Jean-Paul Sartre

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Filsafat Kulon
Filsafat abad ka-20
Jean-Paul Sartre ing taun 1964

Jeneng

Jean-Paul Sartre

Lair

21 Juni, 1905 (Paris, Prancis)

Pati

15 April 1980 (umur 74) (Paris, Prancis)

Aliran/tradisi

Existentialisme, Marxisme

Kawigatèn utama

Metafisik, Epistemologi, Etika, Pulitik, Phenomenology, Ontologi

Gagasan wigati

"Existence precedes essence"
"Bad faith"
"Nothingness"

Mènèhi pengaruh marang

Kant, Hegel, Marx, Dostoyevsky, Kierkegaard, Nietzsche, Husserl, Heidegger, Jaspers, De Beauvoir, Camus, Kojève, Flaubert, Céline, Merleau-Ponty

Kena pengaruh saka

De Beauvoir, Merleau-Ponty, Frantz Fanon, R.D. Laing, Iris Murdoch, Gilles Deleuze, Felix Guattari, Alain Badiou, Frederic Jameson, Michael Jackson, Albert Camus, Kenzaburo Oe, Doris Lessing, William Burroughs

Jean-Paul Sartre (Paris, 21 Juni 1905 – id. 15 April 1980) kuwi sawijining filsuf lan panulis Prancis. Sartre dianggep ngembangaké aliran eksistensialisme. Sartre mratélakaké yèn eksistensi luwih dhisik ana tinimbang esensi (L'existence précède l'essence). Manungsa ora duwèni apa-apa wektu dilairaké lan salawasé urip ora luwih saka kasil kalkulasi komitmen-komitmené ing mangsa kapungkur. Awit saka kuwi, miturut Sartre sabanjuré, siji-sijiné landhesan nilai yakuwi kabebasan manungsa (L'homme est condamné à être libre).

Taun 1964 dianugerahi Bebungah Nobel Sastra, nanging Jean-Paul Sartre nulak. Sartre tilar donya tanggal 15 April 1980 ing sawijining rumah sakit ing Broussais (Paris). Upacara pemakaman dirawuhi kurang luwih 50.000 wong.

Pasangané yakuwi filsuf wanita kang asmané Simone de Beauvoir. Sartre akèh ninggalaké karya tulis ing antarané kang asesirah Being and Nothingness kang tegesé Ana lan kahanan ora ana.

Kapustakan[sunting | sunting sumber]

Kutipan[sunting | sunting sumber]

  • "L'existence précède l'essence." ("Eksistensi mendahului esensi(intisari)") (Dari L'existentialisme est un humanisme)
  • "L'homme est condamné à être libre." ("Manusia dihukum untuk menjadi bebas") (Dari L'existentialisme est un humanisme)
  • "L'enfer, c'est les autres." ("Neraka adalah orang lain.") (Dari Huis-clos)

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jean-Paul_Sartre&oldid=813723"