Finnair

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Finnair
Finnair Logo.svg
IATA ICAO Kode panggil
AY FIN FINNAIR
Didegaké 1 November 1923[1]
Hub Papan Anggegana Helsinki-Vantaa
Program frequent flyer Finnair Plus
Lounge penumpang Finnair Lounge
Aliansi Oneworld
Ukuran armada 69 (+19 order)
Kutha tujuan 70
Perusahaan induk Dewan Nagara Finlan[2]
Slogan perusahaan "Designed for you"
Kantor pusat Vantaa, Finlan
Wong wigati Mika Vehviläinen (President & CEO)[3]
Situs web www.finnair.com

Finnair Plc (Finnair Oyj) ya iku maskapé pamaburan nasional lan gedhé dhéwé Finlan, kanti kantor punjeré ing lemah duwéné Papan Anggegana Helsinki-Vantaa ing Vantaa, Finlan, kanti hub utama ing papan anggegana Helsinki-Vantaa. Finnair lan anak perusahaané mendominasi pasar penerbangan domestik utawa internasional ing Finlan. Kang duwé gedhé dhéwé ya iku pamaréntah Finlan kanti 55.8% saham. Finnair ya iku anggota saka aliansi Oneworld. Tahun 2006, maskapé nggawa 8.8 juta penumpang, sajeroning jaringan 15 destinasi domestik lan 55 destinasi internasional. Minangka tambahan anan uga 50 destinasi penerbangan charter musiman.[butuh sitiran] Skytrax mèèhi pangaji marang Finnair minangka maskapé bintang 4.[4]

Sajarah[besut | besut sumber]

Airbus A321-200 mendarat
MD-11 digambar dengan dekorasi Moomin
Yasan TOKE di tanah milik Papan Anggegana Helsinki-Vantaa ing Vantaa, Finlan

Tahun 1923, konsul Bruno Lucander ngedegaké Finnair kanti jeneng Aero O/Y (Aero Ltd). Kode perusahaan asalé saka jeneng AY = Aero Yhtiö i.e. perusahaan ing Finlan. Lucander sadurungé ngoperasikaké penerbangan maskapé Estonia ing Finlan kanti jeneng Aeronaut. Nalika pertengahan 1923 dhèwèké nggawé épersetujuan karo Junkers Flugzeugwerke AG kanggo nyediakaké pesawat lan dukungan tèhnik kanti ijolan 50% kepemilikan maskapé anyar mau. Piagam pangedegan perusahaan ditandatangani ing Helsinki tanggal 12 September 1923 lan perusahaan mlebu sajeroning registrasi perdagangan nalika 11 Dhésèmber 1923. Penerbangan kapisan diwiwiti nalika 20 Maret 1924 saka Helsinki tumuju Tallinn, Estonia kanti pesawat Junkers F.13 kang dilengkapi déning pelampung. Pesawat amfibi terakhir dioperasikaké Dhésèmber 1936 sawisé pangyasa papan anggegana kapisan ing Finlan.

Serangan udara ing Helsinki lan kutha-kutha Finlan liyané nalika Perang Dunia II ya iku jaman angèl kanggoné perusahaan. Perusahaan kudu meèhi setengah armadané dadi anggota Angkatan Udara Finlan nalika waktu mau, lan diperkirakaké nalika Perang Musim Dingin taun 1939 lan 1940 separuh penumpang maskapé arupa anak-anak kang dadi pengungsi tumuju Swedia.

Tahun 1946, pamaréntah Finlan tuku sapérangan besar saham perusahaan lan mbukak manèh penerbangan tumuju Éropah nalika 1 November 1947. Tahun 1953, jeneng Finnair diadopsi minangka jeneng maskapé. Tahun 1961, Finnair gabung déning era jet kanti tuku pesawat kanti mesin Rolls-Royce Avon Caravelle sajeroning armada. Pesawat mau banjur digantikaké déning pesawat kanti mesin Pratt & Whitney JT8D Super Caravelle. Tahun 1962 Finnair tuku 27% saham pengendali duwéné maskapé penerbangan swasta Finlan, Kar-Air. Finnair Oy dadi jeneng resmi perusahaan nalika 25 Juni 1968. Tahun 1969, diputuskan supya tuku pesawat gawéan Amérika Sarékat, ya iku Douglas DC-8. Pelayanan trans-atlantik kapisan tumuju New York dimulai nalik 15 Mèi 1969.[butuh sitiran] nalika dekade 1960an, kantor punjer Finnair dipindah marang Helsinki.[5]

Finnair nampa pesawat kanti awak amaba pertamané taun 1975,rong pesawat DC-10-30. Kang kapisan teka nalika 4 Fèbruari 1975 lan mlebu sajeroning pelayanan nalika 14 Fèbruari 1975 kanti layanan saka Helsinki tumuju Las Palmas.

