Lélé jawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lele Jawa
Clari batra 110829-16970 jtg.JPG
Lélé jawa, Clarias batrachus
saka Jatimulyo, Kunir, Lumajang
Ora kaèvaluasi (IUCN 3.1)
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Actinopterygii
Ordho: Siluriformes
Famili: Clariidae
Génus: Clarias
Spésies: C. batrachus
Jeneng binomial
Clarias batrachus
(Linnaeus, 1758)
Sinonim
  • Silurus batrachus Linnaeus, 1758[1] * Clarias punctatus Valenciennes, 1840[2]

Lélé jawa utawa lélé lokal (Clarias batrachus) jinis iwak lélé anggota suku Clariidae. Ing wektu kapungkur, spésies dianggep sumebar saka anak bawana India, Asia Kidul-wétan, Indonésia, lan Pilipina, nanging saiki mung taxon kang sumebar winates ing Jawa kang dianggep spésies C. batrachus. Déné spésimen kang tinemu ing papan liyané kapérang ing telung spésies liyané utawa luwih.

Klompok C. batrachus dikenal ing inggris minangka walking catfish (lélé mlaku), amarga saka bisané 'mlaku' ing lemah; mliginé kanggo pindhah papan sing akèh banyu.

Wedharan[besut | besut sumber]

Sisih ndhuwur sirah. Taju bali saka sirah dibunderaké (whitish warna) lan fontanelle-shaped ngarep agul-agul

Iwak kanthi awak lunyu, ora duwé sisik, awak dawa standar (SL, dawa standar) nganti 215 mm. Endhasé gèpèng, geger mlengkung  lan weteng warata weteng. 

Ing sisih tambahan saka awak. Wigati baris putih panggonan ing sisih awak kang

Sebaran[besut | besut sumber]

Sisih ngisor awak semu putih

C. batrachus winates nyebar ing tlatah saka aliran-aliran kali ing Jawa. Neotipe saka sakiwa tengen Bandung. Spésimèn liya dijupuk saka Jakarta; Bogor; Cilebut; Cikedang, anak Ci Tanduy cedhak Ciawi, Tasikmalaya; Ciwalen, antarané Panumbangan lan Panjalu, Ciamis; Singaparna, Tasikmalaya; Citi'is, ing tlatah hulu saka Ci Manuk, Garut; ing saindhenging Bobotsari, Purbalingga; Ranu Klidungan (Pasuruan?); Ranu Lamongan cedhak Klakah, Lumajang; lan ing  Jember.

Spésies iki seneng ing banyu kang meneng kanthi lendhut, rawa-rawa, blumbang, kalèn, lan kali cilik.[3]

Munfangat[besut | besut sumber]

Iwak lélé umum dikonsumsi mnangka lawuh mliginé ing padésan. Déné saiki sawisé arang tinemu, banjur diganti déning lélé dumbo (C. gariepinus) kang luwih gampang dibudidaya.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^  Austria 1758. Systema naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Tomus I: 305. Editio decima, reformata. Holmiae: Impensis Direct. Laurentii Salvii, 1758-1759.
  2. ^  Austria. 1840. Histoire naturelle des poissons... v. 15: 384
  3. ^ Sudarto. 2003. Systematic revision and phylogenetic relationships among populations of Clariid species in Southeast Asia. Unpublished dissertation at the University of Indonesia. Dhépok. èèii+263 pp. (abstrak)