Umberto I

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Umberto I
Ritratto di Umberto I.jpg
Portrait of Umberto I in 1887
King of Italy (more...)
Panjenengan9 January 1878 – 29 July 1900
LeluhurVictor Emmanuel II
PanerusVictor Emmanuel III
Prime Ministers
Lair14 March 1844
Turin, Kingdom of Sardinia
Surud29 Juli 1900(1900-07-29) (umur 56)
Monza, Kingdom of Italy
AstanaPantheon, Rome, Kingdom of Italy
GariniMargherita of Savoy
PutraVictor Emmanuel III
Jeneng dawa
Umberto Ranieri Carlo Emanuele Giovanni Maria Ferdinando Eugenio di Savoia
WangsaSavoy
BapaVictor Emmanuel II
IbuAdelaide of Austria
AgamaRoman Catholicism
Tapak tangan

Cithakan:House of Savoy

Umberto I ( Basa Italia: Umberto Ranieri Carlo Emanuele Giovanni Maria Ferdinando Eugenio di Savoia ; 14 Maret 1844 - 29 Juli 1900), (basa Italia: il Buono ), yaiku Raja Italia saka 9 Januari 1878 nganti tanggal 29 Juli 1900.

Pamrentahan Umberto nyatakake upaya Italia ngupaya ekspansi kolonial menyang Tandha Afrika, kanthi sukses ngrebut Eritrea lan Somalia sanajan dikalahake dening Abyssinia nalika Peperangan Adwa ing taun 1896. Ing taun 1882, dhèwèké nyatakaké Triple Alliance karo Kekaisaran Jerman lan Austria-Hongaria .

Dheweke banget gugup ing kalangan kiwa amarga konservatisme lan dhukungan saka pembantaian Bava-Beccaris ing Milan . Dheweke luwih disengiti dening anarkis, sing ngupayakake pembunuhan marang dheweke ing taun pisanan pemerintahane. Dheweke dipateni dening anarkis liyane, Gaetano Bresci, rong taun sawise pembantaian Bava-Beccaris.

Pembunuhan[besut | besut sumber]

Gaetano Bresci, pembunuh Umberto I
Makam Umberto I ing Pantheon

Ing wayah sore tanggal 29 Juli 1900, Umberto dipateni ing Monza . Sang Prabu ditembak kaping papat dening anarkis Italia-Amerika , Gaetano Bresci . Bresci nyatakake dheweke pengin ngukum wong sing mateni ing Milan sajrone panindhes saka kerusuhan Mei 1898.[1]Ngomong babagan kitab 1969 Killing No Murder dening Edward Hyams, kritikus Kanada George Fetherling ing The Book of Assassins nyatakake yen katrangan dening Hyams of Umberto I "dadi atos yen ana sing ngiwa kanggo gumun sing mung telung wong nyoba mateni dheweke".[2]

Umberto dikubur ing Pantheon ing Roma, ing sisih bapakne Victor Emmanuel II, tanggal 9 Agustus 1900.[3]Dheweke yaiku Savoy pungkasan sing bakal dikubur ana ing kono, amarga putrane lan penggantine Victor Emmanuel III seda ing pangasingan lan disarèkaké ing Mesir nganti sisa- sisaé ditransfer menyang Vicoforte cedhak Cuneo ing 2017.

narkis Amerika Leon F. Czolgosz nyatakake yen pembunuhan Umberto I minangka inspirasi kanggo mateni Presiden AS William McKinley ing September 1901.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Christopher Duggan (2007). The Force of Destiny. A History of Italy Since 1796. k. 349. ISBN 978-0-713-99709-5. 
  2. George Fetherling (2001). The Book of Assassins: A Biographical Dictionary From Ancient Times To The Present. k. 18. ISBN 0785821813. 
  3. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng EB1911

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Umberto I
Lair: 14 March 1844 Tilar donya: 29 July 1900
Gelar kabangsawanan
Kang sadurungé
Victor Emmanuel II
King of Italy
1878–1900
Kang sawisé
Victor Emmanuel III