Czech Airlines

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Czech Airlines
Ceské aerolinie
200px
IATA ICAO Kode panggil
OK CSA CSA-LINES[1]
Didegaké 1923
Hub Papan Anggegana Praha Ruzyne
Program frequent flyer OK Plus
Lounge penumpang Crystal Lounge
Aliansi SkyTeam
Ukuran armada 48 (+7 pesanan)
Kutha tujuan 66 (termasuk 7 musiman)
Perusahaan induk Kementerian Keuangan Républik Républik Céko
Slogan perusahaan At home in the skies[2]
Kantor pusat Papan Anggegana Ruzyne
Ruzyne, Praha, Républik Républik Céko
Wong wigati Miroslav Dvorák (CEO)
Situs web czechairlines.com
Czech Airlines ATR72

Czech Airlines (Ceko:Ceské aerolinie kerep disingkat CSA) arupa maskapé pamaburan darbéné Républik Céko kang duwé kantor punjer ing lemah duwéne Papan Anggegana Ruzyne ing Ruzyne, Praha. CSA ya iku maskapé penerbangan kaloro kang nandai kesuksesan pelayanan maskapé jet (taun 1957 kant gunakake Tu-104) lan maskapé penerbangan kapisan kang amung nglayani rute penerbangan kanti pesawat jet. Saiki maskapé iki nglayani penerbangan berjadwal tumuju 69 destinasi ing 41 nagara, kalebu kutha-kutha gedhé Éropah lan kutha-kutha ing Timur Tengah, Afrika Utara lan Asia. Maskapé iki uga ngoperasikake layanan charter lan kargo.[3] Tahun 2006 maskapé iki ngangkud punjul 5.5 yuta penumpang lan punjul 5.6 yuta ing 2007. Maskapé iki dadi anggota saka aliansi SkyTeam.

Sajarah[besut | besut sumber]

sebuah Ilyushin Il-12 duwéne Czech Airlines ing Papan Anggegana Paris Orly taun 1957
Boeing 737-400 sajrone corak maskapé anyar

CSA didegake nalika 6 Oktober 1923, déning pamaréntah Cekoslovakia kanti jeneng CSA Ceskoslovenské Státní Aerolinie (Czechoslovak State Airlines)[4]. Telulikur dina sebanjure nglayani penerbangan pertamane kanti rute antara Praha lan Bratislava. Maskapé iki amung ngoperasikake penerbangan domestik nganti penerbangan internasional pertamane saka Praha tumuju Bratislava lan tumuju Zagreb taun 1930. sawisé pendudukan Jerman tumrap Cekoslovakia taun 1939 perkembangan maskapé mandeg.[3]

Nalika Fèbruari 1948, Parté Kuminis migunakaké hak lan punjer parté kanggo nguasai pamaréntahan ing Cekoslovakia; banjur ngendeg pira-pira rute tumuju Éropah Barat lan Timur Tengah, lan, uga amarga embargo kang dilakokake déning barat sajrone suku cadang pesawat gaweyan barat, kanthi bertahap dhèwèké ganteni sebangain besar armada kanti pesawat gaweyan Soviet. Sawisé jukuk pérangan gedhé saka operator Slov-air lan mengambil alih komuter turboprop Let L-410A Turbolet sajrone armadane nalika awal dekade 1970an, partner CSA, Slov-air dadi maskapé penerbangan kapisan ing dunya kang kapten pilote,, Ján Micica, kang mati déning pembajak, kejadian iki berlangsung nalika kadadéan pembajakan tumprap penerbangan tumuju Munich. Pesawat kang terlibat, OK-ADN saiki ditampilkan ing musiyum pesawat terbuka ing Martin, Slovakia.

Sawisé pemisahan saka Federasi Cekoslovakia, maskapé ngadopsi jenenge wektu iki nalika Mèi 1995. Ing akir dekade 1990an, sapérangan besar pesawat Soviet pendhak didol marang maskapé liya utawa dipensiunake (kanti kodhe kang dipertahanake), lan diganteni kanti pesawat gaweyan barat kaya ta Boeing 737 lan A310, Airbus A320, lan pesawat jarak endek ATR. CSA dadi anggota penuh saka aliansi SkyTeam nalika 18 Oktober 2000. Maskapé ik diduwèni déning Kementerian Keuangan Ceko (56.92%), Agen Konsolidasi Ceko (34.59%) lan institusi Ceko kang liya. Maskapé iki duwé 5,440 punggawa (nalika Maret 2007).

Destinasi[besut | besut sumber]

Cithakan:Further Czech Airlines mengoperasikan 32 rute monopoly saka Papan Anggegana Praha, kalebu telu rute domestik tumuju Brno, Ostrava lan Karlovy Vary, bebarengan karo rute tambahan saka kutha-kutha Slovakia, Košice, Žilina lan Bratislava. Nalika 32 rute mau ngetokake 40% saka total penerbangan lan amung nampung 30% kapasitas total. Nalika 27 rute liyané, ngetokake 40% rute penerbangan, maskapé ngadepi kompetisi langsung kar maskapé liya, wondene tumuju 7 rute utama eropa (Amsterdam, Barcelona, Kopenhagen, Madrid, Milan, Paris lan Roma) adepan langsung karo 2 kompetitor.

Perjanjian Codeshare[besut | besut sumber]

Saliyané karo anggota aliansi SkyTeam lliyane, CSA nglakokaké perjanjian codeshare karo maskapé kaya mengkene (April 2010):

Armada[besut | besut sumber]

Czech Airlines Airbus A321 mendarat di Papan Anggegana Salzburg, Austria. (2007)
Czech Airlines ATR 72-202 lepas landas dari Papan Anggegana Ruzyne, Républik Ceko. (2006)
Czech Airlines Boeing 737-500 mendarat di Papan Anggegana Ruzyne, Républik Ceko. (2009)

Armada Czech Airlines terdiri dari pesawat sebagai berikut (28 April 2010):[5][6][7]

Armada CSA Czech Airlines
Pesawat Dalam
Armada
Pesanan Penumpang
(Bisnis/ékonomi)
Catatan
Airbus A319-100 8 7 135
Airbus A320-200 8 0 156
Airbus A321-200 2 0 218 (0/218)
ATR 42-300 1 0 47 Akan dipensiunkan
ATR 42-500 7 0 46 Disewa dari Air Contractors
OK-JFL diberi corak SkyTeam
ATR 72-202 4 0 64
Boeing 737-400 3 0 140 Akan dipensiunkan - pengurangan armada 2008-2012
Boeing 737-500 10 0 108 Akan dipensiunkan - Pengurangan armada 2008-2012
Total 48 7

Nalika 28 April 2010, umur rata-rata saka armada Czech Airlines ya iku 9.9 taun[8].

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ ICAO Doc. 8585 Edition 145
  2. ^ "Ceske Aerolinie (Czech Airlines)". TRANSNATIONALE.ORG. 
  3. ^ a b Flight International 3 April 2007
  4. ^ CSA Portal/History Section
  5. ^ "CSA Czech Airlines Fleet". CH-Aviation. 
  6. ^ "Csa Czech Airlines Seatmaps". Seat Maestro. 
  7. ^ "Czech Airlines". Seatguru.com. 
  8. ^ "Airfleets: CSA". Airfleets.com.