 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  20. ^ a b c (ing basa Prancis)lankaart.org. "Salon de l'abdication, Fontainebleau". lankaart.org. Dijupuk 17 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)

Pranala njawi[besut | besut sumber]