Lélé

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Iwak Lélé)
Lélé

Catfish 1.jpg

Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia (Kéwan)
Filum: Chordata
Kelas: Pisces
Ordo: Ostariophysi
Kulawarga: Clariidae
Marga: Clarias
Spesies: Siluriformes
Jeneng jinis
Lélé

Iwak lélé, iku sajinising iwak loh. Lélé awake dawa lan lunyu.

Jeneng-jeneng lélé ing Nusantara[besut | besut sumber]

Ing bumi Nusantara, iwak lélé nduwé akèh jeneng-jeneng tlatah, ing antarané: ikan kalang (Sumatra Kulon), ikan maut (Gayo lan Acèh), ikan pintet (Kalimantan Kidul), ikan keling (Makassar), ikan cepi (Sulawesi Kidul), utawa ikan keli (Malaysia).

Banjur ing nagara liya diarani mali (Afrika), plamond (Thailand), gura magura (Srilangka), ナマズ (Jepang) dan 鲇形目 (Cina). Ing basa Inggris uga diarani catfish, siluroid, mudfish lan walking catfish.

Habitat[besut | besut sumber]

Panèn lélé

Iwak lélé ora tau tinemu ing banyu payo utawa banyu asin, kejaba iwak lélé segara. Habitaté ana ing kali sing iliné alon, rawa, tlaga, wadhuk, lan sawah sing kekum banyu. Malahan iwak lélé bisa urip ing banyu sing reged, contoné ing pacerèn, got-got lan selokan pambuwangan.

Iwak lélé asifat nocturnal, ya iku aktif obah golèk pangan yèn bengi. Yèn awan, iwak lélé namun meneng waé lan ndelik ing papan sing peteng-peteng. Ing ngalam iwak lélé mijah ing musim rendheng.

Kagunan[besut | besut sumber]

Lélé dikembangbiakaké ing Indonésia kanggo konsumsi lan uga kanggo njaga kwalitèt banyu sing kacemar. Kerep lélé didokok ing papan sing reged-reged amarga bisa ngilangi reregedan. Anging lélé sing didokok ing papan sing reged-reged, kudu diberok dhisik sadurungé siyap dikonsumsi manungsa. Diberok iku tegesé diresiki nganggo banyu mili.

Sok-sokan lélé uga didokok ing sesawahan kanggo mangan ama-ama sing ana ing kono.

Jinis-jinis kang dibudidaya[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]