Iwak cupang

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
(Dilih saka Iwak Cupang)
Cupang
B. splendens
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Actinopterygii
Ordo: Perciformes
Kulawarga: Osphronemidae
Marga: Osphronemus
Bleeker, 1850
Jinis: Betta Sp.
Nama binomial

B. persephone
B. picta - Cupang bintik
B. pugnax - Cupang penang
B. splendens - Cupang petarung

Iwak cupang kalebu sawijining iwak kang asalé asli saka Asia Kidul-Wétan.[1] Iwak jinis iki nduwèni variasi sirip, sisik, bentuk lan werna kang èndah lan akeh macemé.[1] Ana ing saperangan laladan, iwak kang kalebu agrésif lan seneng maméraké sirip lan buntuté iki kerep uga diarani iwak aduan.[2] Nanging sanadyan iwak iki diarani iwak aduan sejatine kang diadu \ mung iwak saka jinis lanang wae.[2]

Miturut saperangan literatur, jeneng cupang sejatiné mung kanggo ngarani iwak saka marga Trichopsis kayadéné Trichopsis vittatus (cupang abang ), Trichopsis pumillus (cupang biru ) lan Trichopsis scalleri (cupang ijo ).[3] Wiwitané ya iwak sawah iki kang déning para bebrayan umum diarani iwak cupang, nanging awit taun 1960-an cupang saka marga Trichopsis kasebut banjur kalah pamor ketimbang cupang saka marga Betta.[3]

Jinising[besut | besut sumber]

Jinis cupang kang dikenal saiki ya iku:[4][5]

Iwak cupang ana ing ndhuwur dikenal karo mouth breeder ya iku iwak cupang kang ngangeremi endhogé ana ing jero cangkem.[4] Ana ing ngisor iki ya iku jinis iwak cupang betta, kang gawé omahé nganggo busa (bublle nest).[4][5]

Jinis ikan cupang liya kang dikenal ya iku[4][5]:

Cupang hias dibagi dadi:

  • Halfmoon (setengah wulan), cupang jinis iki duwé sirip lan buntut amba lan simetris kaya wujud wulan setengah. Jinis cupang iki pisanan dibudidaya ana ing Amérika Sarikat déning Peter Goettner taun 1982.[6]
  • Crowntail (buntut mahkota) utawa serit, cupang jinis iki pisanan dibudidayaké déning peternak cupang saka laladan Jakarta kulon, ya iku ana ing laladan slipi taun 1968[butuh rujukan] Ciri utamaé ya iku sirip lan buntut kang kaya sisir.[6]
  • Double tail (buntut dobel).[6]
  • Plakat Halfmoon.[6]
  • giant (cupang raksasa), cupang jinis iki mkasil saka perkawinan silang antarané cupang biasa karo cupang alam, cupang jinis iki ukurané bisa nganti 12 cm.[6]

Galeri[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b (id) Joty Atmadjaja & Maloedyn Sitanggang. Panduan Lengkap Budi Daya & Perawatan Cupang Hias. Jakarta:AgroMedia (ISBN 9790061552;kaca 1)
  2. ^ a b (id) Sunari. Budi Daya Cupang. Jakarta:Ganeca Exact(ISBN 795714619;kaca 2)
  3. ^ a b (id) Redaksi PS. 2009. Cupang, Panduan Lengkap Memelihara Cupang Hias dan Cupang Adu. Jakarta: Penebar Swadaya. (ISBN 9790023502;kaca 7)
  4. ^ a b c d (id)Kerabat cupang
  5. ^ a b c (id)www.itis.gov
  6. ^ a b c d e (id)www.blogiztic.com


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iwak_cupang&oldid=1016535"