Prabu Matswapati

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Prabu Matswapati (Wayang Golèk)

Prabu Matswapati iku raja binathara ing nagara Wirata.[1][2] Nagara Wirata iku nagara tuwa dhéwé ing jaman Purwa.[1] Prabu Matswapati nduwé anak papat: Radèn Seta, Radèn Utara, Radèn Wratsangka, lan sing wadon Dèwi Untari. Ing perang Bharatayudha kabèh anak lanangé mati, déné Dèwi Untari dipèk bojo déning Radèn Angka Wijaya.[1] Prabu Matswapati tresna banget marang kulawarga Pandawa.[1][2] Ing perang Bharatayudha, dhèwèké mbéla Pandawa.[1] Dhèwèké didadèkaké penaséhat déning Pandawa.[1] Prabu Matswapati punika asma enemipun inggih punika Durgandana. Ning carita wayang dicaritakke yèn Prabu Matswapati iku jeneng enom e ya iku Durgandana.

Ingkang maragani[besut | besut sumber]

Prabu Matswapati duwé mripat keddondongan, duwé jénggot.[1] Prabu Matswapati nganggo makutha kang wanguné tropong. Godhègé tumpuk telu, mlengkung mengguri.[1] Nganggo gelang lan pontoh.[1] Nggunakaké kroncongan lan bokongan raton.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j Hardjowirogo. 1982. Sajarah Wayang Purwa. Jakarta: Balai Pustaka. hal. 89
  2. a b Prabu Matswapati (diaksès tanggal 7 Maret 2011)