Abad Renaisans

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lukisan dening Antonello da Messina saka zaman Renaisans

Abad Renaisans utawa Jaman Renaisans yaiku jaman lair ulang kabudayan Yunani-Romawi ing Eropa nalika abad kaping 15 nganti 16 M.[1] Kadadéyan iku kawiwitan sawisé ana pangaruh saka agama Kristen ing kabudayan sing wis ana.[1] Nanging, wong-wong ing jaman saiki wis nggolèki pathokan utawa panutan anyar kanggo ngganti kabudhayan Yunani-Romawi kang wis dikenal kanthi apik.[1] Kabudhayan klasik iki uga dipuja lan didadèkaké panutan kabèh peradaban manungsa kang ana.[1][2]

Kabudayan Yunani-Romawi iku kabudayan kang manggonaké manungsa dadi subjèk utawa sing nglakoni kang utama.[1] Salah sijiné yaiku Filsafat Yunani, ing kono nuduhaké yèn manungsa iku makhluk kang nduwèni pikiran lan mikir salawasé ngenani donya lan nentokaké apa kang kudu dilakoni supaya bisa urip, lan isa oleh kamulyan (eudaimonia).[3]

Ing kasustran Yunani, tuladhané crita ngenani Odisei dening penyair Yunani Kuna, Homerus kang nyritakaké babagan waniné manungsa mubengi ndonya sautuhé kanthi kebak tantangan lan crita pengalaman anyar.[3] Arsitektur gaya Yunani-Romawi nggambaraké yèn manungsa iku bisa nggawé sesambungan kang tentrem ing antarané donya ukum, kakuwatan, lan kaéndahan.[3] Saliyané kuwi, Bangsa Romawi uga nduwèni kaprigelan ing babagan organisasi. Kabèh iku mau nuduhaké yèn kabudayaan Yunani-Romawi mènèhi panggon kang utama kanggo manungsa kang ana ing kosmos.[3]


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e Simon Petrus L. T. .2004.Petualangan Intelektual. Yogyakarta.Kanisius.176-180.
  2. ^ Campbell, Gordon. The Oxford Dictionary of the Renaissance. (2003). 862 .
  3. ^ a b c d Hale, John. The Civilization of Europe in the Renaissance. (1994). 648.



Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Abad_Renaisans&oldid=839827"