Victor Emmanuel II

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Ingkang Sinuwun Raja Vittorio Emanuele II
Ratu Itali
Ratu Sardinia
Ritratto di S.M. Vittorio Emanuele II.jpg
Victor Emmanuel II
Raja Itali
Panjenengan17 Maret 1861 – 9 Januari 1878
LeluhurDurung ana
PanerusISR Umberto I
Mahamantri
Raja Sardinia; Adipati Savoy
Panjenengan23 March 1849 – 17 March 1861
LeluhurISR Charles Albert
Mahamantri
Lair14 Maret 1820
Palazzo Carignano, Turin, Piedmont-Sardinia
Surud9 Januari 1878(1878-01-09) (umur 57)
Kraton Quirinal , Roma, Itali
AstanaPanthéon, Roma
Garini
Putra
see details...
Jeneng dawa
Itali: Vittorio Emanuele Maria Alberto Eugenio Ferdinando Tommaso
Inggris: Victor Emmanuel Mario Albert Eugene Ferdinand Thomas
WangsaSavoy
BapaISR Charles Albert saka Sardinia
IbuRatu Maria Theresa saka Ostenrik
AgamaKatulik Roma
Tapak tangan

Victor Emmanuel II ( Basa Italia: Vittorio Emanuele II ; jeneng lengkap: Vittorio Emanuele Maria Alberto Eugenio Ferdinando Tommaso di Savoia ; 14 Maret 1820 - 9 Januari 1878) iku raja Sardinia wiwit 1849 ngantos 17 Maret 1861. Ing wekdal punika, piyambakipun dados gelar Raja Italia lan dados raja ingkang sepindhah wonten ing Italia nalika abad kaping 6, gelar ingkang dipunprakirakaken dumugi tilar donyanipun ing taun 1878. Wong-wong Italia menehi dheweke asma Bapak Bangsa(Basa Basa Italia: Padre della Patria ). Monumèn Altare della Patria (utawa Vittoriano ) ing Roma dibangun ing pakurmatan.

Biyografi[besut | besut sumber]

Pamakuthan Raja Victor Emmanuel

Victor Emmanuel lair minangka putra paling gedhe saka Charles Albert, Pangeran Carignano, lan Maria Theresa saka Ostenrik . Ramane berhasil sepupu adoh minangka Raja Sardinia-Piedmont ing taun 1831. Dheweke urip pirang-pirang taun nalika isih enom ing Florence lan nunjukake minat awal babagan politik, militer, lan olah raga. Taun 1842, dheweke nikah karo sepupu, Adelaide saka Ostenrik . Dheweke diarani Adipati Savoy sadurunge dadi Raja Sardinia-Piedmont.

Dheweke melu ing Perang Kamardikan Italia Pertama (1848-1849) ing sangisoring bapakne, Raja Charles Albert, nglawan ing garis depan ing pertempuran Pastrengo, Santa Lucia, Goito lan Custoza.[1]

References[besut | besut sumber]

Sumber[besut | besut sumber]

  • Chisholm, Hugh, èd. (1911). "Victor Emmanuel II." . Encyclopædia Britannica (ing basa Inggris). Vol. 28 (édhisi ka-11). Cambridge University Press.
  • Smith, Denis Mack. Victor Emanuel, Cavour and the Risorgimento (Oxford University Press, 1971).
  • Thayer, William Roscoe (1911). The Life and Times of Cavour vol 1. old interpretations but useful on details; vol 1 goes to 1859]; volume 2 online covers 1859–62

Ing basa Italia[besut | besut sumber]

  • Del Boca, Lorenzo (1998). Maledetti Savoia. Casale Monferrato: Piemme.
  • Gasparetto, Pier Francesco (1984). Vittorio Emanuele II. Milan: Rusconi.
  • Mack Smith, Denis (1995). Vittorio Emanuele II. Milan: Mondadori.
  • Pinto, Paolo (1997). Vittorio Emanuele II: il re avventuriero. Milan: Mondadori.
  • Rocca, Gianni (1993). Avanti, Savoia!: miti e disfatte che fecero l'Italia, 1848–1866. Milan: Mondadori.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Victor Emmanuel II
Lair: 14 March 1820 Tilar donya: 9 January 1878
Regnal titles
Kang sadurungé
Charles Albert
King of Sardinia; Duke of Savoy
23 March 1849 – 17 March 1861

Cithakan:S-non

Lowong
Kang pungkasan mawa sesebutan iki
Napoleon I
King of Italy
17 March 1861 – 9 January 1878
Kang sawisé
Umberto I