Panthéon, Roma

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Panthéon, Roma

Pantheon ya iku sawijining bangunan kang dikonstruksekake ing taun 27 SM minangka kuil kang duwéni bentuk bunder kan ana ing pusat kutha Roma.[1][2] Pembangunan kuil iki rampung ing mangsa pamaréntahan Kaisar Hadrian (118 SM-28 M) ing taun 126 M.[1] Hadrian mbangun kuil iki kanggo sesembahan marang dewa-dewa Romawi.[2] Jeneng Pantheon asale saka basa Yunani kang ateges Omahe Kabeh Dewa.[1] Kuil iki digunakake minangka gereja saka taun 609 nganti 1885 banjur dadi gereja lan kanggo kuburane pahlawan nasional Italia.[1] Tokoh-tokoh misuwur kan dikubur ing kono ya iku Raja Emmanuel I lan pelukis Renaissance, Raphael.[1]

Sejarah[besut | besut sumber]

Struktur bangunan Pantheon iki wis digunakake suwene luwih saka 1800 tahun.[3] Wiwitane, panggonan iki digunakae kanggo muja 7 dewa Romawi saka 7 planet kanthi gaya Greco-Romawi.[4][5] Jnenge asale saka basa Yunani "Pantheion" kang ateges Omahe Kabeh Dewa.[5] Pembangunane diprakarsai déning Marcus Vipsanius Agrippa, ssawijining jenderal Romawi mantune Kaisar Agustus saka taun 27 – 25 SM kanggo mengeti menange pasukan Octavian nalika Pertempuran Actium tanggal 2 September 31 SM karo pasukan Mark Anthony lan Cleopatra.[4] Ora dingerteni sapa arsitek kuil iki, nanging kira-kira Apollodorus saka Damaskus.[5] Nanging ing taun 80 ngalami kobongan lan kang isih sisa mung bangunan tiang portico (èmpèr ngarep).[4] Hadrianus ndandani Pantheon ya iku ing taun 118-125 lan nambahi bangunan kang bentuke bunderan (rotunda) kanthi rancangan Septimius Severus lan Caracalla.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e World Book Encyclopedia - P. World Book, Inc. 2006. ISBN 0-7166-0106-0. 
  2. ^ a b Steven, Mark A (2000). Merriam Webster's-Collegiate Encyclopedia. Merriam Webster, Inc , Springfield, Massachusetts. ISBN 0-87779-071-5 Check |isbn= value (help). 
  3. ^ (en) Roman Architecture - The Pantheon, oldandsold. Diundhuh tanggal 10 Mei 2010.
  4. ^ a b c (en) Roman Pantheon Architecture, buzzle. Diundhuh tanggal 10 Mei 2010.
  5. ^ a b c d (en) [1] italian-architecture Diundhuh tanggal 10 Mei 2010
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Panthéon,_Roma&oldid=1005566"