Saul Bellow

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Saul Bellow
SaulBellowAndKeithBotsford.jpg
Saul Bellow (kiwa) lan Keith Botsford
Lair 10 Juni 1915
Lachine, Quebec, Canada
Séda 5 April 2005 (umur 89)
Brookline, Massachusetts, United States
Kabangsan Amerika Serikat
Pangaruh marang Alkitab, William Shakespeare, Stendhal, Fyodor Dostoevsky, Anton Chekhov, Joseph Conrad, James Joyce, Thomas Mann, Franz Kafka
Kapangaruh déning Philip Roth, Martin Amis, Ian McEwan, Salman Rushdie, Julian Barnes, John Berryman

Saul Bellow (10 Juni 19155 April 2005) inggih punika penulis Amerika Serikat ingkang miyos wonten ing Kanada. Piyambakipun menangaken Hadhiah Nobel Sastra taun 1976 lan National Medal of Arts taun 1988 [1].

Bellow misuwur kanggé novel-novel ingkang ngamati isolasi, disosiasi spiritual, lan kamungkinan kesadaran manungsa, nengenaken getih Yahudinipun. Bellow pikantuk ilham saking Chicago, kutha adopsinipun, lan sapérangan ageng karyanipun kagungan latar kutha punika. Karya-karyaipun nedahaken budaya ingkang inggil lan andhap, lan tokoh-tokoh fiktifipun ugi campuran "pemimpi" intelektual lan tiyang-tiyang ingkang percaya dhiri. Sadangunipun pikantuk beasiswa Guggenheim wonten ing Paris, piyambakipun nyerat sapérangan ageng novel ingkang misuwur, The Adventures of Augie March (1953).[1]

Pagesangan awal[sunting | sunting sumber]

Piyambakipun miyos minangka Solomon (julukan 'Sollie') Bellows wonten ing Lachine, Quebec (sakmenika bagéyan saking kutha Montreal), nalika tiyang sepuhipun pindhah saking St. Petersburg, Kekaisaran Rusia. Boten jelas punapa inggih Bellows (ingkang lajeng mbuwang huruf 's' saking nama pungkasanipun) miyos wonten ing wulan Juni utawi Juli 1915, amargi nalika miyosipun para imigran Yahudi cenderung acuh boten acuh saking kalender Kristen (Bellow méngeti tanggap warsanipun wonten ing wulan Juni).[2] Masa gerah infeksi saluran pernapasan nalika umur 8 tau ngajaraken kepercayaan diri (piyambakipun minangka tiyang ingkang tegar éwadéné kutu buku) lan nyamektakaken kesempatan kanggé muasaken "kehausan" Bellow kanggé maos: dipuncariyosaken piyambakipun ugi dados penulis nalika pisanan maos Pondok Pakdhé Tom karya Harriet Elizabeth Beecher Stowe. Kulawarga punika pindhah dhateng daerah pinggiran Chicago, kutha ingkang badhé mbentuk latar sapérangan ageng novelipun, nalika umuripun 9 taun. Bapakipun, Abram, minangka importir bawang. Piyambakipun ugi makarya wonten ing toko roti, njujugaken batu bara lan minangka "penyelundup MiRas".[3] Ibu Bellow ingkang religius sanget, Liza, kepéngin putra ragilipun, Saul, dados rabbi utawi violinis konser. Ananging piyambakipun mbrontek tumrap punapa ingkang lajeng dipunsebut "keortodoksan ingkang mencekik" saking asuhan religiusipun, lan piyambakipun wiwit nyerat nalika taksih énem.[4] Cinta abadi Bellow saking Alkitab kawiwitan nalika umur 4 taun nalika piyambakipun sinau basa Ibrani. Bellow ugi maos William Shakespeare lan para novelis Rusia abad kaping 19.[5] John Podhoretz, salah satunggaling mahasiswa Universitas Chicago, ngendika bilih Bellow lan kanca caketipun Allan Bloom (deleng Ravelstein), 'menghirup buku lan pamanggih kados sisa kita ngirup udara'.[6]

