Rajasthan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Rajasthan
State
Thar Khuri.jpg
Baroli temple.jpgJantar Mantar at Jaipur.jpg
JodhpurIndia.jpgMount Abu.jpg
Amber palace, Jaipur.jpg
From top, left to right: Thar desert, Ghateshwar Mahadeva Temple in Chittorgarh, Jantar Mantar, Jodhpur "Blue city", Mount Abu, Amer Fort
Official seal of Rajasthan
Lambang
Location of Rajasthan in India
Location of Rajasthan in India
Koordhinat (Jaipur): 26°36′N 73°48′E / 26.6°N 73.8°E / 26.6; 73.8Koordhinat: 26°36′N 73°48′E / 26.6°N 73.8°E / 26.6; 73.8
Country India
Established30 March 1949
CapitalJaipur
Largest cityJaipur
Districts
Pamaréntahan
 • BodyGovernment of Rajasthan
 • GovernorKalraj Mishra[1]
 • Chief MinisterAshok Gehlot (INC)
 • LegislatureUnicameral (200 seats)
 • Parliamentary
 constituency
Rajya Sabha (10 seats)
Lok Sabha (25 seats)
 • High CourtRajasthan High Court
Laladan
 • Gunggung342.239 km2 (132,139 sq mi)
 • Urut laladan1st
Cacah warga (2011)[2]
 • Gunggung68,548,437
 • Urut pepadhet7th
 • Pepadhet0,00.020/km2 (0,00.052/sq mi)
Demonym(s)Rajasthani
GSDP (2019–20)[3]
 • Total10.20 lakh crore (US$150 milyar)
 • Per capita118159 (US$1,800)
Languages[4]
 • OfficialHindi
 • Additional officialEnglish
 • RegionalRajasthani
Zona wektuIST (UTC+05:30)
Kodhe ISO 3166IN-RJ
Plat montorRJ-
HDI (2018)Increase 0.629[5]
medium · 29th
Literacy (2011)66.1%[6]
Sex ratio (2011)928 /1000 [6]
Situs wèbRajasthan.gov.in

Rajasthan ( /ˈrɑːəstæn/ Hindustani pronunciation: [raːdʒəsˈtʰaːn] ( </img>  ; secara harfiah, "Land of Kings") [7] minangka negara bagian ing India sisih lor. [8] [9] [10] Negara kasebut jembar 342,239 square kilometres (132,139 sq mi) utawa 10,4 persen saka total wilayah geografis ing India. Iki minangka negara India paling gedhe miturut wilayah lan nomer pitung paling akeh miturut populasi . Rajasthan dununge ing sisih sisih lor-kulon India, ing endi guwa kasebut kalebu gurun Thar sing amba lan ora nyenengake (uga dikenal minangka "Gurun India Gedhe") lan nuduhake tapel wates karo provinsi Pakistan ing Punjab ing sisih lor-kulon lan Sindh ing sisih kulon, ing sadawane lembah kali Sutlej - Indus . Watesan karo limang negara India liyane: Punjab ing sisih lor; Haryana lan Uttar Pradesh ing sisih lor mangetan; Madhya Pradesh sisih kidul wetan; lan Gujarat ing sisih kidul mangidul. Lokasine geografis yaiku 23,3 nganti 30.12 lintang Lor lan 69,30 nganti 78,17 bujur Timur, kanthi Tropik Kanker ngliwati pucuk sisih kidul negara kasebut.

Fitur utama kalebu reruntuhan Peradaban Lembah Indus ing Kalibangan lan Balathal, Kuil Dilwara, situs ziarah Jain ing siji-sijine stasiun bukit Rajasthan, Gunung Abu, ing pegunungan Aravalli kuno lan ing Rajasthan wétan, Taman Nasional Keoladeo Bharatpur, Situs Warisan Donya [11] misuwur amarga urip manuk. Rajasthan uga dadi papan cadangan telung macan nasional, Taman Nasional Ranthambore ing Sawai Madhopur, Cadangan Macan Sariska ing Alwar lan Cadangan Macan Mukundra Hills ing Kota .

Dal Bati Choorma, sajian tradisional Rajasthani

Referensi[besut | besut sumber]

  1. PTI (1 September 2019). "Kalraj Mishra is new governor of Rajasthan, Arif Mohd Khan gets Kerala | India News - Times of India". The Times of India (ing basa Inggris). Dibukak ing 1 September 2019.
  2. "Rajasthan Profile" (PDF). Census of India. Diarsip (PDF) saka asliné ing 16 September 2016. Dibukak ing 21 July 2016.
  3. "MOSPI Net State Domestic Product, Ministry of Statistics and Programme Implementation, Government of India". Dibukak ing 7 April 2020.
  4. "Report of the Commissioner for linguistic minorities: 52nd report (July 2014 to June 2015)" (PDF). Commissioner for Linguistic Minorities, Ministry of Minority Affairs, Government of India. pp. 34–35. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 28 Dhésèmber 2017. Dibukak ing 16 Fèbruari 2016.
  5. "Sub-national HDI – Area Database – Global Data Lab". hdi.globaldatalab.org (ing basa Inggris). Diarsip saka asliné ing 23 September 2018. Dibukak ing 13 September 2018.
  6. a b "Census 2011 (Final Data) – Demographic details, Literate Population (Total, Rural & Urban)" (PDF). planningcommission.gov.in. Planning Commission, Government of India. Diarsip (PDF) saka asliné ing 27 January 2018. Dibukak ing 3 October 2018.
  7. Boland-Crewe, Tara; Lea, David (2003). The Territories and States of India (ing basa Inggris). Routledge. p. 208. ISBN 9781135356255. Dibukak ing 26 October 2019.
  8. "INTER-STATE COUNCIL SECRETARIAT – Ministry of Home Affairs, Government of India". Ministry of Home Affairs. Diarsip saka sing asli ing 17 February 2017. Dibukak ing 1 December 2018.
  9. "North Zone Cultural Centre". www.culturenorthindia.com. Ministry of Culture, Government of India. Diarsip saka sing asli ing 19 October 2018. Dibukak ing 1 December 2018.
  10. "Report of the Commissioner for linguistic minorities: 50th report (July 2012 to June 2013)" (PDF). Commissioner for Linguistic Minorities, Ministry of Minority Affairs, Government of India. p. 22. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 8 July 2016. Dibukak ing 26 December 2014.
  11. "World Heritage List". Diarsip saka sing asli ing 30 October 2010. Dibukak ing 18 March 2011.