Saint-John Perse

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Saint-John Perse

Saint-John Perse (miyos 1887 wonten Pulo Guadeloupe; tilar donya 1975 wonten ing Perancis) inggih punika satunggaling diplomat lan panulis Perancis ingkang pikantuk Penghargaan Nobel bidang Sastra.[1]

Biografi[sunting | sunting sumber]

Miyos kanthi nama asli Alexis Léger wonten ing pulo Guadeloupe rikala tanggal 31 Mei 1887. Kulawarganipun pindhah dateng Perancis wonten ing kutha Pau rikala ing taun 1899; Alexis mlebet wonten ing Universitas Bourdeaux lan pikantuk baccalaureat wonten ing taun 1904.[2] Wonten ing kutha Paris kapanggih kaliyan François Jammes lan Paul Claudel, nerbitaken karya ingkang kapisanan, Éloges ((Saint-John Perse)Elogia), dipunserat rikala taun 1911; wonten ing taun candhakipun Perse nerjemahaken Robinson Crusoe (novel). Piyambakipun njabat minangka sekretaris wonten ing Kedutaan Besar Perancis wonten ing Beijing, Tiongkok rikala taun 1916; wonten ing taun 1924, déning Aristide Briand piyambakipun dipunangkat minangka asistenipun, lajeng nerbitaken karya sastra epik Anabasin kanthi nama Saint-John Perse ingkang kapisanan. Sadangunipun masa perang donya II, piyambakipun tetep wonten ing kedudukanipun minangka sekjen wonten ing Departemen Luar Negeri. Nalika taun 1960 piyambakipun pikantuk Penghargaan Nobel bidang Sastra. Nalika tanggal 20 September 1975 piyambakipun tilar donya wonten ing departemen Var, lan dipunsarékaken wonten ing kutha Giens.[3]

Opera[sunting | sunting sumber]

  • Images à Crusoé (kanthi nama Saintléger Léger, 1909)
  • Pour fêter une enfance]] (kanthi nama Saintléger Léger, 1910)
  • Éloges [(Saint-John Perse)/Éloges][4] (kanthi nama Saintléger Léger, 1911)
  • Anabase [(Saint-John Perse)/Anabase] (1924)
  • Amitié du prince (1924)
  • Exil [(Saint-John Perse)/Exil] (1942)
  • Pluies [(Saint-John Perse)/Pluies] (1943)
  • Poème à l'étrangère (1943)
  • Neiges [(Saint-John Perse)/Neiges] (1944)
  • Vents [(Saint-John Perse)/Vents] (1946)
  • Amers [(Saint-John Perse)/Amers] (1957)
  • Chronique [(Saint-John Perse)/Chronique] (1960)
  • Poésie (1961)
  • Oiseaux [(Saint-John Perse)/Oiseaux] (1963)
  • Chant pour un équinoxe (1971)
  • Nocturne (1973)
  • Sécheresse (1974)

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

  • Œuvre poétique, 2 jilid. Paris 1960.
  • Œuvres complètes ("Bibliothèque de la Pléiade"). Paris 1972; dipunsunting malih 1982.
  • Alain Bosquet, Saint-John Perse, 1959
  • Pierre Guerre, Portrait de Saint-John Perse, 1989
  • Joëlle Gardes-Tamine, Saint-John Perse, les rivages de l'exil, 2006
  • Arthur Knodel, Saint-John Perse: a study of his poetry, Edimburgi 1966
  • Roger Caillois, Poétique de Saint-John Perse, 1972
  • Henriette Levillain, Le rituel poétique de Saint-John Perse, 1977
  • Colette Camelin, Eclats des contraires : la poétique de Saint-John Perse, 1998
  • Colette Camelin, La rhétorique profonde de Saint-John Perse, 2002
  • Françoise E. E. Henry, Saint-Léger Léger traducteur de Pindare, 1986.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Saint-John_Perse&oldid=836496"