Anatole France

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Anatole France
Anatole FranceA.jpg

Lair 16 April 1844
Paris, France
Pati 12 Oktober 1924 (umur 80)
Tours, France
Pakaryan Novelist
Bangsa French
Bebungah award(s) Nobel Prize in Literature
1921
Tapak asta Signature Anatole France.gif
Lukisan Anatole France dening Leroux.

Anatole France (lair ing Paris, 16 April 1844 – tilar donya ing Tours, 12 Oktober 1924 kanthi umur80 taun) yaiku penulis, kritikus urban, salah siji tuladha tokoh utama ana ing sastra Perancis pungkasan abad ka-19 lan wiwitan abad ka-20, kang oleh kanugrahan Penghargaan Nobel Sastra taun 1921.[1] Skeptisisme France wis ana ing karya-karya pisanane, nanging masalah mungsuhan karo kaum borjuis nyebabake dheweke ndukung Partai Komunis Perancis.[2] Nalika taun 1920 tulisan-tulisane didaftarake ana ing Indeks Buku kang dilarang dening Gereja Katolik Roma. Jeneng asline yaiku Jacques Anatole François Thibault.[2] Bapake France yaiku sawijining bakul buku lan njenengi tokone 'Librarie de France' – saka kene iki dheweke njupuk jeneng kanggo jeneng margane.[2] Wiwit cilik France wis kepencut kanggo maca buku.[1] France sekolah ana ing Collége Stanislas, ana ing sekolahane dheweke duwe sikap kanggo anti-pendeta[1]. Sakwise gagal ana ing ujian sarjana muda, France banjur bisa lulus nalika umure 20 taun. Nalika taun 1860-an dheweke dadi asisten kanggo bapake, sakwise kuwi dheweke banjur dadi kataloger lan asisten penerbit ana ing Bacheline-Deflorenne lan ing Lemerre, dheweke uga makarya dadi guru. Nalika bapake pensiun, France banjur makarya dadi asisten editor.[2] Dheweke dadi anggota kelompok penyair Parnassian, Gautier, Catulle, Mendes, lsp, lan mbangun reputasi dhuwur ana ing babagan sastra.[1] Sakdawane ana ing Perang Perancis-Prusia, France duwe tugas ana ing pasukan kuwi, lan kaget karo perang kang ana ing Komune Paris taun 1871.[2]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Anatole_France&oldid=831614"