Sari

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gambar wanita India ngginakake Sari

Sari utawa saree utawa shari yaiku sakah sawijining kain kang dianggo dening wanita ing India, Bangladesh, Nepal lan Srilangka.[1] Sari kuwi sandhangan kang arupa kain lan ora dijahit, modhele macem-macem lan dhawane bisa nganti 4-9 meter kang digubetake ing awak mawa modhel kang werna-werna.[1] Jinis kang paling umum yaiku kang digubetake ing bangkekan lan pucuke disampirke ing pundak nganti geger mburi.[1] Sari biasane kanggo nutupi petticoat utawa bagiyan njero (pavada/pavadai ing India Selatan lan Shaya India Timur), karo Blus choli utawa ravika.[1] Choli duwe lengen cendhak lan bagiyan gulune rada mangisor tujuane kanggo warga Asia Selatan rikala mangsa ketiga kang panase ora umum.[1]

Cholis menawa backless utawa gaya halter neck.[2] Iki biasane ana hiasan bordir lan bisa dianggo rikala nekani acara-acara tartamtu.[2] Wanita ing militer, uga duwe seragam sari.[2] Rikala nembe nganggo sari tentara wanita nganggo kemeja lengen cendhak lan sari diselipake ing bangkekan.[2] Sari dikembangake mawa usaha garmen dewe ing India Kidul lan Loring wektu kang barengan.[2] Sari iki uga dadi pralambang tibane rahmat marang wanita India. [2]

Sajarah[sunting | Sunting sumber]

Tembung sari asale saka basa Sansekerta “Sati”, lembaran kain kang tegese padha karo Sadi ing Prakit lan nglebur dadi Sari ing basa Hindi.[3] Tembung “Sattika” diarani mawa nggambarake sandhangan wanita kuno ing India, saka literatur Buddhis Kain kasebut diarani Jataka. Iki padha karo Sari ing jaman modern.[3]

Ana ing sajarah sandhangan Sari ing India kang ditelusuri meneh ing pradaban lembah Indus, kang ngembang suwene 2800-1800 SM ing cedhake perangan kulon benua Asia.[3] Gambaran pisanan kang dingerteni saka sari ing India yaiku patung salah sawijining Imam ing lembah hindus kangg nggantungake kain.[3]

Geguritan Tamil kuno, kaya Silappadhikaram ing basa sansekerta, Kadambari dening Banabhatta, nggambarake wanita ing jero kain kang endah utawa sari.[3] Prasasti watu kuno saka Gangaikonda Cholapuram ing cathetan Tamil duwe rujukan marang tenunan kain sari.[3] Ana ing tradisi India Kuno lan Natya Shastra (salah sawjini carita India kuna kang nggambarake tari lan sandhangan kang dianggo ing kono), udel kang dhuwur dianggep dadi sumber panguripan lan kreativitas, mula dijarak ora ditutupi karo sari.[3]


Cathetan Suku[sunting | Sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (id)Budaya India (dipunundhuh tanggal 3 Januari 2013)
  2. ^ a b c d e f (id)Mengenal Budaya India di Indonesia (dipunundhuh tanggal 3 Januari 2013)
  3. ^ a b c d e f g (id)Sari (dipunundhuh tanggal 3 Januari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sari&oldid=835964"