Jean-Marie Gustave Le Clézio

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jean-Marie Gustave Le Clézio
Jean-Marie Gustave Le Clézio-press conference Dec 06th, 2008-2.jpg
Jeneng samaran J.M.G. Le Clézio
Lair {{{birth_date}}}
Pagawéan Pengarang dan penerjemah
Kabangsan Perancis

Jean-Marie Gustave Le Clézio, utawa J.M.G. Le Clézio (lair ing Nice, Perancis, 13 April 1940; umur 74 taun) yaiku pawongan novelis Perancis. Deweke wis ngasilake luwih saka 30 karya sastra lan entuk Prix Renaudot nalika 1963 sarta Penghargaan Nobel sajrone Sastra 2008.[1]


Biografi[sunting | sunting sumber]

Le Clézio dilahirake ing kota Nice ing pante Riviera, Perancis saka bapak kang kebangsaan Britania lan ibu kanti kebangsaan Perancis.[2] Nenek moyange pindah saka Britagne marang île Maurice— kang saiki dikenal minangka Mauritius — nalika abad ke-18. Ing jaman Perang Dunia II, kulawarga iki kapisah, amerga bapake ora isa gabung karo ibu lan sedulur-sedulure di ing Nice.[3] Le Clézio pindah bebarengan kulawargane nalika umur 8 tahun marang Nigeria[4] panggonan bapakne dinas minangka pawongan ahli bedah ing militer Britania.[5]

Sakwise sinau ing Universitas Bristol saka 1958 nganti 1959, Le Clézio ngrampugake pendhidhikan sarjanane ing Institut d’etudes Litteraires ingNice.[4] Sakwise pirang-pirang tahun manggon ing London lan Bristol, deweke pindah marang Amerika Serikat kanggo kerja minangka guru. Deweke dipanggonake ing Thailand nalika 1967 kanggo dinas militere, nanging langsung diendeg amerga deweke protes praktek pelacuran anak-anak lan banjur dikirim marang Meksiko kanggo ngrampungake kewajiban militere. Saka 1970 nganti 1974, deweke manggon bebarengan wong-wong Indian Embera-Wounaan ing Panama.

Le Clézio entuk gelar magister kanti tesis babagan Henri Michaux saka Universitas Aix-en-Provence nalika 1964,[6] lan nulis disertasine nalika 1983 babagan sejarah awal Meksiko ing Universitas Perpignan (deweke spesialis Michoacán).[4] Sejak 1975 ia nikah karo Jémia, wedokan Maroko. Awit 1990-an deweke mbagi omahe antarane Albuquerque, New Mexico, Mauritius, lan Nice.[7]

Deweke pernah mulang ing pira-pira universitas ing sekabehane dunya. deweke kerep teka marang Korea Selatan lan mulang basa lan sastra Pearncis ing Universitas Perempuan Ewha ing Seoul sakwene 2 semester saka 2007 nganti 2008.[8][9]

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Penghargaan[sunting | sunting sumber]

Horace Engdahl mengumumkan Le Clézio minangka pananampa Penghargaan Nobel untuk Sastra nalika 9 Oktober 2008

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "The Nobel Prize in Literature 2008". Nobelprize.org. http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2008/.Kaundu 28/1/13
  2. ^ "Jean-Marie Gustave Le Clezio wins the 2008 Nobel Literature Prize", Times Online, 2008-10-09. Kaunduh 28/1/13
  3. ^ "Le Clézio-Maalouf: un air de famille" (in French). L'Express Livres. http://livres.lexpress.fr/entretien.asp/idC=8178/idR=5/idTC=4/idG=0.Kaunduh 28/1/13
  4. ^ a b c "France’s Le Clezio wins Nobel literature prize", Boston Herald, 2008-10-09. Kaunduh 28/1/13
  5. ^ Lihat L'Africain (2004)
  6. ^ Marshall, Bill; Cristina Johnston. France and the Americas. ABC-CLIO, 2005. ISBN 1-85109-411-3. h. 697
  7. ^ Pollard, Niklas; Estelle Shirbon. ""Nomadic" writer wins Nobel prize", International Herald Tribune, 2008-10-09. diaksès tanggal 2008-10-09. Archived from the original on 2008-10-12. 
  8. ^ Lee Esther. "Acclaimed French author praises Korean literature", JoongAng Daily, 2008-01-02. 
  9. ^ Yonhap News. "한국과 각별한 인연 가진 르클레지오", Dong-a Ilbo, 2008-10-09. (Korean) 

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Nobel Prize in Literature Laureates 2001-2025