Nikah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
temanten adat Jawa
Akeh budaya sing nggunakake adat istiadat perkawinan putih ing Kulon, nalika panganten putri nganggo klambi putih lan kudung . Lukisan dening Edmund Leighton (1853–1922)


Pernikahan minangka upacara sing ana wong loro sing rukun ing bebrayan . Tradhisi lan adat istiadat perkawinan beda-beda banget antarane budaya, klompok etnis, agama, negara, lan kelas sosial. Umume upacara perkawinan kalebu ijin jodhomu karo pasangan, hadiah hadiah (persembahan, cincin, barang simbolis, kembang, dhuwit, klambi), lan proklamasi perkawinan kanthi umum dening tokoh berwenang utawa selebriti. Klambi panganten khusus asring dienggo, lan upacara kasebut kadhang kala dianakake acara resepsi manten . Musik, puisi, doa, utawa waosan saka teks utawa literatur agama uga umume dilebokake ing upacara kasebut, uga adat istiadat gaib sing asale ing Roma Kuno.

Upacara penganten asring disusul karo resepsi manten utawa sarapan manten, ing upacara kasebut bisa uga kalebu pidato saka panganten kakung, pria paling apik, bapak panganten wanita lan bisa uga panganten wanita, tari pertama panganten anyar minangka pasangan, lan ngethok kue penganten sing elegan. Ing taun-taun pungkasan tradhisi wis beda-beda kalebu tarian bapak-putri kanggo panganten wanita lan bapakne, lan kadang uga tari ibu-ibu kanggo panganten lanang lan ibune.

Busana panganten tradisional[besut | besut sumber]

Upacara pengantenan tradisional ing Jomala, Åland
Panganten panganten suku Aadiwasi, India
  • Ao dai, klambi tradisional Vietnam
  • Barong Tagalog, klambi sulaman, pria resmi kanggo Filipina
  • Batik lan Kebaya, sandhangan sing dienggo masarakat Jawa ing Indonesia lan uga masarakat Melayu Malaysia
  • Dashiki, klambi pengantin tradisional Afrika Kulon
  • Dhoti, klambi lanang ing India Selatan
  • Hanbok, klambi tradisional Korea
  • Kilt, klambi pria khusus kanggo budaya Skotlandia [1] [2] [3]
  • Kittel, jubah putih sing dienggo panganten pria ing pesta perkawinan Yahudi Orthodok . Kittel mung dipakai ing sangisore chuppah, lan dicopot sadurunge resepsi.
  • Kua (utawa 裙 褂 [kwàhn kwáa]), ageman formal tradhisional Tiongkok
  • Kaos pita, asring dianggo déning Indian Amerika wong ing kesempatan kabegjan, kayata Pernikahan, adat umum liyane kanggo Lebokake putri lan ngresiki ing kemul
  • Sari / Lehenga, busana tradisional India lan populer ing India
  • Seshweshe, klambi wanita sing dianggo wanita Basotho sajrone upacara khusus. Sanajan bubar diadopsi kanggo klambi pria uga.
  • Sherwani, sandhangan kaya jas dawa sing dienggo ing Asia Kidul
  • Shiromuku Kimono, sandhangan pengantin tradisional ing Jepang
  • Tiara, utawa makutha panganten, dianggo dening pasangan Siria lan Yunani (sing diarani "στέφα στέφανα," sing secara harfiah tegese "wreaths") lan panganten Skandinavia
  • Topor, salah sawijining jinis tutup sirah kerucut kanthi tradisional sing dienggo dening calon pengantin pria minangka bagean saka upacara perkawinan Hindu Benggala
  • Kode busana barat
    • Klambi esuk, klambi resmi awan awan kulon
    • Stroller
    • Dasi putih ("gaun sore" ing Inggris; klambi sore sing resmi)
    • Dasi ireng utawa Evening Suit ("jaket nedha bengi" ing Inggris; asring diarani " tuksedo " ing AS; umume cocog kanggo digunakake sawise 6:00. pm (ora kanggo pesta), nanging uga katon ing wayah awan, utamane ing Amerika Serikat. Iki dianggep ora cocog ing Inggris)
    • Varian "tuksedo" non-tradisional (jaket / dasi warna, "setelan pengantin")
    • Klambi santai
    • Traditional wedding kulon kudung
      Jilbab pangantenan, sing dipopulerake karo Ratu Victoria, minangka adat istiadat sing dawa ditindakake nalika "kesucian" lan "kesucian" panganten bisa ngganggu roh-roh jahat.
    • Wedding dress (utawa gaun pengantin), sugih khusus rusak dening putri.
Ngresiki lan siji liyane ing wedding party nyandhang kilt karo Langkawi jaket lan dasi dawa.
Pernikahan putih
Gambar kulawarga resmi Wedding Royal.
Ngenteni penganten putri. Saka kiwa: pandhita, panganten lanang lan pengantar ing Selandia Anyar nganggo kilt Skotlandia.
Pesta pesta ing taun 1918

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Kilts: tightly woven into Scots culture". Scotsman. February 10, 2005. Diarsip saka sing asli ing February 2, 2007. Dibukak ing 2007-04-16.
  2. "The Scottish Kilt". Visit Scotland. Dibukak ing 2007-04-16.
  3. Jim Murdoch. "Scottish Culture and Heritage: The Kilt". Scotsmart. Dibukak ing 2007-04-16.