Cupang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Cupang
Kampffisch betta splendenscele4.jpg
B. splendens
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Actinopterygii
Ordho: Perciformes
Famili: Osphronemidae
Génus: Osphronemus
Bleeker, 1850
Spésies: Betta Sp.
Nama binomial

B. persephone
B. picta-Cupang bintik
B. pugnax-Cupang penang
B. splendens-Cupang petarung
[1][2]

Cupang (Betta sp.) ya iku iwak banyu tawa sing asalé saka pirang-pirang nagara ing Asia Tenggara, salah sawijiné Indonésia, Thailand, Malaysia, lan Vietnam. iwak iki duwé wujud lan sipat sing béda lan rada galak upama jagani laladane. ing kalangan sing nyenengi cupang, iwak iki racaké didum ana ing telung golongan, ya iku cupang hias, cupang aduan, lan cupang alasan. ing Indonésia ana cupang assli,salah sawijiné ya iku Betta channoides sing tinemu ing Pampang, Kalimantan Wétan.

Iwak cupang iku iwak sing kuat urip suwi, sanajan banyu ing wadahe mung kari sethithik lan ora perlu nganggo piranti mompa angin (aerator), iwak iki iseh bisa urip.

Jinis[besut | besut sumber]

akèhé jinis cupang didelok saka wujud lan wernane sing bisa diarani rikat banget ini pirang-pirang taun iki.. salah sawijining jinis cupang sing dikenal saiki:[3]

iwak cupang ing dhuwur iku dikenal kanthi jeneng mouth breeder ya iku iwak cupang sing ngangkremi endhoge ing njero tutuke, nanging yèn ing ngisor iki minongko seduluré iwak cupang (betta), sing nggawe omahé nganggo busa (bublle nest)

  • Betta akarensis (Sarawak Betta)
  • Betta coccina (Clorat's Betta)
  • Betta bellica (Standard's Betta)
  • Betta tesyae (Peaceful Betta)
  • Betta smaragdina (Emerald Betta)
  • Betta imbelis (Slugger's Betta)
  • Betta splendens (Siamese Fighting Fish)

Jinis iwak cupang liya singg dikenal dadi:

Cupang hias[besut | besut sumber]

Cupang hias didum manèh dadi pirang-pirang jinis, ya iku:

  • Halfmoon (separo bulan), cupang jinis iki duwé sirip lan buntut sing amba lan simetris kaya wujudé bulan separo. jinis cupang iki dibiakne pisanan ana ing Amérikah Sarékat karo Peter Goettner ing taun 1982.
  • Crowntail (buntut makutha) utawa serit, cupang jinis iki pisanan dibiakne karo peternak cupang kang urip ing laladan Jakarta barat, pase ing laladan slipi sakiwa-tengené taun 1968[butuh sitiran](mulane slipi uga dijuluki poke cupang hias Indonésia) tandhane sing jelas ya iku sirip lan buntute kaya sisir saéngga di jenengake serit.
  • Double tail (buntut dobel)
  • Plakat Halfmoon
  • giant (cupang raksasa), cupang jinis iki hasil kawin silang cupang biyasa karo cupang alam, cupang jinis iki ukurane bisa nganti 12 cm

Gladri Cupang[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Cithakan:Templat:Sumberdaya perikanan