Napoléon Bonaparte

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Kanggé kagunaan sanès, pirsani Napoleon (disambiguasi)
Napoleon I
potret dawa kebak crita Napoleon wanji umur patangpulu, ing petinggi sragam putih lan biru meteng militer. Panjenengané madeg ana ing tengah furnitur abad ka-18 kang nduwèni akeh kertas lan natap jroning panampilan. Rambuté Brutus gaya, dicukur cerak minangka cendak dawa ngarep lan tanga tengené nylinrp ana ing rompi
Emperor of the French
Panjenengan 18 May 1804 – 11 April 1814
20 March 1815 – 22 June 1815
Pamakuthan 2 December 1804
Leluhur None (himself as First Consul of the French First Republic; previous ruling monarch was Louis XVI)
Panerus Louis XVIII (de jure in 1814)
King of Italy
Panjenengan 17 March 1805 – 11 April 1814
Pamakuthan 26 May 1805
Leluhur None (himself as President of the Italian Republic; previous ruling monarch was Emperor Charles V)
Panerus None (kingdom disbanded, next king of Italy was Victor Emmanuel II)
Lair (1769-08-15)15 Agustus 1769
Ajaccio, Corsica, France
Surud 5 Mèi 1821(1821-05-05) (aged 51)
Longwood, Saint Helena
Astana Les Invalides, Paris, France
Garini Joséphine de Beauharnais
Marie Louise of Austria
Putra Napoleon II
Jeneng dawa
Napoleon Bonaparte
Wangsa House of Bonaparte
Bapa Carlo Buonaparte
Ibu Letizia Ramolino
Agama Roman Catholicism (see Napoleon and religions)
Tapak tangan

Kaisar Napoleon Bonaparte (15 Agustus 17695 Mei 1821) dipunwiyosaken ing pulo Korsika saking sawijining kulawarga bangsawan lokal kanthi asma Napoleone di Buonaparte (ing basa Korsika, Nabolione utawi Nabulione). Salajengipun panjenenganipun ngadhaptasi asma Napoléon Bonaparte ingkang langkung mèmper Prancis.

Karir militèr[sunting | besut sumber]

Lukisan misuwur Napoleon Nglintasi Alpen, karyanipun Jacques-Louis David.

Panjenenganipun dados murid ing Akademi Militer Brienne taun 1779 ing yuswa 10 taun, kapinteranipun marakaken Napoleon lulus akademi ing yuswa 15 taun. Karir militèripun nanjak kanthi cepet sasampunipun panjenenganipun kasil numpes karusuhan ingkang dipundhalangi kaum panyengkutung royalis kanthi cara ingkang banget ngagetaken: nembakaken meriam ing kitha Paris saking nginggil menara. Prastawa punika dumadi taun 1795 nalika Napoleon yuswa 26 taun. Manéka perang ingkang dipunmenangaken ing antawisipun nglawan Austria lan Prusia.

Wekdal kajayan[sunting | besut sumber]

Ing wekdal kajayanipun, Napoleon Bonaparte nguwaosi mèh sadaya dhataran Éropah kanthi cara diplomasi ugi paperangan. Ing antawisipun inggih punika Walandi kanthi dipunangkatipun rayinipun Louis Napoleon,Spanyol kanthi dipunangkatipun Joseph Napoleon, Swedia kanthi dipunangkatipun Jenderal Bernadotte minangka raja ingkang salajengipun khianat, sebagéyan ageng wewengkon Italia ingkang dipunrebat saking Austria lan Polandia kanthi dipunangkatipun Joseph Poniatowski minangka wali nagari Polandia.

Pirsani ugi[sunting | besut sumber]

Pranala njawi[sunting | besut sumber]

Lambang Karajan Prancis Raja Prancis Lambang Karajan Prancis

Hugh Capet
987-996

Robert II
996-1031

Henri I
1031-1060

Philippe I
1060-1108

Louis VI
1108-1137

Louis VII
1137-1180

Philippe II
1180-1223

Louis VIII
1223-1226

Louis IX
1226-1270

Philippe III
1270-1285

Philippe IV
1285-1314

Louis X
1314-1316

Jean I
1316-1316

Philippe V
1316-1322

Charles IV
1322-1328

Philippe VI
1328-1350

Jean II
1350-1364

Charles V
1364-1380

Charles VI
1380-1422

Charles VII
1422-1461

Louis XI
1461-1483

Charles VIII
1483-1498

Louis XII
1498-1515

François I
1515-1547

Henri II
1547-1559

François II
1559-1560

Charles IX
1560-1574

Henri III
1574-1589

Henri IV
1589-1610

Louis XIII
1610-1643

Louis XIV
1643-1715

Louis XV
1715-1774

Louis XVI
1774-1791

Louis XVII
1793-1795

Louis XVIII
1814-1824

Charles X
1824-1830

Louis XVI Raja Rakyat Prancis 1791-1792
Napoléon I Kaisar Prancis 1804-1814 lan 1815
Louis-Philippe I Raja Rakyat Prancis 1830-1848
Napoléon III Kaisar Prancis 1852-1870

Pirsani uga: Sajarah Prancis - Kapetia - Valois - Bourbon