Arkia Israel Airlines

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Arkia
ארקיע
خطوط أركيا
250px
IATA ICAO Kode panggil
IZ AIZ ARKIA
Didegaké 1949 (sebagai Israèl Inland Airlines)
Pusat Papan Anggegana Internasional Ben Gurion
Papan Anggegana Eilat
Papan Anggegana Internasional Ovda
Papan Anggegana Sde Dov
Ukuran armada 9 (+9 pesanan)
Kutha tujuan 17
Perusahaan induk Jordache Enterprises (75%)
Kantor pusat Papan Anggegana Dov
Tel Aviv, Israèl
Wong wigati Gadi Tepper (CEO)
Situs web www.arkia.com

Arkia Israèl Airlines (basa Ibrani: ארקיע‎, Arab: خطوط أركيا‎‎), racaké cukup ingaran Arkia ya iku maskapé penerbangan kang duwé kantor punjer ing Papan Anggegana Dov ing Tel Aviv, Israèl.[1] Maskapé iki wujud kang gedhé dhéwé kapindho ing Israèl kanti ngoperasikaké penerbangan kanti jadwal domestik lan internasional bebarengan karo penerbangan charter tumuju destinasi ing Éropah Barat lan wewengkon Mediterania. Arkia uga ngoperasikake sejumlah penerbangan sak jaba papan anggegana Papan Anggegana Tel Aviv-Sde Dov, Eilat, lan Papan Anggegana Internasional Ovda.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Arkia De Havilland Canada Dash 7 parkir di Papan Anggegana Eilat, Israèl. (2003)
Arkia ngoprasikake hèlikopter sipil Israèl kapisan. Oktober, 1959
Arkia Boeing 757-300 lepas landas saka Papan Anggegana Munich, Jerman. (2005)
Arkia ATR 72-500 parkir ing Papan Anggegana Eilat, Israèl. (2003)
Arkia ATR 72-500 muat penumpang ing Papan Anggegana Internasional Ben Gurion, Israèl. (2007)

Arkia didegake ing taun 1949 minangka Israèl Inland Airlines waktu iku ana kebutuhan kang dhuwur ngenani maskapé penerbangan lokal kanggo ngubungake Tel Aviv karo pira-pira wewengkon ing nagara anyar Israèl, mligi karo Eilat, Kota pelabuhan wigati Israèl ing Teluk Aqaba.[3] Penerbangan dimulai ing taun 1950 kanti pesawat De Havilland DH.89, dipeloni déning Douglas DC-3, kang ngubungake kutha gedhé Israèl saka Rosh Pina ing lor tumuju pelabuhan Eilat ing kidul.[3] El Al nyekel 50% saham ing wektu mau bebarengan karo Histadrut, sarékat pekerja Israèl, kang dadi pemegang saham kang liya[butuh sitiran]. Maskapé banjur ngadopsi jeneng Eilata Airlines-Aviron, dan Arkia Israèl Airlines. ing taun kapisan operasi, Israèl Inland Airlines gawa 13.485 penumpang, gunakake salah siji Curtis Commando.[3]

ing taun 1950an, maskapé terus ngrembaka, ningkate armadane marang pasawat luwih gedhé DC-3, lan ngoprasikake 2 penerbangan sabendina ing rute Tel Aviv-Eilat.[3] Hali iki memungkinake Arkia ngangkud punjul 70.000 penumpang saben taun.[3] Nalika Eilat terus ngrembaka ing taun 1960an, mangkono uga karo maskapé, kang manuhaké pesawat turboprop Handley Page Dart Herald seri 200 kanggo armadane ing taun 1967–1968, memungkinkan Arkia maburi rute baru tumuju Jerusalem, Sharm-el-Sheikh, lan Santa Caterina.[3] Anak perusahaan, Kanaf Arkia Airline and Aviation Services didegake bisa maskapé tuku 50% saham saka Kanaf Airlines lan Aviation Services lan, ing akir taun 1960an, penerbangan kanti jadwal dimulai saka Rosh Pina ing lor tumuju Ofira ing kidul

Ing wulan Fèbruari 2007, Kementerian Pariwisata Israèl mènèhi Arkia lisensi penerbangan kanti jadwal tumuju Larnaca (Siprus), salah siji destinasi kang ditinggalake déning EL AL, lan tumuju Dublin (Irlandia).[4] ing wulan Juli 2007, dingertèni maskapé berencana ngambakake penerbangan kanti jadwale tumuju New York City lan Bangkok, lang wektu iki dilayani sajrone penerbangan charter.[5] luwih lanjut, ing awal taun 2008, sawisé Kementerian Pariwisata Israèl mbukak pasar penerbangan, maskapé ngajokake permohonan ijin kanggo penerbangan kanti jadwal tumuju Barcelona, Berlin, Moskow, lan Paris. Lisensi tumuju Paris diwènèhake ing wulan Fèbruari 2008, lan maskapé ngumumkake bakal mènèhi layanan kelas ékonomi lan bisnis kanggo rute mau. ing waktu mau, maskapé uga ngumumake bakal nambah 2 pesawat Boeing 737 sajrone wektu 2 taun, ditambah 4 pesawat Boeing 787 Dreamliner.[6]

Destinasi[besut | besut sumber]

Arkia Israèl Airlines nglayani 17 kutha di 13 nagara kang béda. Arkia duwé 3 destinasi domestik lan 14 destinasi internasional.

Armada[besut | besut sumber]

Armada Arkia Israèl Airlines kasusun saka pesawat kaya mengkene sajrone konfigurasi kelas ékonomi (ing 10 Maret 2015):[7]

Armada Arkia Israèl Airlines
Pesawat Jero armada Pesanan Kursi
ATR 72-500 5 0 72
Boeing 757-300 2 0 265
Boeing 787-9 0 4 TBA
Embraer E-195LR 2 1 122
Airbus a321neo 0 4 200
Total 9 9

Pensiun[besut | besut sumber]

Insiden lan kecelakaan[besut | besut sumber]

ing 28 November 2002, Arkia Israèl Airlines Penerbangan 582, salah siji Boeing 757-300, kaasil ngindari 2 rudal anti pesawat sak bibare lepas landas saka Papan Anggegana Internasional Moi di Mombasa, Kenya. Pesawat tetep nerusaké lelampahan lan ndarat kanti selamat ing Tel Aviv, Israèl. Insiden kadadéan sakiwa-tengené 20 menit sadurungé Pengeboman hotèl Kenya.[8][9]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. "Directory: World airlines." Flight International. 16–22 March 2004. 88.
  2. "Directory: World Airlines". Flight International. 2007-03-27. k. 77. 
  3. a b c d e f "About Arkia". Arkia Israèl Airlines. Diarsip saka sing asli ing 2007-05-18. (Kaunduh 13/1/13)
  4. "Arkia gets scheduled status". Jerusalem Post. (Kaunduh 13/1/13)
  5. "Arkia to add 2 more Boeing 787s". (Kaunduh 13/1/13
  6. Dalia Tal (2008-02-12). "Arkia named designated carrier on TA-Paris route". Globes. (Kaunduh 13/1/13
  7. Arkia Israèl Airlines Fleet
  8. "A History of Terrorism in Israèl". Dijupuk 2007-05-05. 
  9. "Pilot of Arkia Flight 582 Describes What Happened". CNN. (Kaunduh 13/1/13)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Maskapé Israèl