Tahun 1979 Finnair ngedegagé anak perusahaan Finnaviation kanggo operasi domestik, kanti saham 60%.[6]

Tahun 1983, Finnair dadi operator penerbangan kanggo nglayani lelampahan non-stop saka Éropah Barat tumuju Jepang nalika penerbangan Helsinki-Tokyo kanti sak pesawat McDonnell Douglas DC-10-30ER diimulai. Nganti wektu iku penerbangan dilakokaké mgléwati Moscow (Aeroflot, SAS, BA) utawa Anchorage [7], nanging Finnair ngatasi kangèlan mau kanti penerbangan langsung marak sak lorè Helsinki, léwat kutub utara lan mbalik marang kidul léwat Selat Bering, ngindari wewengkon udara Soviet.[8] Pesawat uga dilengkapi kanti tangki bahan bakar tambahan, mampu nganti 13 jam penerbangan.[9] Rute liwat wewengkon udara Soviet mbutuhaké wektu padha 13 jam, wodéné penerbangan nglewati membutuhaké wektu 16 jam, mènèhi Finnair salah sijiné kondisi kang kompetitif. Nalika musim semi 1986, Regulator Soviet akhiré ngijinaké Air France lan Japan Airlines kanggo penerbangan non-stop Paris-Tokyo ngléwati wewengkon udara Soviet, gawé Finnair sajeroning kondisi kang ora nguntungaké.[10]

Perjanjian Codeshare[besut | besut sumber]

Finnair duwé perjanjian codeshare karo maskapé kaya mengkene, * nandakake anggota Oneworld:

Armada[besut | besut sumber]

saiki[besut | besut sumber]

Armada Finnair kasusun saka pesawat nalika padha 29 Juli 2010:

Armada Finnair
Pesawat Total Pesanan Penumpang
(Bisnis/Ékonomi)
Catatan
Airbus A319-100 11 0 123 (0/123) OH-LVE dicèt kanti corak lawas
OH-LVF dicèt dengan corak Oneworld.
Airbus A320-200 12 0 159 (0/159)
Airbus A321-200 6 0 196 (0/196)
Airbus A321ER 0 5 196 (0/196)
Airbus A330-300 7 7 271 (42/229), 297(32/267), 263(45/218)
Airbus A340-300 5 2 269 (42/227) OH-LQE dicèt kanti corak Oneworld,OH-LQD Ana gambar Angry Birds.
Airbus A350-900 0 11 315 (TBA/TBA)
Boeing 757-200WL 4 0 227 (0/227)
Embraer E-170 6 0 76 (0/76)
Embraer E-190 10 3 100 (0/100) OH-LKN dicèt kanti corak Oneworld.
McDonnell Douglas MD-11F 2(+1) 0 Operasi kargo
Total 66 28
  • umur rata-rata armada Finnair ya iku 6.1 taun ing 31 Maret 2010.

[12]

Dioperasikan sebelumnya[besut | besut sumber]

[13]

Layanan[besut | besut sumber]

Finnair Plus[besut | besut sumber]

Finnair Plus ya iku program frequent-flyer Finnair. Penumpang éntuk bebungah poin andhedhasar jinis lan kelas penerbangan kang digunakaké. Sak wisé jarak minimum tercukupi sajeroning cathetan pelanggan, gampange keanggotaan diwènèhaké (Basic, Silver, Gold utawa Platinum). Ing kana ana kegémpangan Junior kanggoné bocah cilik. Anggota Silver, Gold, lan Platinum éntok keistimewaan kaya méja check-in premium lan prioritas mlebu pesawat.

Finnair nawaraké kerjasama frequent-flyer kanti maskapé kaya mengkéné, kanti tambahan anggota Oneworld:

Finnair lounge[besut | besut sumber]

Finnair ngoperasikaké lounge ing rong papan anggegana:

Destinasi internasional liyané dilayani kanti lounge kontrak.

Airbus A319-112 lepas landas

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Cithakan:Airline-stub