Nalika taun 1930-an, Bellow minangka bagéyan cabang Chicago WPA Writer's Project, ingkang nglebetaken para bintang sastra Chicago kadosta Richard Wright lan Nelson Algren. Sapérangan ageng penulis punika radikal: menawi punika sanés anggota Partai Komunis, pesthi minangka simpatisan komunisme. Kathah tiyang kados Richard Wright, ugi ndhérék wonten ing cabang John Reed Clubs ingkang dipunpimpin Partai Komunis. Wonten ugi para Stalinis, ingkang namung maos buku ingkang dipunakoni partai punika, lan para Trotskyis, ingkang maosaken dhaptar ingkang dipunakoni. Bellow inggih punika salah satunggaling tiyang Trotskyis lan maos dhaptar ingkang dipunakoni punika. Amargi kathahipun jumlah panulis Stalinis, Bellow kedah ngraosaken dipunécé. (sumber: Nelson Algren, A Life on the Wild Side, pengarang, Bettina Drew (1991, University of Texas Press, Austin)

Sadangunipun Perang Donya II, Bellow kagabung kaliyan armada niaga lan sadangunipun tugas piyambakipun mungkasi novel kapisananipun "Dangling Man" (1944). Buku punika nyariosaken babagan satunggaling pamuda Chicago ingkang nengga ndhérék perang.[7]

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Fiksi[sunting | sunting sumber]

  • Dangling Man (1944)
  • The Victim (1947)
  • The Adventures of Augie March (1953)
  • Seize the Day (novel)|Seize the Day (1956)
  • Henderson the Rain King (1959)
  • Herzog (novel)|Herzog (1964)
  • Mosby's Memoirs (cerkakipun ugi wonten ing Collected Stories) (1968)
  • Mr. Sammler's Planet (1970)
  • Humboldt's Gift (1975), menangaken Penghargaan Pulitzer kanggé Karya Fiksi 1976
  • The Dean's December (1982)
  • Him with His Foot in His Mouth (cerkakipun ugi wonten ing Collected Stories) (1984)
  • More Die of Heartbreak(1987)
  • A Theft (1989)
  • The Bellarosa Connection (1989)
  • Something to Remember Me By: Three Tales (kempalan cerkak, A Theft and The Bellarosa Connection) (1991)
  • The Actual (novel) (1997)
  • Ravelstein (2000)
  • Collected Stories (Bellow) (2001)

Esai[sunting | sunting sumber]

  • To Jerusalem and Back (1976)
  • It All Adds Up (1994)
  • Graven Images (1997)

Editorial[sunting | sunting sumber]

Babagan Bellow[sunting | sunting sumber]

  • Saul Bellow, Tony Tanner (1965) (delengen uga City of Words 1971)
  • Saul Bellow, Malcolm Bradbury (1982)
  • Saul Bellow: Modern Critical Views, Harold Bloom (Ed.) (1986)
  • Handsome Is: Adventures with Saul Bellow, Harriet Wasserman (1997)
  • Bellow: A Biography, James Atlas (2000)
  • 'Even Later' dan 'The American Eagle' in Martin Amis, The War Against Cliché (2001). Esai ingkang pungkasan ugi kapanggihake wonten ing edisi Everyman's Library Augie March.
  • 'Saul Bellow's comic style': James Wood, The Irresponsible Self (2004).(Online extract)

Terbit minangka[sunting | sunting sumber]

Wonten ing musik[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1976/bellow-bio.html
  2. ^ The New York Times, 6 April 2005
  3. ^ The New York Times, 6 April 2005
  4. ^ The New York Times, 6 April 2005
  5. ^ The New York Times, 6 April 2005
  6. ^ http://www.saulbellow.org/
  7. ^ http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/bellow.html

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Saul_Bellow&oldid=836396"